Bøger, som nævner Arveloven § 87

Legal arv efter AL § 15 – førstafdøde efterlod sig ikke livsarvinger

- Side 78 -

...§ 15, stk. 3, medmindre andet må anses for at følge af testamentet. § 15 omfatter også de tilfælde, hvor længstlevende efter 1.1.2008 har arvet førstafdøde i henhold til et testamente, hvad enten længstlevende har arvet hele førstafdødes formue eller kun en del af denne, jf. stk. 1. Om førstafdødes testamentariske bestemmelser, se ovf. under 3.3.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 79 -

...efter førstafdødes død eller tidligere, og om førstafdøde i sidstnævnte tilfælde var bekendt med livsarvingens eksistens, er uden betydning. 73 73. 1954-arvelovsudvalget valgte bevidst ikke at opstille en særregel for disse »sjældent forekommende tilfælde«, jf. 1961-bet. s. 51. Førstafdødes slægtsarvinger er i disse situationer endeligt ude af bille-

Læs på Jurabibliotek



Førstafdøde død 1. januar 2008 eller senere

- Side 81 -

AL § 16, stk. 2-6’s anvendelse forudsætter, at længstlevende 1) ikke har indgået ægteskab, 2) efter førstafdødes død ikke har arvet en samlever efter et testamente oprettet i medfør af AL § 87 eller 3) ikke efterlader sig en samlever, der har arveret efter et testamente oprettet i medfør af § 87, jf. AL § 16, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Førstafdøde død før 1. januar 2008

- Side 83 -

...længstlevendes formue til fordel for samleveren. Teoretisk kan man tænke sig, at testamentet indeholder en bestemmelse om, at samleveren kun skal have ægtefælletvangsarv. anvendelsen af § 7, stk. 2’s delingsregel, men vil i praksis gøre det. At længstlevende efter førstafdødes død selv har arvet sin samlever, betyder ikke, at § 7, stk. 2, ikke skal anvendes.

Læs på Jurabibliotek



Anvendelse af AL §§ 15 og 16, når en af ægtefællerne har oprettet testamente

- Side 85 -

...omfattet af §§ 15 eller 16 – længstlevende har måske arvet i henhold til et samlevertestamente, jf. AL § 87 – har længstlevende testationskompetence efter de sædvanlige regler. Kun førstafdødes eventuelle testationer, som binder den længstlevende, kan begrænse længstlevendes testationsret ud over de almindelige begrænsninger, der følger af AL’s regler.

Læs på Jurabibliotek