Bøger, som nævner Arveloven § 87

Indledning

- Side 287 -

...kan også vælge at oprette et udvidet samlevertestamente efter AL § 87. Har parret ingen børn, vil det være uvæsentligt, om de vælger den ene eller den anden type testamente. Men hvis den, der dør først, har børn – uanset om det er særbørn eller fællesbørn – kan den længstlevende partner opnå en bedre retsstilling med det udvidede samlevertestamente.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ugift arvelader være legale arvinger til hele formuen og tvangsarvinger til 1/4. Arvelader kan gennem sin ordinære testationsadgang sikre samleveren 3/4 af arven. Et udvidet samlevertestamente efter AL § 87 åbner for flere muligheder, da de ugifte samlevende kan vælge at blive stillet næsten som ægtefæller. Derved stilles den længstlevende betyde-

Læs på Jurabibliotek



Oprettelse af det udvidede samlevertestamente

- Side 289 -

...ønsker at begunstige hinanden mest muligt, eller at livsarvingerne kun skal arve tvangsarven og den samlevende resten. Se herom bemærkningerne til § 87 i lovforslag 100/2006.1212. Se også AL-kom. s. 500. Disse meget rimelige udfyldningsregler harmonerer ikke godt med den i kap. 13, afsnit 3.2, omtalte forståelse af »mindst muligt« til en tvangsarving.

Læs på Jurabibliotek



Retsvirkningerne af et § 87-testamente

- Side 292 -

...heller ikke sidde i uskiftet bo og skal ikke samtykke til den andens testationer over bolig mv., idet § 91, stk. 2, ikke gælder for dem. De kan vælge en eller alle de regler i AL, der gælder ægtefællearv i ægteskaber med særeje – men de kan ikke gøre hinanden til tvangsarvinger, jf. AL § 10, om end de kan nærme sig gennem en uigenkaldelighedsklausul.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 293 -

...AL § 87, stk. 2, kan være en forhindring for at kombinere de to regler. Da retsstillingen er uafklaret, må testatorerne overveje at løse problemet gennem klare testamentariske dispositioner, der sætter de ordinære udtagelsesregler ud af kraft, jf. AL § 8. Og evt. bestemme, at tvangsarvinger skal have deres arv udbetalt kontant, jf. AL §§ 50 og 59.

Læs på Jurabibliotek