Bøger, som nævner Arveloven § 93

Afgrænsningen mellem livs- og dødsdispositioner

- Side 397 -

...opgørelsen af den arvebeholdning, der beregnes bo- og arveafgift af. Hensynet til tvangsarvingerne, de afgiftsmæssige spørgsmål og hensynet til, at den afdøde ikke kan tage til genmæle over for en person, der påstår at have modtaget en gave, gør, at det ikke kan overlades fuldt ud til giver og/eller modtager at definere overdragelsens karakter på egen hånd.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 398 -

...forbundet med overdragelser i levende live, som det bl.a. fremgår af Realitet og proforma, der udelukkende kredser om dette spørgsmål, samt de mere generelle arveretsfremstillinger, Eeg s. 368 ff., og Asland s. 200 ff. Dette hænger i øvrigt sammen med, at der i norsk ret er en anden tilgang til ejendomsrettens overgang, end der er det i dansk ret.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 399 -

...at de er en del af dødsboet. Om dispositioner tæt på døden konkret er dødsdispositioner,, som reguleres efter arveretten eller livsdispositioner, som reguleres af formueretten, afhænger nu helt og holdent af, om kriterierne i AL § 93 er opfyldt, og derfor er der ikke længere behov for den teoretiske drøftelse af, hvordan afgræsningen bør foretages.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...har tilbagekaldt »tidligere testamenter« eller lign., jf. også TFA 2009.364 Ø, at tvangsarveretten skal respekteres, at testamentsformkravene skal respekteres, at arveladeren råder frit inter vivos, og at indsigelser mod overdragelser, der har form af dødsgaver eller dødslejegaver, skal rejses efter reglerne om indsigelse mod testamentsbestemmelser.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...såkaldte mortis causa-dispositioner, er retlige dispositioner, som reelt er knyttet til den disponerendes død. Livsdispositioner, såkaldte inter vivos-dispositioner, er derimod dispositioner, som den disponerende forventede skulle få virkning i den disponerendes levende live og hverken direkte eller indirekte skulle afhænge af den disponerendes død.

Læs på Jurabibliotek



De hyppige afgrænsningsproblemer

- Side 400 -

...er tydeligt, at dispositionen skal behandles som en testamentarisk bestemmelse, der skal overholde kravene til sådanne. De reelle afgrænsningsproblemer opstår, når en disposition, som reelt er en dødsdisposition, »forklædes« som en livsgave eller som en gensidigt bebyrdende aftale, idet ingen af disse dispositioner skal overholde testamentsreglerne.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 401 -

...Afgørelse af en sådan tvist forudsætter for det første en vurdering af, om dispositionen overhovedet har en grad af ensidighed, der gør, at der kan være tale om gave eller arv, og ikke led i en gensidigt bebyrdende aftale. Hvis der foreligger en sådan ensidighed, må det afklares, om det er en livsgave eller en af de i § 93 nævnte dødsdispositioner.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...for andre dispositioner, som kan udhule tvangsarvingernes position. Fokus er derfor i det følgende på gavebegrebet.1010. Se i Arveret 2013, kap. 20 for fokus på dødsdispositionens kendetegn. Se bl.a. kritisk om gavebegrebets betydning og konsekvenserne af den ændrede formulering af bestemmelsen i AL 2008 i forhold til AL 1964 i Arveret 2013 s. 355.

Læs på Jurabibliotek



Anfægtelse af dødsgaver og dødslejegaver

- Side 402 -

...skifteretten udpegede bobestyrere) og skattemyndighederne nødt til at kunne anfægte en kategorisering af overdragelser som enten gave eller arv til brug for opgørelse af afgifts- og skattepligt.1212. Se også U 2012.1629 H, hvor 6 mio. kr. til tidligere samlever efter samlivsophævelse ikke kunne anses som en skattefri kompensation ved samlivsophør.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...her især som hhv. gave, arv eller gensidigt bebyrdende aftale – så vedrører korrekt klassificering efter AL § 93 ikke kun arvingerne, men også tredjemand (skattemyndighederne). Derfor giver det – også henset til omgåelsesrisikoen – god mening, at det ikke overlades til arvelader og arvinger at definere skatte- og afgiftsgrundlaget på egen hånd. Det

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 403 -

...finder, at boafgiftslovens § 1 i overensstemmelse med forarbejderne og fast landsretspraksis med henblik på at modvirke omgåelse skal forstås således, at værdien af gaver, som er omfattet af arvelovens § 93, skal medregnes ved opgørelsen af de værdier, som en afdød person efterlader sig. Dette gælder, selv om ingen arving vil anfægte gavernes gyldighed.«

Læs på Jurabibliotek

(...)

...af afdødes samlede afgiftspligtige værdier«. Overdragelser kort før eller i forbindelse med dødsfaldet kan af samme årsag også forhindre boudlæg. Såfremt arvingerne ikke vil undersøge, om konkrete overførsler rettelig havde karakter af testamentsdispositioner, jf. AL § 93, stk. 1, så kan skifteretten udpege en bobestyrer, jf. f.eks. FM 2019.108 Ø.

Læs på Jurabibliotek


Betydningen af gavebegrebet for anvendelsen af AL § 93

Efter ordlyden i AL § 931414. Jf. også § 70 i AL 1964, som var forgængeren for AL § 93. er det gaver, der kan vise sig at skulle behandles som arv, selv om de er foretaget i levende live. Andre dispositioner falder derved ved siden af bestemmelsen, selv om de i visse tilfælde faktisk har ført til en kraftig forskelsbehandling af arvingerne.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 404 -

...definere de dispositioner, der skal overholde testationsreglerne. Skulle lovgiver ønske at styrke værnet om tvangsarveretten yderligere, må det således kræve egentlige bestemmelser, der f.eks. griber ind i adgangen til at give arveafkald, som også binder egne livsarvinger.1717. Se også om konsekvenserne for afkaldsgiveres kreditorer i kap. 4, afsnit 2.

Læs på Jurabibliotek



Ensidige, pligtmæssige ydelser mv.

- Side 405 -

...anvendelsesområde. Dette vil f.eks. være tilfældet med pligtmæssige underholdsydelser, såsom ægtefælle- og børnebidrag, samt f.eks. pligtige kompensationer i forbindelse med samlivsophør eller ophør af ægteskab, jf. ÆFL §§ 41-45. I U 2021.1836 H blev frivillig indbetaling af skat og nogle gaver til afdødes søn ikke betragtet som omfattet af AL § 93.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...dermed omfattet af AL § 93. Det gælder klart, hvis den moralsk begrundede ydelse først skal opfyldes ved giverens død. Forpligter giveren sig derimod i levende live, kan det tale for at acceptere, at ydelsen falder uden for AL § 93 og skal behandles som en retligt set pligtmæssig ydelse.2020. Jf. Gavebegrebet s. 508 f. og Taksøe-Jensen 1986 s. 278.

Læs på Jurabibliotek


Afgrænsning af gensidigt bebyrdende retshandler over for gaver

Gensidigt bebyrdende retshandler mod fuldt vederlag er hverken gaver eller dødsdispositioner, og falder derfor uden for området for AL § 93, medmindre der er tale om et forsøg på at skjule eller »forklæde« en gave med døden som

Læs på Jurabibliotek



Aftaler i interessentskabs- og samejeforhold

- Side 407 -

...14, at samejeoverenskomster kan indeholde gyldig fravigelse af de særlige udtagelsesregler i AL §§ 7 og 13, stk. 3.2424. Om samejeoverenskomster, se i øvrigt Illum, Tingsret, 3. udg. ved Vagn Carstensen (1976), s. 141 ff., Familieret 2003 s. 686 f., Godsk Pedersen s. 355 ff., Ingrid Lund-Andersen i U 1982 B s. 42 ff. og Lødrup og Asland s. 248 ff.

Læs på Jurabibliotek



Gensidigt bebyrdende aftale og/eller gave?

- Side 409 -

Statueres det, at der foreligger kontrakt blandet med gave, må gavemomentet bedømmes efter gavereglerne, og såfremt dispositionen først er bestemt til opfyldelse ved arveladers død, er den omfattet af AL § 93.2828. Jf. Ernst Andersen s. 218 ff. og Danielsen s. 635.

Læs på Jurabibliotek



Arbejds- og plejekontrakter

- Side 410 -

...kunne opsige kontrakten, og i så fald skulle S have et (ekstra) vederlag på 140 kr. pr. år, hvor A havde boet hos ham. Vederlagselementet i aftalen var med andre ord 240 kr. årligt. Den resterende ydelse var en gave, der kunne tilbagekaldes ved opsigelse af aftalen. At A ikke havde udnyttet opsigelsesadgangen, kunne ikke gøre gaven til en livsgave.

Læs på Jurabibliotek


Forkøbsret

...til at købe det af dødsboet, vil en sådan disposition som udgangspunkt være bindende for arvelader og dennes arvinger. Såfremt sandsynligheden for, at aftalen vil blive aktuel for arvelader inter vivos, og/eller prisen er sat ikke ubetydeligt lavere end aktivets værdi, taler det for, at dispositionen hører ind under AL § 93.3333. Jf. U 1971.373 Ø.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 411 -

...arvinger (medmindre testamentskravene var opfyldt), hvorfor de heller ikke kunne tinglyses på den faste ejendom. Endvidere blev der lagt vægt på, at tinglysning – med B som påtaleberettiget – reelt ville gøre dispositionen uigenkaldelig, uden at formkravene i AL § 68 var iagttaget. Se også U 1987.844 VK om tinglysning af en deklaration om beboelsesret.

Læs på Jurabibliotek



Afgrænsningen mellem livsgaver og dødsdispositioner

- Side 412 -

...anvendelsesområdet for AL § 93 falder gaver, der viser sig ikke at være opfyldt ved giverens død, uden at det var en forudsætning, at opfyldelse først skulle ske efter døden.3636. Jf. Ernst Andersen s. 222 f., Borum I s. 244 f., Fisch-Thomsen i J 1968 s. 224, Gavebegrebet s. 492 f., Taksøe-Jensen s. 225 f., U 1960.678 V og U 1928.1035 H (løfte om en bryllupsgave).

Læs på Jurabibliotek

(...)

Er der aftalt en opfyldelsestermin, som efter al sandsynlighed vil falde efter giverens død – f.eks. hvor en 90-årig lover på sin 105-års fødselsdag at skænke en anden et pengebeløb – vil dispositionen dog være omfattet af AL § 93.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 413 -

ren f.eks. ikke overlever en operation. Med andre ord: Det er ikke en livsgave, hvis det er aftalt eller forudsat, at gaven skal leveres tilbage, hvis giveren lever længere end forventet.3838. Vedrørende ægtefællevenligt kombinationssæreje og relationen AL § 93, se Formueordninger s. 184 med henvisninger.

Læs på Jurabibliotek


Overdragelse af fast ejendom

...retstilstanden efter norsk ret, jf. Rt. 2008 s. 1589, hvor en tinglyst overdragelse af en ejerlejlighed, ikke blev anset for at have den grad af realitet, som den norske arvelov kræver. Det til trods for, at modtageren i øvrigt havde optaget lån med sikkerhed i lejligheden. Se bl.a. Asland s. 203, Eeg s. 380 ff. og i det hele Realitet og proforma.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 414 -

...til, at en disposition kan gå fri af dødsgavereglerne, at der foreligger en retlig fuldbyrdelse. Det er heller ikke nok, at giver i ikke uvæsentlig grad påtager sig begrænsninger i sin rådighed over gavens genstand. Der må kræves en faktisk fuldbyrdelse i levende live, eller dog at giver må regne med, at der er en reel risiko for, at den begunsti-

Læs på Jurabibliotek



Dødslejegaver

- Side 420 -

Som omtalt ovf. i afsnit 1 omfatter AL § 93 også dødslejegaver, jf. § 93, stk. 1, nr. 2. Dødslejegaver kræver ikke, at giveren bogstaveligt ligger på sit dødsleje. Det er alene en betegnelse for de gaver, der er omfattet af reglen i § 93, stk. 1, nr. 2, hvorfor der må sondres mellem dødslejegaver og (andre) livsgaver.

Læs på Jurabibliotek



Hvilke regler anvendes på dispositioner omfattet af AL § 93?

- Side 424 -

...stk. 1, og 10, stk. 1. Henvisningen i AL § 93 til testamentsreglerne betyder også, at en dødslejegave er frit genkaldelig, medmindre testator har gjort den uigenkaldelig, jf. AL § 68. Opfyldes testationskravene ikke, kan dispositionen anfægtes, jf. AL § 79. Dødsgaver vil ligeledes kunne tilsidesættes som følge af de aftaleretlige ugyldighedsgrunde.

Læs på Jurabibliotek