Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser Afsnit I

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 503 af 23. maj 2024

Kapitel 1 De omfattede virksomheder
§ 1

Denne bekendtgørelse finder anvendelse på følgende virksomheder:

  • 1) Forsikringsselskaber.

  • 2) Pensionskasser omfattet af lov om forsikringsvirksomhed (tværgående pensionskasser).

  • 3) Forsikringsholdingvirksomheder og finansielle holdingvirksomheder, hvis virksomhed udelukkende eller hovedsageligt består i at eje kapitalandele i forsikringsselskaber.

Stk. 2 Koncernregnskaber, som er aflagt efter de internationale regnskabsstandarder udarbejdet af International Accounting Standards Board og godkendt af Kommissionen, jf. § 180 i lov om forsikringsvirksomhed, er alene omfattet af de bestemmelser, der omhandler forhold, der ikke er reguleret i de nævnte internationale regnskabsstandarder.

Stk. 3 Tværgående pensionskasser skal anvende begreber fra bilag 6 i stedet for de begreber, der er anført i bekendtgørelsens tekst.

Stk. 4 Filialer af udenlandske virksomheder, der ikke er underlagt lovgivningen i et EU/EØS-land, er omfattet af bestemmelserne om indkomstskatteoplysninger i § 164. Filialer af udenlandske virksomheder, der ikke er underlagt lovgivningen i et EU/EØS-land og hvis udenlandske modervirksomhed ikke har en dattervirksomhed omfattet af § 144 a, er omfattet af bestemmelserne om en bæredygtighedsrapport i §§ 171-172.

De omfattede rapporter
§ 2

Virksomheder omfattet af § 1, stk. 1, skal for hvert regnskabsår udarbejde og offentliggøre en årsrapport, jf. §§ 178 og 179 i lov om forsikringsvirksomhed. Årsrapporten skal indeholde et koncernregnskab, hvis det følger af §§ 147-149 i denne bekendtgørelse.

Stk. 2 Virksomheder omfattet af § 1, stk. 1 i denne bekendtgørelse, skal udarbejde og offentliggøre en halvårsrapport, jf. § 159, hvis de har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU/EØS-land.

Stk. 3 Års- og halvårsrapport skal være affattet på dansk eller engelsk.

§ 3

Regnskabsåret skal følge kalenderåret.

Stk. 2 Første regnskabsperiode kan omfatte et kortere eller længere tidsrum end 12 måneder, dog højst 18 måneder.

Stk. 3 Modervirksomheder og dattervirksomheder skal sikre, at dattervirksomheden har samme regnskabsår som modervirksomheden, medmindre det ikke er muligt på grund af forhold, som er ude af modervirksomhedens og dattervirksomhedens kontrol.

Stk. 4 Finanstilsynet kan i særlige tilfælde dispensere fra kravet i stk. 1.

§ 4

Et regnskab, som en virksomhed udelukkende udarbejder til eget brug, er ikke en årsrapport eller en halvårsrapport efter denne bekendtgørelse.

Stk. 2 Virksomheden må ikke betegne et regnskab, der ikke er en årsrapport eller en halvårsrapport efter denne bekendtgørelse eller efter internationale regnskabsstandarder, jf. § 1, stk. 2, som en årsrapport eller en halvårsrapport. Virksomheden skal sikre, at et sådant regnskab fremstår, så det ikke kan forveksles med et regnskab aflagt efter denne bekendtgørelse eller efter internationale regnskabsstandarder.

Stk. 3 Virksomheder må ikke betegne en rapportering i ledelsesberetningen som en bæredygtighedsrapportering, hvis rapporteringen ikke indeholder oplysningerne i § 144 a, stk. 2-13, eller § 144 b, nr. 1-5.