Kapitel 4 Perioder med ret til barselsdagpenge
En kvindelig søfarende er berettiget til barselsdagpenge fra det tidspunkt, hvor der skønnes at være 4 uger til fødslen.
Stk. 2 Kvinden er berettiget til dagpenge inden 4 ugers perioden før fødslen, hvis:
-
1) det efter en lægelig bedømmelse skønnes, at graviditeten har et sygeligt forløb, der ved fortsat beskæftigelse vil medføre risiko for kvindens helbred eller fostret, eller
-
2) hvis arbejdets særlige karakter medfører risiko for fostret, eller graviditeten på grund af offentligt fastsatte bestemmelser forhindrer hende i at varetage sit arbejde, og arbejdsgiveren ikke har tilbudt hende anden passende beskæftigelse.
Stk. 3 Arbejdsgiveren udbetaler dagpenge under fravær på grund af forebyggende graviditetsundersøgelser. Bestemmelsen finder ikke anvendelse i det omfang, en pligt for arbejdsgiveren til at udbetale dagpenge eller anden passende ydelse følger kollektiv overenskomst, der som minimum svarer til bestemmelserne i direktiv nr. 92/85 om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af sikkerheden og sundheden under arbejdet for arbejdstagere, som er gravide, som lige har født, eller som ammer.
Der kan ydes barselsdagpenge i indtil 28 uger efter fødslen.
Stk. 2 Mor har ret til barselsdagpenge i de første 10 uger efter fødslen. Far eller medmor har i samme periode ret til barselsdagpenge i 2 sammenhængende uger efter fødslen eller efter aftale med arbejdsgiveren inden for de første 10 uger efter fødslen.
Stk. 3 Herudover har forældrene hver ret til barselsdagpenge i yderligere 9 uger efter udløbet af den 10. uge efter fødslen. Far eller medmor har dog ret til at påbegynde de 9 uger inden for de første 10 uger efter fødslen. De 9 uger skal holdes inden udgangen af 28 uger efter barnets fødsel.
Hvis barnet er indlagt på sygehus, kan den periode, hvor der er ret til barselsdagpenge, forlænges eller udsættes.
Stk. 2 Såfremt den søfarende ikke genoptager arbejdet, forlænges den periode, hvor der er ret til barselsdagpenge, med indlæggelsesperioden, hvis indlæggelsen finder sted under de første 28 uger efter fødslen. Barselsdagpengeperioden kan dog højst forlænges i 3 måneder. Retten til at forlænge barselsdagpengeperioden gælder ikke fars eller medmors ret til barselsdagpenge i 2 uger efter § 7, stk. 2, 2. pkt.
Stk. 3 Hvis den søfarende fortsætter eller genoptager arbejdet ved indlæggelsen, udsættes retten til barselsdagpenge for den resterende periode. Det er en betingelse, at den pågældende ophører med arbejdet ved udskrivelsen, og at udskrivelsen finder sted inden 9 måneder fra fødslen.
Far eller medmor indtræder i mors ret til barselsdagpenge efter § 7, stk. 2, 1. pkt., hvis mor dør eller på grund af sygdom bliver ude af stand til at passe barnet.
Stk. 2 Den søfarende kan uden at miste retten til dagpenge deltage i fritidsundervisning, når hensynet til barnet ikke taler imod dette.
Barselsdagpenge efter dette kapitel udbetales til søfarende, der ved påbegyndelsen af fraværet opfylder de beskæftigelseskrav, der er nævnt i § 5.
Stk. 2 Ved opgørelse af beskæftigelseskravet efter stk. 1, medregnes perioder, hvor den søfarende på grund af arbejdsforholdets særlige karakter har måttet ophøre med arbejdet inden 4 uger før fødslen, eller det efter en lægelig bedømmelse skønnes nødvendigt, at den sikrede var skånet for arbejde, selv om betingelserne i § 6, stk. 2, ikke var opfyldt.
Stk. 3 Betingelserne i stk. 1 gælder ikke for udbetaling af dagpenge efter § 6, stk. 3.
Under ophold i udlandet udbetaler Søfartsstyrelsen barselsdagpenge for de barselsdagpengeperioder, der tilkommer en søfarende efter dette kapitel.
Ved ophold her i landet eller ved ankomst her til landet overgår udbetalingen af barselsdagpenge til Udbetaling Danmark efter barselslovens regler.
Søfartsstyrelsen kan fastsætte nærmere retningslinjer for indgivelse af anmodning om barselsdagpenge i anledning af fravær ved graviditet og fødsel og om dokumentation i form af lægeerklæringer, når der er tale om fravær efter § 6, stk. 2.