Bekendtgørelse om betingelser for ers Kapitel 2

Denne konsoliderede version af bekendtgørelse om betingelser for ers er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om betingelser for erstatning for skader, der er omfattet af lov om en terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet og om skadesforsikringsselskabernes behandling af NBCR-terrorskader

Bekendtgørelse nr. 860 af 18. juni 2024

Kapitel 2 Principper for opgørelse af skader på bygninger og løsøre
§ 2

Ved opgørelse af erstatning for skader på bygninger og løsøre, der er omfattet af lov om terrorforsikringsordning på skadesforsikringsområdet, skal forsikringsselskaberne bruge almindeligt anvendte principper i forsikringsbranchen med udgangspunkt i erstatning til nyværdi eller erstatning til dagsværdi.

Stk. 2 Ved nyværdi vedrørende bygningsskader forstås det beløb, det vil koste at genoprette det beskadigede ved samme byggemåde, med gængse byggematerialer og på samme sted.

Stk. 3 Ved nyværdi vedrørende løsøre forstås det beløb, det vil koste at genanskaffe en tilsvarende ny genstand på skadestidspunktet.

Stk. 4 Ved dagsværdi forstås nyværdien med fradrag for den værdiforringelse, herunder slid og ælde, som kan konstateres på den pågældende ejendom, bygningsdel eller det pågældende løsøre umiddelbart inden skadestidspunktet.

§ 3

Erstatning for skader på ejendomme til helårsbeboelse samt fritidshuse udgør nyværdi. Der sker fradrag i erstatningen i medfør af den til enhver tid gældende afskrivningspraksis, medmindre ejendommen inden skadens indtræden var værdiforringet med mere end 50 pct. af nyværdien.

Stk. 2 Erstatning udgør dagsværdi, hvis ejendommens værdi er forringet med mere end 50 pct. af nyværdien, Værdiforringelsen vurderes på grundlag af den tilstand, det beskadigede var i umiddelbart inden skaden som følge af almindelig brug, vejrets påvirkning og eventuelt andre individuelle omstændigheder, f.eks. ikke-intakte bygningsdele, og ikke på grundlag af afskrivningspraksis.

Stk. 3 Partiel reparation af en bygningsdel erstattes fuldt ud, medmindre det vurderes at blive dyrere end genanskaffelse fratrukket eventuel afskrivning.

§ 4

Erstatning for skader på erhvervsejendomme udgør nyværdi med fradrag som følge af den til enhver tid gældende afskrivningspraksis, medmindre ejendommen inden skadens indtræden var værdiforringet med mere end 30 pct. af nyværdien.

Stk. 2 Ved værdiforringelse med mere end 30 pct. af nyværdien, f.eks. på grund af slid, ælde eller andre omstændigheder, ydes der erstatning til dagsværdi. Værdiforringelsen vurderes på grundlag af den tilstand, det beskadigede var i umiddelbart inden skaden som følge af almindelig brug, vejrets påvirkning og eventuelt andre individuelle omstændigheder, f.eks. ikke-intakte bygningsdele, og ikke på grundlag af afskrivningspraksis.

Stk. 3 Partiel reparation af en bygningsdel erstattes fuldt ud, medmindre det vurderes at blive dyrere end genanskaffelse fratrukket eventuel afskrivning.

§ 5

Erstatning for skader på privat løsøre udgør nyværdi, medmindre løsøret er mere end to år gammelt, i hvilke tilfælde der sker fradrag i medfør af den til enhver tid gældende afskrivningspraksis, herunder eventuelle vejledende afskrivningstabeller.

Stk. 2 Partiel reparation erstattes fuldt ud, medmindre det vurderes at blive dyrere end genanskaffelse fratrukket eventuel afskrivning.

Stk. 3 Er genanskaffelse af løsøret ikke mulig, beregnes erstatningen med udgangspunkt i fremstillingsprisen for et nyt tilsvarende løsøre. Erstatningen kan dog ikke overstige, hvad det vil koste at genanskaffe tilsvarende løsøre.

Stk. 4 Erstatning for særligt privat indbo kan maksimalt udgøre 150.000 kr.

Stk. 5 Erstatning for rede penge, valuta, værdipapirer og lignende kan maksimalt udgøre 25.000 kr.

Stk. 6 Erstatning for særlige private værdigenstande kan maksimalt udgøre 50.000 kr.

§ 6

Erstatning for skader på erhvervsløsøre sker til følgende værdi:

  • 1) Varer, herunder råvarer: Dagsværdi.

  • 2) Færdigvarer, herunder egen produktion: Den pris, som ved salg på almindelige vilkår ville kunne opnås umiddelbart før skaden med fradrag for normale omkostninger ved salg m.m.

  • 3) Inventar og driftsudstyr: Nyværdi, hvis der sker en genanskaffelse af den enkelte ting, ellers dagsværdi.

  • 4) Genfremstilling af originalmodeller eller tabte data: Fremstillingsprisen.

§ 7

Der ydes erstatning for omkostninger i tilknytning til genhusning, hvis en bygning til privat boligbrug er ubeboelig efter en skade.

Stk. 2 Erstatningen efter stk. 1 kan maksimalt udgøre 15.000 kr. pr. måned udregnet som et gennemsnit over den samlede genhusningsperiode.

Stk. 3 Genhusningsperioden kan maksimalt udgøre 24 måneder. Perioden kan forlænges, hvis særlige omstændigheder, herunder længere byggeperiode, gør, at der skønnes at være behov for en længere dækningsperiode.

Stk. 4 Eventuelle sparede boligudgifter fratrækkes i erstatningen for genhusningen.

Stk. 5 Der ydes erstatning for rimelige udgifter til opmagasinering og flytning indenfor det i stk. 2 nævnte maksimum for hele genhusningsperioden.

Stk. 6 Dækning af udgifter efter stk. 1-5 forudsætter, at den erstatningsberettigede dokumenterer de afholdte udgifter.

§ 8

Erstatning for driftstab som følge af skade på bygning eller løsøre fastsættes med udgangspunkt i det forventede dækningsbidrag i det kalenderår, hvor skaden er sket. Erstatningen kan dog højst være 5 pct. over det faktiske dækningsbidrag i det senest afsluttede regnskabsår.

Stk. 2 Erstatning ydes for rimelige og nødvendige meromkostninger til begrænsning af driftstabet.

Stk. 3 Der kan ske fradrag i erstatningen for driftstab for manglende rimelig tabsbegrænsning og sparede omkostninger.

Stk. 4 Erstatning for driftstab kan maksimalt ydes i en periode på 24 måneder.

§ 9

Der ydes erstatning for udgifter til lovliggørelse af beskadigede bygninger, som er en følge af krav i byggelovgivningen.

Stk. 2 Erstatningen efter stk. 1 kan maksimalt udgøre:

  • 1) 1,5 mio. kr. pr. bolig.

  • 2) 1 mio. kr. pr. fritidshus.

  • 3) 3 mio. kr. pr. erhvervsbygning.