Kapitel 2 Myndighed som disciplinarchef
Chefen for en styrelse eller selvstændig myndighed direkte under Forsvarsministeriet har myndighed som disciplinarchef for underordnet personel.
I Forsvarsministeriets departement har den højest rangerende militære chef myndighed som disciplinarchef for alt personel i departementet, uanset om personellet er underordnet denne.
Under forsvarschefens myndighedsområde har tillige chefer for styringsniveau II og III myndighed som disciplinarchef for underordnet personel, jf. dog §§ 8-12.
Stk. 2 Myndighed som disciplinarchef under forsvarschefens myndighedsområde, hvor der er flere overordnede disciplinarchefer, udøves af den nærmeste overordnede disciplinarchef.
For udstationeret personel har forsvarschefen myndighed som disciplinarchef over for underordnet personel fra den dag, udstationeringen påbegyndes, og indtil udstationeringen ophører, jf. dog § 9, stk. 1.
Stk. 2 For udsendt personel gælder bekendtgørelsens almindelige regler om myndighed som disciplinarchef.
Chefen for Søværnet er disciplinarchef for alt efterstående personel, der befinder sig ombord på Søværnets skibe, uanset værn, og uanset om personellet er underordnet denne.
Stk. 2 For disciplinære forseelser, begået af foranstående, sideordnede eller personel uden for den militære rækkefølge, gælder bekendtgørelsens almindelige regler om myndighed som disciplinarchef.
For hjemsendt personel er chefen for den personelforvaltende myndighed inden for Forsvarsministeriets område disciplinarchef med hensyn til militære pligter, som påhviler personellet efter hjemsendelsen, jf. militær disciplinarlovs § 2, stk. 1.
Forsvarschefen har myndighed som disciplinarchef for
-
1) udenlandsk militært personel, der er interneret her i landet, og andre personer, der efter mellemfolkelige overenskomster, som Danmark har tiltrådt, har krav på behandling som militærpersoner, jf. militær disciplinarlovs § 2, stk. 2, og
-
2) krigsfanger samt sanitetspersonel og feltpræster, der under væbnet konflikt tilbageholdes til bistand for krigsfanger, for så vidt ikke andet følger af gældende mellemfolkelige overenskomster, jf. militær disciplinarlovs § 3, nr. 2.
Myndighed som disciplinarchef over for personel, der under væbnet konflikt gør tjeneste ved det militære forsvar eller følger en enhed af dette, jf. militær disciplinarlovs § 3, nr. 1, udøves af disciplinarchefen for den pågældende myndighed eller styrelse, som personellet gør tjeneste ved, eller som personellet følger.
Hvis den myndighedschef, som efter denne bekendtgørelse ville være tillagt myndighed som disciplinarchef, er civilt ansat, tilkommer myndighed som disciplinarchef i stedet den pågældende myndighedschefs stedfortræder, hvis denne er militært ansat.
Stk. 2 I de tilfælde, hvor stedfortræderen ligeledes er civilt ansat, tilkommer myndigheden som disciplinarchef den trinhøjere myndigheds disciplinarchef.
Der tilkommer den, som midlertidigt varetager tjenesten i en funktion, samme myndighed som disciplinarchef, som der i medfør af bekendtgørelsen tillægges den, i hvis sted tjenesten varetages.