Bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats Kapitel 13

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1216 af 28. september 2023,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 1757 af 20. december 2023 og bekendtgørelse nr. 947 af 5. august 2024

Kapitel 13 Vejledning og opkvalificering
Uddannelser
§ 105

Tilbud om vejledning og opkvalificering efter § 90 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats omfatter uddannelser, der udbydes generelt, og som er omfattet af en af følgende love:

  • 1) Lov om betaling for visse uddannelsesaktiviteter i forbindelse med lov om en aktiv beskæftigelsesindsats m.m. og de med hjemmel i denne lov udfærdigede bekendtgørelser. Det er en betingelse, at uddannelserne umiddelbart er rettet mod arbejdsmarkedet.

  • 2) Lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl.

  • 3) Lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

  • 4) Lov om universiteter.

Stk. 2 Kravet i stk. 1, nr. 1, om at uddannelsen umiddelbart skal være rettet mod job på arbejdsmarkedet, gælder ikke for uddannelser omfattet af følgende love:

  • 1) Lov om de gymnasiale uddannelser.

  • 2) Lov om erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux) m.v.

  • 3) Lov om almen voksenuddannelse og om anerkendelse af realkompetence i forhold til fag i almen voksenuddannelse, i uddannelsen til HF-eksamen og i uddannelsen til almen studentereksamen (avu-loven).

  • 4) Lov om videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne (VFV-loven).

  • 5) Lov om forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne.

  • 6) Lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. (ÅU-loven).

Jobsøgningskurser
§ 106

Personer omfattet af § 1, nr. 1-3, kan kun få tilbud om vejledning og opkvalificering i form af et jobsøgningskursus, hvis de ikke har gennemført et sådant tilbud inden for de seneste 2 kalenderår. Jobcenteret vil dog altid kunne tilbyde et jobsøgningskursus, hvis en person selv anmoder herom, og jobcenteret skønner, at et sådant tilbud bedst muligt vil kunne hjælpe personen i job.

Stk. 2 Ved jobsøgningskursus forstås et standardkursus eller lignende, hvor hovedparten af indholdet består af aktiviteter i form af f.eks. selvstændig jobsøgning, generel undervisning i udarbejdelse af ansøgninger, cv og ansættelsessamtaler og i anvendelse af jobdatabaser.

Stk. 3 Perioden på 2 år efter stk. 1 regnes fra den dato, hvor personen senest er påbegyndt et jobsøgningskursus.

Udlandet
§ 107

Personer omfattet af § 1, nr. 1, kan få tilbud om vejledning og opkvalificering i form af uddannelse i udlandet, hvis

  • 1) uddannelsen er oprettet ved lov eller i henhold til lov i det pågældende land eller er anerkendt af det pågældende lands nationale uddannelsesmyndigheder, eller

  • 2) uddannelsen er led i en uddannelse her i landet.

§ 108

I forbindelse med tilbud om vejledning og opkvalificering i form af uddannelse i udlandet, kan jobcenteret betale for studieafgift, såfremt uddannelsen er et led i en uddannelse her i landet.

§ 109

En person omfattet af § 1, nr. 6, som har ret til sygedagpenge under ophold i udlandet, jf. sygedagpengelovens § 3, kan få tilbud om vejledning og opkvalificering i udlandet med henblik på arbejdsfastholdelse og afklaring af arbejdsevnen som led i retten til fortsat at modtage sygedagpenge.

Uddannelsesaktivitet og indberetningspligt
§ 110

Uddannelsesstedet kontrollerer løbende, om en person, der har fået et tilbud om vejledning og opkvalificering efter kapitel 14 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, deltager aktivt i uddannelsen og de dertil knyttede aktiviteter m.v.

Stk. 2 Uddannelsesstedet skal straks give meddelelse til jobcenteret, hvis

  • 1) personen ikke deltager aktivt i uddannelsen og de dertil knyttede aktiviteter m.v., eller

  • 2) begyndelses- eller sluttidspunktet for uddannelsen afviger fra, hvad der er blevet aftalt, jf. dog § 111, stk. 1.

Stk. 3 Foregår uddannelsen ved flere uddannelsessteder, aftaler disse indbyrdes, hvilket uddannelsessted der varetager opgaverne over for jobcenteret i henhold til stk. 1 og 2.

§ 111

Ved videregående uddannelser, hvor personen ikke har mødepligt, er det alene personen selv, der er forpligtet til straks at meddele jobcenteret og arbejdsløshedskassen, hvis der sker afvigelser i forhold til det oprindeligt oplyste med hensyn til uddannelsens påbegyndelse og endelige afslutning. Personen skal desuden selv straks underrette jobcenteret og arbejdsløshedskassen, såfremt den pågældende ikke længere deltager aktivt i uddannelsen og de dertil knyttede aktiviteter m.v.

Stk. 2 Jobcenteret og arbejdsløshedskassen kan indhente en erklæring fra personen, hvor denne på tro og love erklærer at deltage aktivt i uddannelsen og de dertil knyttede aktiviteter m.v.

Stk. 3 Ved deltagelse i uddannelse i udlandet finder stk. 1 og 2 anvendelse.

§ 112

Under korte afbrydelser i undervisningen i forbindelse med ordinære ferieperioder eller under andre korte afbrydelser, der skyldes uddannelsesstedets forhold, anses uddannelsen ikke for afbrudt.

Stk. 2 Korte afbrydelser af deltagelse i undervisningen, som skyldes personens forhold, og som kan betegnes som lovligt forfald, medfører heller ikke, at uddannelsen anses for afbrudt.

Stk. 3 I tilfælde af længerevarende sygdom eller barsel skal personen selv straks sørge for underretning af både uddannelsesstedet, jobcenteret og arbejdsløshedskassen.

§ 113

Bliver enten jobcenteret eller arbejdsløshedskassen bekendt med omstændigheder, der giver anledning til formodning om, at en person ikke længere aktivt deltager i uddannelsen og de dertil knyttede aktiviteter m.v., uden at der dog foreligger underretning fra uddannelsesstedet i henhold til § 110, stk. 2, kan jobcenteret eller arbejdsløshedskassen indhente nærmere oplysninger hos uddannelsesstedet om, hvorvidt den pågældende deltager aktivt i uddannelsen, jf. dog § 111, stk. 1.

§ 114

Hvis jobcenteret bliver bekendt med, at en person ikke længere deltager aktivt i uddannelsen og de dertil knyttede aktiviteter m.v., træffer jobcenteret afgørelse om, hvorvidt tilbuddet om vejledning og opkvalificering skal ophøre.