Følgende beføjelser i henhold til lov om beskyttelse af havmiljø udøves af Forsvarskommandoen:
-
1) Forestå bekæmpelse af olie- og kemikalieforurening af havet og de kystnære dele af søterritoriet i samarbejde med redningsberedskabet og andre myndigheder i henhold til lovens § 34.
-
2) Modtage underretning fra kommunalbestyrelsen om indholdet af beredskabsplanerne og ændringer og tillæg til disse i henhold til lovens § 35, stk. 4.
-
3) Bestemme i tilfælde af særlig alvorlige og omfattende forureninger, at sanering af kyststrækninger og bekæmpelse af forurening i havene skal ledes af Forsvarskommandoen i henhold til lovens § 35, stk. 6.
-
4) Modtage indberetning fra ejere, brugere og førere samt lodser på skibe, såfremt der sker udtømning, som er i strid med loven eller omfattes af § 58, samt ved enhver form for kollision eller grundstødning, eller såfremt der af andre grunde er fare for udtømning, jf. lovens § 38, stk. 1.
-
5) Modtage indberetning fra ejere, brugere og førere samt lodser på skibe og førere af luftfartøjer, såfremt der fra skibet eller luftfartøjet iagttages væsentlige spild af olie m.v., jf. lovens § 38, stk. 2.
-
6) Modtage indberetning fra havnebestyrelsen, såfremt der iagttages væsentligt spild af olie m.v., jf. lovens § 38, stk. 3.
-
7) Beføjelser til at anmode om alle oplysninger, som har betydning for iværksættelse af foranstaltninger for at forhindre eller bekæmpe forurening af havet, jf. lovens § 38, stk. 4.
-
8) Foretage de undersøgelser af et skib, der er nødvendige for at forhindre eller bekæmpe forurening af havet, såfremt der fra skibet er sket eller er fare for udtømning eller udledning, som er i strid med loven eller forskrifter udstedt i medfør heraf, eller som omfattes af § 58, jf. lovens § 42.
-
9) Forbyde et skib at fortsætte sejlads eller andre aktiviteter eller påbyde, at sejlads eller andre aktiviteter skal følge bestemte retningslinier, såfremt der fra skibet er sket eller er fare for udtømning eller udledning, som er i strid med loven eller forskrifter udstedt i medfør heraf eller omfattes af § 58, jf. lovens § 43, stk. 1 og 3.
-
10) Udstede forbud mod, at et skib anløber danske havne under nærmere angivne omstændigheder, jf. lovens § 43a.
-
11) Pålægge ejeren af et skib at stille sikkerhed for beredskabsudgifter m.v. samt bestemme at skibet skal tilbageholdes, jf. lovens § 44, stk. 2.
-
12) Føre tilsyn med overholdelsen af de bestemmelser i havmiljøloven og de forskrifter, der udstedes i henhold til loven. Forsvarskommandoen har mod behørig legitimation uden retskendelse adgang til et skib, herunder til skibets papirer med henblik på at udøve nævnte tilsynsbeføjelse og kan udtage prøver for at påse overholdelsen af loven og forskrifter, udstedt i henhold til loven, jf. lovens § 45.
-
13) Fastsætte regler om gebyrer til dækning af myndighedernes omkostninger ved administration og tilsyn i forbindelse med loven, jf. lovens § 55, første led.
-
14) Foretage ransagning i sager om ulovlig olieudtømning fra skibe efter retsplejelovens regler herom, jf. lovens § 63, stk. 1, 2. og 3. pkt.
-
15) I sager om overtrædelse af § 11, stk. 1 eller stk. 2, eller af regler udstedt i medfør af stk. 3, der ikke skønnes at medføre højere straf end bøde, tilkendegive i bødeforlæg, at sagen kan afgøres uden retssag, hvis den, der har begået overtrædelsen, erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angiven frist at betale en i bødeforlægget angivet bøde, jf. § 63a. Fristen kan forlænges efter nærmere anmodning. Krav om konfiskation, herunder værdikonfiskation, kan på samme måde afgøres uden retssag.
-
16) Tilbageholde skibe i sager om ulovlig udtømning af olie, i det omfang det er nødvendigt for at sikre krav på betaling af bøde, sagsomkostninger eller konfiskation, herunder værdikonfiskation, jf. § 63b, stk. 1 og 2.
-
17) Tilbageholde dokumenter, papirer og andre beviser af lignende karakter, jf. § 63b, stk. 3.