Bekendtgørelse om obligatoriske energiledelsessystemer og energisyn og klimasyn i visse virksomheder Kapitel 2

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 761 af 18. juni 2024

Kapitel 2 Opfyldelse af krav om energiledelsessystemer og energisyn
§ 4

Energisyn skal omfatte hele virksomhedens energiforbrug, alle energibærer, jf. § 2, nr. 2, iberegnet.

Stk. 2 Ethvert energisyn til opfyldelse af krav i § 3, herunder de energigennemgange, der gennemføres som del af et energiledelsessystem, jf. § 3, stk. 1, eller et miljøledelsessystem, jf. § 5, stk. 2, skal som minimum

  • 1) bygge på ajourførte, målte og sporbare driftsdata om energiforbrug herunder belastningsprofiler for elektricitet,

  • 2) omfatte en detaljeret gennemgang af energiforbrugsprofilen for bygninger eller grupper af bygninger, industrielle aktiviteter eller anlæg, herunder transport,

  • 3) udpege energieffektiviseringsforanstaltninger med henblik på at nedbringe energiforbruget,

  • 4) afdække potentialet for omkostningseffektiv anvendelse af produktion af vedvarende energi,

  • 5) bygge på en livscyklusomkostningsanalyse for at tage hensyn til langsigtede besparelser, langsigtede investeringers restværdier og kalkulationsrenter, når det er muligt,

  • 6) være forholdsmæssige og tilstrækkeligt repræsentative til at gøre det muligt at tegne et troværdigt billede af den samlede energimæssige ydeevne og pålideligt identificere de betydeligste muligheder for forbedringer, og

  • 7) give mulighed for detaljerede og validerede beregninger af de foreslåede foranstaltninger, således at der tilvejebringes præcise oplysninger om potentielle besparelser.

Stk. 3 De data, der anvendes i energisyn, skal opbevares af virksomheden i minimum 5 år med henblik på historisk analyse og udvikling i ydeevne.

Stk. 4 Et energisyn efter stk. 2, skal udføres af en ekspert godkendt til at udføre energisyn, jf. § 9.

Stk. 5 Dokumentation for overholdelse af stk. 2 skal kunne påvises efter anmodning fra Energistyrelsen eller en tredjepart, som opgaven med tilsyn af virksomheder eller eksperter er delegeret til. Udarbejdelse af energisyn eller energigennemgange efter ISO standard »DS/EN ISO 16247 – Energiaudit«, afsnit 1-4, eller tilsvarende relevant europæisk eller international standard, vil kunne udgøre dokumentation herfor.

§ 5

Dele af virksomheders energiforbrug kan undtages fra virksomheders energisyn, jf. § 4, energiledelsessystem, jf. § 3, stk. 1 eller miljøledelsessystem, jf. § 5, stk. 2. Virksomheder kan undtage

  • 1) op til 10 % af virksomhedens energiforbrug,

  • 2) midlertidige projekter, hvor gennemførelsen af et energisyn ikke vil være omkostningseffektivt, jf. § 2, nr. 6,

  • 3) skibe under 5.000 bruttotons og skibe omfattet en Ship Energy Efficiency Management Plan del III, og

  • 4) elementer af virksomheder, der er omfattet BAT-konklusionen i forbindelse med miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelsesloven, for så vidt BAT-konklusionen er relateret til energieffektivitet.

Stk. 2 Virksomheder, der indfører et miljøledelsessystem, kan undtages § 3, stk. 1 eller 2, såfremt det indførte miljøledelsessystem er certificeret efter »EU’s fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision – EMAS i henhold til Europa-Parlamentet og Rådets forordning nr. 1221/2009 af 25. november 2009«, gældende version af »DS/EN ISO 14001:2015 – Miljøledelsessystemer – Krav og vejledning« eller tilsvarende relevant europæisk eller international standard, og som omfatter en energigennemgang, der opfylder kravene i § 4.

Stk. 3 ISO standard »DS/EN ISO 16247 – Energiaudit«, afsnit 1-4 og »DS/EN ISO 14001:2015 – Miljøledelsessystemer – Krav og vejledning« kundgøres ikke i Lovtidende, men kundgøres ved, at de pågældende tekniske specifikationer ligger til gennemsyn i Energistyrelsen.

Stk. 4 Dokumentation for anvendelse af en undtagelse efter stk. 1, nr. 2-4, indsendes til Energistyrelsen til godkendelse forud for gennemførelsen af energisyn. Dokumentation for anvendelse af undtagelse efter stk. 1, nr. 1 eller stk. 2, kan indsendes til Energistyrelsen ved indberetning. Energistyrelsen kan kræve yderligere oplysninger til brug for afgørelser om undtagelse.

§ 6

Hvis en bygning har et gyldigt energimærke, baseret på en bygningsgennemgang i henhold til reglerne om energimærkning af bygninger, herunder lov om fremme af energibesparelser i bygninger og bekendtgørelse om energimærkning af bygninger, kan energimærkets datagrundlag anvendes i forbindelse med et energisyn.

Stk. 2 Eventuelle øvrige, energiforbrugende elementer i virksomheden skal stadig kortlægges, med mindre de kan undtages efter § 5.

§ 7

Virksomheder, som indfører et energiledelsessystem eller et miljøledelsessystem, jf. § 5, stk. 2, til opfyldelse af § 3, stk. 1 eller 2, er forpligtet til at vedligeholde systemet, indtil virksomhedens næste indberetning af gyldigt certifikat eller dokumentasion for gennemførte energisyn.

Stk. 2 Virksomheder, der har gennemført et energisyn til opfyldelse af § 3, stk. 2, som efterfølgende falder under § 3, stk. 1, er først forpligtet til at indføre et energiledelsessystem fire år efter senest indberettede energisyn.