Kapitel 2 Opfyldelse af krav om energiledelsessystemer og energisyn
Energisyn skal omfatte hele virksomhedens energiforbrug, alle energibærer, jf. § 2, nr. 2, iberegnet.
Stk. 2 Ethvert energisyn til opfyldelse af krav i § 3, herunder de energigennemgange, der gennemføres som del af et energiledelsessystem, jf. § 3, stk. 1, eller et miljøledelsessystem, jf. § 5, stk. 2, skal som minimum
-
1) bygge på ajourførte, målte og sporbare driftsdata om energiforbrug herunder belastningsprofiler for elektricitet,
-
2) omfatte en detaljeret gennemgang af energiforbrugsprofilen for bygninger eller grupper af bygninger, industrielle aktiviteter eller anlæg, herunder transport,
-
3) udpege energieffektiviseringsforanstaltninger med henblik på at nedbringe energiforbruget,
-
4) afdække potentialet for omkostningseffektiv anvendelse af produktion af vedvarende energi,
-
5) bygge på en livscyklusomkostningsanalyse for at tage hensyn til langsigtede besparelser, langsigtede investeringers restværdier og kalkulationsrenter, når det er muligt,
-
6) være forholdsmæssige og tilstrækkeligt repræsentative til at gøre det muligt at tegne et troværdigt billede af den samlede energimæssige ydeevne og pålideligt identificere de betydeligste muligheder for forbedringer, og
-
7) give mulighed for detaljerede og validerede beregninger af de foreslåede foranstaltninger, således at der tilvejebringes præcise oplysninger om potentielle besparelser.
Stk. 3 De data, der anvendes i energisyn, skal opbevares af virksomheden i minimum 5 år med henblik på historisk analyse og udvikling i ydeevne.
Stk. 4 Et energisyn efter stk. 2, skal udføres af en ekspert godkendt til at udføre energisyn, jf. § 9.
Stk. 5 Dokumentation for overholdelse af stk. 2 skal kunne påvises efter anmodning fra Energistyrelsen eller en tredjepart, som opgaven med tilsyn af virksomheder eller eksperter er delegeret til. Udarbejdelse af energisyn eller energigennemgange efter ISO standard »DS/EN ISO 16247 – Energiaudit«, afsnit 1-4, eller tilsvarende relevant europæisk eller international standard, vil kunne udgøre dokumentation herfor.
Dele af virksomheders energiforbrug kan undtages fra virksomheders energisyn, jf. § 4, energiledelsessystem, jf. § 3, stk. 1 eller miljøledelsessystem, jf. § 5, stk. 2. Virksomheder kan undtage
-
1) op til 10 % af virksomhedens energiforbrug,
-
2) midlertidige projekter, hvor gennemførelsen af et energisyn ikke vil være omkostningseffektivt, jf. § 2, nr. 6,
-
3) skibe under 5.000 bruttotons og skibe omfattet en Ship Energy Efficiency Management Plan del III, og
-
4) elementer af virksomheder, der er omfattet BAT-konklusionen i forbindelse med miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelsesloven, for så vidt BAT-konklusionen er relateret til energieffektivitet.
Stk. 2 Virksomheder, der indfører et miljøledelsessystem, kan undtages § 3, stk. 1 eller 2, såfremt det indførte miljøledelsessystem er certificeret efter »EU’s fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision – EMAS i henhold til Europa-Parlamentet og Rådets forordning nr. 1221/2009 af 25. november 2009«, gældende version af »DS/EN ISO 14001:2015 – Miljøledelsessystemer – Krav og vejledning« eller tilsvarende relevant europæisk eller international standard, og som omfatter en energigennemgang, der opfylder kravene i § 4.
Stk. 3 ISO standard »DS/EN ISO 16247 – Energiaudit«, afsnit 1-4 og »DS/EN ISO 14001:2015 – Miljøledelsessystemer – Krav og vejledning« kundgøres ikke i Lovtidende, men kundgøres ved, at de pågældende tekniske specifikationer ligger til gennemsyn i Energistyrelsen.
Stk. 4 Dokumentation for anvendelse af en undtagelse efter stk. 1, nr. 2-4, indsendes til Energistyrelsen til godkendelse forud for gennemførelsen af energisyn. Dokumentation for anvendelse af undtagelse efter stk. 1, nr. 1 eller stk. 2, kan indsendes til Energistyrelsen ved indberetning. Energistyrelsen kan kræve yderligere oplysninger til brug for afgørelser om undtagelse.
Hvis en bygning har et gyldigt energimærke, baseret på en bygningsgennemgang i henhold til reglerne om energimærkning af bygninger, herunder lov om fremme af energibesparelser i bygninger og bekendtgørelse om energimærkning af bygninger, kan energimærkets datagrundlag anvendes i forbindelse med et energisyn.
Stk. 2 Eventuelle øvrige, energiforbrugende elementer i virksomheden skal stadig kortlægges, med mindre de kan undtages efter § 5.
Virksomheder, som indfører et energiledelsessystem eller et miljøledelsessystem, jf. § 5, stk. 2, til opfyldelse af § 3, stk. 1 eller 2, er forpligtet til at vedligeholde systemet, indtil virksomhedens næste indberetning af gyldigt certifikat eller dokumentasion for gennemførte energisyn.
Stk. 2 Virksomheder, der har gennemført et energisyn til opfyldelse af § 3, stk. 2, som efterfølgende falder under § 3, stk. 1, er først forpligtet til at indføre et energiledelsessystem fire år efter senest indberettede energisyn.