Kapitel 5 Adgang til prøve
Prøveberettiget er enhver, der er omfattet af personkredsen i danskuddannelsesloven, jf. lovens § 2 og § 2 a, og som ønsker at aflægge prøve i medfør af denne bekendtgørelse.
Stk. 2 Prøveberettigede er endvidere andre, der ikke er omfattet af stk. 1, og som ønsker at deltage i prøver i henhold til denne bekendtgørelse mod eventuel betaling af et gebyr, jf. § 12, stk. 1-3 (selvstuderende).
En prøvedeltager tilmelder sig både den skriftlige og den mundtlige del af prøven, og de to dele aflægges i samme prøvetermin, jf. dog stk. 2 og 3.
Stk. 2 Lederen hos den prøveafholdende udbyder kan efter ansøgning fra prøvedeltager meddele tilladelse til, at den skriftlige eller den mundtlige del af Prøve i Dansk 1, Prøve i Dansk 2, Prøve i Dansk 3 eller Studieprøven aflægges i en senere prøvetermin, hvis prøvedeltageren på grund af dokumenteret sygdom ikke har været i stand til at aflægge den skriftlige del og den mundtlige del i samme prøvetermin. Sygdom dokumenteres ved en aktuel lægeerklæring.
Stk. 3 Bestås kun den skriftlige eller den mundtlige del af Studieprøven, kan prøvedeltageren aflægge den del af prøven, som ikke blev bestået, i en senere prøvetermin.
Deltagelse i en prøve er betinget af, at prøvedeltageren
-
1) har tilmeldt sig en prøve hos en prøveafholdende udbyder, hvor prøven ønskes aflagt, senest ti uger før prøveterminens begyndelse,
-
2) foreviser gyldig legitimation med foto ved prøven, jf. stk. 4, og
-
3) for selvstuderende at gebyret for tilmelding til prøven i § 12, stk. 2 eller 3, er betalt, jf. dog § 12, stk. 4, 2. pkt.
Stk. 2 Styrelsen for International Rekruttering og Integration kan dispensere for tilmeldingsfristen i stk. 1, nr. 1. Ansøgning herom skal indsendes til Styrelsen for International Rekruttering og Integration og skal være skriftlig og begrundet.
Stk. 3 Det påhviler lederen hos den prøveafholdende udbyder at sikre, at prøvedeltageren ved sin tilmelding til prøven får udleveret de af Styrelsen for International Rekruttering og Integration udarbejdede retningslinjer for legitimation.
Stk. 4 Som gyldig legitimation efter stk. 1, nr. 2, anses
-
1) pas, opholdskort, fremmedpas eller konventionspas udstedt af en offentlig myndighed i Danmark,
-
2) pas eller identitetskort udstedt af en offentlig myndighed i et andet EU-/EØS-medlemsland eller i Schweiz, eller
-
3) pas eller anden gyldig rejselegitimation med billede udstedt af en offentlig myndighed i et andet land end de i nr. 1 og 2 nævnte lande.
Stk. 5 Ved den skriftlige del af prøverne skal prøvedeltagerens legitimation kontrolleres ved indgangen til prøvelokalet. Ved den mundtlige del af en prøve kontrolleres prøvedeltagerens legitimation i prøvelokalet.
Stk. 6 En tilmeldt prøvedeltager, hvis identitet ikke kan fastlægges ved legitimationskontrollen, gives ikke adgang til prøven.
Stk. 7 Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal sikre, at der afsættes tilstrækkelig tid til grundig legitimationskontrol ved den skriftlige del af prøverne.
Stk. 8 En prøvedeltager, der ikke er i besiddelse af gyldig billedlegitimation efter stk. 4, kan ansøge Styrelsen for International Rekruttering og Integration om tilladelse til at benytte anden form for legitimation. Ansøgning herom skal indsendes til Styrelsen for International Rekruttering og Integration senest fire uger før den skriftlige prøvetermins begyndelse.
Stk. 9 Meddeler Styrelsen for International Rekruttering og Integration tilladelse til benyttelse af anden form for legitimation end de i stk. 4 nævnte, skal den tilladte alternative legitimation samt tilladelsen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration medbringes ved prøven og ved udlevering af prøvebevis, jf. § 51, stk. 7.
For selvstuderende, jf. § 2, stk. 1, nr. 2 og 3, skal tilmelding til prøven ske ved en prøveafholdende udbyder, der afholder prøve i den aktuelle prøvetermin.
Stk. 2 Ved tilmelding til Prøve i Dansk 1, 2 eller 3 opkræves et gebyr på 1.575 kr.
Stk. 3 Ved tilmelding til Studieprøven opkræves et gebyr på 1.888 kr.
Stk. 4 Kommunalbestyrelsen i den selvstuderendes bopælskommune kan beslutte, at den selvstuderende selv skal betale gebyret for tilmelding til prøven. Kommunalbestyrelsen i bopælskommunen kan endvidere beslutte at betale gebyret for den selvstuderende. Gebyret betales til den prøveafholdende udbyder. For prøvedeltagere, der er omfattet af § 2 a i danskuddannelsesloven, anses kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor prøvedeltagerens arbejdssted er beliggende, for at være bopælskommunen.
Stk. 5 Selvstuderende, der i medfør af § 10, stk. 2 eller 3, tilmelder sig enten den skriftlige eller den mundtlige del af en prøve i en senere prøvetermin, kan opkræves et nyt gebyr svarende til halvdelen af det i stk. 2 og 3 fastsatte gebyr.
Stk. 6 For prøvedeltagere, der er nævnt i § 2, stk. 1, nr. 3, afholdes udgiften til gebyrer af den udbyder, hvor den pågældende har været optaget til danskuddannelse.
Stk. 7 Beløbene er fastsat i 2025-niveau og reguleres fra og med 2026 én gang årligt den 1. januar med satsreguleringsprocenten, jf. lov om en satsreguleringsprocent.