Bekendtgørelse om prøver inden for danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. Kapitel 7

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1627 af 6. december 2024

Kapitel 7 Prøveafholdelse
§ 14

Prøver afholdes to gange om året i prøveterminerne maj-juni og november-december. Den mundtlige del af prøverne afholdes efter afslutning af den skriftlige del af prøverne. De nærmere krav til procedurerne i forbindelse med afholdelse af mundtlige og skriftlige prøver er fastsat i bilag 4.

Stk. 2 Styrelsen for International Rekruttering og Integration fastsætter datoer og tidspunkter for afholdelse af de skriftlige prøver samt perioden for afholdelse af de mundtlige prøver. Lederen hos den prøveafholdende udbyder fastsætter efter samråd med de censorer, der skal bedømme ved prøverne hos den pågældende udbyder, datoer og tidspunkter for de enkelte mundtlige prøver inden for den af Styrelsen for International Rekruttering og Integration fastsatte periode.

§ 15

Prøverne afholdes af udbydere af danskuddannelse, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration udpeger til at afholde prøver.

Stk. 2 De prøveafholdende udbydere udpeges til at afholde prøver for en periode på normalt fire år. Styrelsen for International Rekruttering og Integration kan tilbagekalde en tilladelse givet i medfør af stk. 1, hvis udbyderen ikke overholder reglerne i denne bekendtgørelse eller betingelser fastsat ved udpegning.

§ 16

Lederen hos den prøveafholdende udbyder er ansvarlig over for kommunalbestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration for afholdelse af prøver ved den prøveafholdende udbyder efter gældende regler.

Stk. 2 Lederen hos den prøveafholdende udbyder kan bemyndige andre til at varetage sine funktioner i medfør af denne bekendtgørelse med undtagelse af udstedelse af prøvebeviser, jf. § 51, stk. 1.

§ 17

Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal være til stede under prøvernes afholdelse og skal sikre, at prøverne gennemføres under forhold, der er egnede til at udelukke, at prøvedeltagerne kommunikerer utilsigtet.

Stk. 2 Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal sikre, at prøvelokalerne er indrettet således, at prøvedeltagerne har hensigtsmæssige arbejdsforhold under prøven.

Stk. 3 Lederen hos den prøveafholdende udbyder kan beslutte, at prøveaflæggelse undtagelsesvis kan foregå et andet sted end hos den prøveafholdende udbyder.

Stk. 4 Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal i god tid og senest samtidig med prøveafholdelsen vejlede prøvedeltageren om muligheden for at klage over forhold ved prøveafholdelsen efter bestemmelserne i kapitel 12.

§ 18

Hjælpemidler kan anvendes under en prøve i det omfang, det fremgår af § 28, stk. 1, bilag 2 og bilag 3.

Stk. 2 Mobiltelefoner, smartwatches eller lignende teknisk udstyr må ikke kunne tilgås under prøven, jf. dog § 28 og bilag 3.

§ 19

En prøvedeltager, der udebliver eller kommer for sent til en prøve, har ikke krav på at aflægge prøven, jf. dog stk. 2 og 3.

Stk. 2 Ved en skriftlig prøve kan lederen hos den prøveafholdende udbyder tillade prøvedeltageren at deltage i prøven, hvis vedkommende møder inden for det første kvarter af prøvetiden, og forsinkelsen findes at være rimeligt begrundet. Prøvetiden forlænges ikke for den pågældende.

Stk. 3 En prøvedeltager, der kommer for sent til en mundtlig prøve, kan, hvis lederen hos den prøveafholdende udbyder finder, at forsinkelsen er rimeligt begrundet, få tilbud om at komme til prøve på et senere tidspunkt i samme prøvetermin.

Stk. 4 Det anføres på karakterlisten, jf. § 45, stk. 3, hvis en prøvedeltager er udeblevet fra en prøve.

Skriftlige prøver
§ 20

Lederen hos den prøveafholdende udbyder udpeger de tilsynsførende og fordeler opgaverne mellem dem.

Stk. 2 Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal sikre, at samtlige tilsynsførende er instruerede i tilsynsopgaven, og at de forud for prøvernes afholdelse er gjort bekendt med reglerne om prøveafholdelse i medfør af denne bekendtgørelse. Det skal tilstræbes, at ingen lærer fører tilsyn med prøvedeltagere, som læreren selv fører op til den pågældende prøve.

Stk. 3 Antallet af tilsynsførende i prøvelokalet skal være minimum to for de første 20 prøvedeltagere. For hver gruppe af op til 20 prøvedeltagere ud over de første 20 skal der være yderligere minimum én tilsynsførende.

Stk. 4 Er en prøvedeltager meddelt særlige prøvevilkår i medfør af § 27, og skal prøven aflægges i et separat lokale, skal der være en tilsynsførende til stede ved prøveaflæggelsen ud over en eventuel hjælper, jf. § 28, stk. 1, nr. 2.

Stk. 5 Tilsynsførende, lederen eller eventuelle hjælpere i henhold til § 28, stk. 1, nr. 2, må give prøvedeltagere hjælp til forståelse af instruktioner men ikke hjælp til forståelse eller besvarelse af prøvespørgsmålene.

§ 21

Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal forud for hver prøve sørge for,

  • 1) at prøvedeltagere og tilsynsførende er gjort bekendt med reglerne om tilladte hjælpemidler, jf. bilag 2 og bilag 3,

  • 2) at tilsynsførende er gjort bekendt med afgørelser i medfør af § 27 og § 28 om særlige prøvevilkår samt § 30 om delvis fritagelse for prøveaflæggelse, og

  • 3) at prøvedeltagerne har fået tildelt det prøvenummer, der svarer til deres nummer på karakterlisten.

Stk. 2 Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal sørge for, at de tilsynsførende, umiddelbart før legitimationskontrollen foretages, får udleveret en karakterliste, der på forhånd er udfyldt med prøvedeltagernes navn og prøvenummer.

§ 22

Efter legitimationskontrollen skal prøvedeltageren tildeles en plads, hvor oplysninger om den pågældende prøvedeltagers identitet skal fremgå. Herefter må prøvedeltageren ikke forlade sin plads, medmindre, at

  • 1) dette sker med tilladelse fra og under tilstedeværelse af en tilsynsførende, og ærindet er uopsætteligt,

  • 2) der er fælles pause mellem prøvedelene, eller

  • 3) prøvedeltageren afslutter sin prøve.

Stk. 2 Prøvedeltagerne skal sidde i en sådan afstand, at de ikke kan nå hinanden.

Stk. 3 Under prøven må prøvedeltagerne ikke henvende sig til hinanden.

Stk. 4 Overtrædelse af stk. 3 sanktioneres efter en konkret vurdering i medfør af reglerne i § 31 og § 32.

§ 23

En skriftlig prøve er begyndt, når opgaverne er delt ud og en tilsynsførende har meldt prøvens start.

Stk. 2 Under prøven må ingen andre end de prøvedeltagere, der er anført på karakterlisten, de tilsynsførende, lederen og eventuelle hjælpere i medfør af § 28, stk. 1, nr. 2, opholde sig i prøvelokalet.

Stk. 3 Hvis en prøvedeltager forlader prøvelokalet uden tilladelse fra og uden ledsagelse af en tilsynsførende, betragtes det som en afbrydelse af prøven for den pågældende prøvedeltager.

§ 24

Ved pause eller afslutning af prøven må en prøvedeltager først forlade sin plads, når en tilsynsførende har attesteret besvarelsen og registreret, at besvarelsen er afleveret. Herefter kan prøvedeltageren ikke ændre i besvarelsen.

Stk. 2 En prøvedeltager må ikke forlade prøven i det første kvarter efter prøvens start. I det sidste kvarter før prøvens afslutning må en prøvedeltager ikke forlade prøven, uanset om vedkommende har afleveret sin besvarelse.

Mundtlige prøver
§ 25

Lederen hos den prøveafholdende udbyder videregiver prøvegrundlaget til brug for delprøve 1 ved den mundtlige del af Prøve i Dansk 1 og Prøve i Dansk 2 til censor og eksaminator senest fem hverdage før den mundtlige prøvetermins begyndelse. Lederen hos den prøveafholdende udbyder videregiver materiale til brug for delprøve 2 ved den mundtlige del af Prøve i Dansk 1 og Prøve i Dansk 2 til censor og eksaminator to hverdage før den prøvedag, det pågældende materiale skal anvendes.

Stk. 2 Lederen hos den prøveafholdende udbyder videregiver prøvegrundlag til brug for delprøve 1 ved den mundtlige del af Prøve i Dansk 3 til censor og eksaminator senest fem hverdage før den mundtlige prøvetermins begyndelse. Prøvegrundlaget til brug for delprøve 1 i den mundtlige del af Prøve i Dansk 3 videregives til prøvedeltageren fem hverdage før den mundtlige prøvetermins begyndelse. Lederen hos den prøveafholdende udbyder videregiver materiale til brug for delprøve 2 ved den mundtlige del af Prøve i Dansk 3 til censor og eksaminator to hverdage før den prøvedag, det pågældende materiale skal anvendes.

Stk. 3 Lederen hos den prøveafholdende udbyder videregiver prøvegrundlaget til brug for den mundtlige del af Studieprøven til prøvedeltageren fem hverdage før den mundtlige prøvetermins begyndelse. Lederen hos den prøveafholdende udbyder videregiver samme dag prøvemateriale til censor og eksaminator.

Stk. 4 De mundtlige prøver er offentlige, jf. dog stk. 5.

Stk. 5 Lederen hos den prøveafholdende udbyder kan fravige bestemmelsen i stk. 4, hvis der foreligger særlige omstændigheder, eller hvis hensynet til prøvedeltageren taler for det. Lederen kan endvidere begrænse adgangen til prøvelokalerne af pladsmæssige grunde.

Stk. 6 Lyd- og billedoptagelse i prøvelokalet er ikke tilladt.

Stk. 7 Der voteres efter hver prøvepræstation. Under voteringen ved mundtlige prøver må kun censor og eksaminator være til stede. Lederen hos den prøveafholdende udbyder kan tillade, at ikke erfarne eksaminatorer kan overvære en votering.

§ 26

En mundtlig prøve er begyndt, når prøvedeltageren er gjort bekendt med prøvespørgsmålet.

Stk. 2 Prøvedeltagere kan til brug for prøvens præsentationsdel medbringe egne noter svarende til én A4-side.

Stk. 3 Prøven afvikles inden for den tidsramme, der er fastsat for den enkelte prøve, jf. bilag 1. I prøvetiden ved en mundtlig prøve er indeholdt tid til legitimationskontrol, instruktion til prøveformen, votering og fastsættelse af resultat eller karakter.

Særlige prøvevilkår
§ 27

Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal tilbyde særlige prøvevilkår til prøvedeltagere med psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse eller tilsvarende vanskeligheder, når dette er nødvendigt for at ligestille disse prøvedeltagere med andre i prøvesituationen. Det er en forudsætning, at der ikke sker en ændring af prøvens faglige mål, indhold og niveau.

Stk. 2 Særlige prøvevilkår gives for den enkelte prøve på grundlag af en skriftlig ansøgning fra prøvedeltageren til lederen hos den prøveafholdende udbyder herom. Ansøgning herom skal være lederen i hænde senest otte uger før prøveterminens begyndelse.

Stk. 3 Lider en prøvedeltager af en ikke åbenlys funktionsnedsættelse, skal en ansøgning som nævnt i stk. 2 vedlægges en udtalelse fra læge, psykolog, synskonsulent eller anden sagkyndig, der kan dokumentere funktionsnedsættelsen. Udtalelsen må ikke være mere end to år gammel regnet fra det tidspunkt, hvor ansøgningen skal være lederen hos den prøveafholdende udbyder i hænde. I tilfælde af at der er tale om en funktionsnedsættelse, der betragtes som en varig funktionsnedsættelse, herunder for eksempel ordblindhed, forældes udtalelsen ikke.

Stk. 4 En afgørelse om særlige prøvevilkår træffes af lederen hos den prøveafholdende udbyder, jf. dog stk. 6.

Stk. 5 Det påhviler lederen hos den prøveafholdende udbyder at sikre, at alle prøvedeltagere senest samtidig med deres prøvetilmelding får information og vejledning om muligheden for at aflægge prøve på særlige vilkår.

Stk. 6 Styrelsen for International Rekruttering og Integration træffer afgørelse om særlige prøvevilkår i sager, hvor ændringen kan have betydning for prøvens faglige mål, indhold og niveau. Ansøgning om særlige prøvevilkår, som indeholder ændringer, der kan have betydning for prøvens faglige mål, indhold og niveau, indgives af prøvedeltageren til lederen hos den prøveafholdende udbyder og vedlægges eventuel udtalelse om funktionsnedsættelse, jf. § 27, stk. 3. Lederen hos den prøveafholdende udbyder indsender ansøgningen til Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Ansøgningen, der skal være underskrevet af prøvedeltageren, skal være Styrelsen for International Rekruttering og Integration i hænde senest syv uger før prøveterminens begyndelse.

§ 28

Særlige prøvevilkår efter § 27 kan omfatte en særligt tilrettelagt prøve for prøvedeltagere, der på grund af deres psykiske eller fysiske funktionsnedsættelse eller tilsvarende vanskeligheder har et særligt behov herfor. Den særlige tilrettelæggelse kan f.eks. omfatte følgende:

  • 1) Praktiske foranstaltninger og brug af tekniske hjælpemidler, herunder it-hjælpemidler for ordblinde.

  • 2) Tilstedeværelse af en hjælper, som udpeges af lederen, og som ikke må være prøvedeltagerens egen lærer.

  • 3) Tildeling af ekstra tid.

  • 4) Prøve i eget hjem.

Stk. 2 Det er en forudsætning for særlig tilrettelæggelse af en prøve, at formålet med prøven fastholdes.

Stk. 3 En afgørelse om aflæggelse af prøve på særlige vilkår skal være meddelt prøvedeltageren senest fire uger før prøveterminens begyndelse.

Stk. 4 Lederen hos den prøveafholdende udbyder kan i overensstemmelse med stk. 1 rekvirere særlige prøvesæt, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration har udarbejdet, til brug for prøvedeltagere med særlige behov.

Stk. 5 Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal i tilfælde af, at prøvedeltageren meddeles afslag på en ansøgning om særlige prøvevilkår efter § 27 og § 28, oplyse prøvedeltageren om muligheden for at klage over afgørelsen, jf. § 63.

§ 29

Bedømmelse af prøvepræstationen for en prøvedeltager, der er meddelt særlige prøvevilkår efter § 27 og § 28, skal ske efter samme kriterier og på samme faglige niveau, som gælder for de øvrige prøvedeltagere.

Stk. 2 Lederen hos den prøveafholdende udbyder skal sikre, at tilsynsførende ved de skriftlige prøver og bedømmere ved de mundtlige prøver er gjort bekendt med eventuelle særlige prøvevilkår tildelt efter § 27 og § 28, såfremt kendskab hertil er nødvendigt for de tilsynsførendes eller bedømmernes opgaveudførelse.

Fritagelse for aflæggelse af prøve
§ 30

Prøvedeltagere, for hvem prøveaflæggelse på grund af betydelig varig funktionsnedsættelse ikke skønnes hensigtsmæssig, kan fritages fra at aflægge en eller flere delprøver.

Stk. 2 Beslutningen om fritagelse forudsætter, at der forinden er taget stilling til, om prøvedeltageren vil kunne aflægge prøve på særlige vilkår, jf. § 27 og § 28.

Stk. 3 Afgørelse om fritagelse for en eller flere delprøver efter stk. 1 træffes af Styrelsen for International Rekruttering og Integration på baggrund af en ansøgning herom, jf. stk. 4.

Stk. 4 En ansøgning efter stk. 3 vedlagt en eventuel udtalelse om funktionsnedsættelse, jf. § 27, stk. 3, skal af prøvedeltageren indgives til lederen hos den prøveafholdende udbyder, som herefter indsender ansøgningen til Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Ansøgningen, der skal være underskrevet af prøvedeltageren, skal være Styrelsen for International Rekruttering og Integration i hænde senest syv uger før prøveterminens begyndelse.

Stk. 5 En afgørelse om fritagelse for en eller flere delprøver sendes til lederen hos den prøveafholdende udbyder, som senest fire uger før prøveterminens begyndelse skal underrette prøvedeltageren om afgørelsen.

Bortvisning m.v.
§ 31

En prøvedeltager, som ved en prøve gribes i at skaffe sig selv eller give en anden prøvedeltager uretmæssig hjælp eller i et forsøg herpå, eller som ved en prøve benytter ikke-tilladte hjælpemidler, skal af lederen hos den prøveafholdende udbyder straks bortvises fra prøven. Lederen hos den prøveafholdende udbyder underretter snarest herefter Styrelsen for International Rekruttering og Integration om bortvisningen.

Stk. 2 Opstår der før, under eller efter en prøve formodning om, at en prøvedeltager uretmæssigt har skaffet sig selv eller ydet en anden prøvedeltager hjælp eller har benyttet ikke-tilladte hjælpemidler, indberetter lederen hos den prøveafholdende udbyder straks dette til Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Bliver formodningen bekræftet, kan Styrelsen for International Rekruttering og Integration beslutte, at

  • 1) prøvedeltageren bortvises fra prøven,

  • 2) prøvebesvarelsen bortfalder, og

  • 3) eventuelle resultater eller karakterer bortfalder.

§ 32

Udviser en prøvedeltager forstyrrende adfærd under prøven, kan lederen hos den prøveafholdende udbyder bortvise prøvedeltageren fra prøven. I mindre alvorlige tilfælde kan lederen nøjes med at give en advarsel.

Stk. 2 Har prøvedeltageren modtaget danskuddannelse hos en udbyder, der ikke afholder prøve, jf. § 2, stk. 1, nr. 3, orienterer lederen hos den prøveafholdende udbyder førstnævnte udbyder om de i § 31 og § 32, stk. 1 nævnte uregelmæssigheder.