Kapitel 3 Bygninger på fremmed grund eller på søterritoriet og i Danmarks eksklusive økonomiske zone
Kommunalbestyrelsen skal indberette i Bygnings- og Boligregistret, når en bygning er ejet af en anden end ejeren af det underliggende areal samt indberette oplysning om et geografisk punkt inden for bygningens ydre afgrænsning, hvorefter bygningen af Geodatastyrelsen får tilknytning til et identifikationsnummer (BFE-nummer). Er bygningen beliggende på en samlet fast ejendom, noterer Geodatastyrelsen ejendommen og det tilhørende identifikationsnummer (BFE-nummer) i matriklen. Kommunalbestyrelsen skal ajourføre relationen mellem identifikationsnumre (BFE-numre) og BBR-objekter, herunder efter anmodning fra ejer.
En ejendom af typen bygning på fremmed grund kan bestå af en eller flere bygninger, der tilhører en anden end ejer af den samlede faste ejendom. Ved ejendom og ejendommen i stk. 2, §§ 13-17 og § 20, forstås en ejendom af typen bygning på fremmed grund, med mindre andet fremgår.
Stk. 2 Geodatastyrelsen anmoder Tinglysningsretten om i tingbogen at oprette et bygningsblad, sammenlægge bygningsblade eller ændre, hvad en ejendom registreret på bygningsbladet består af, når ejendommen er noteret i matriklen med ét identifikationsnummer (BFE-nummer) og stedfæstet af en landinspektør efter reglerne i i §§ 13-16. Denne stedfæstelse skal omfatte alle bygninger, der indgår i identifikationsnummeret (BFE-nummeret).
Stk. 3 Strækningsanlæg, hvor fysiske faciliteter er forbundet i en linje gennem to eller flere samlede faste ejendomme, kan ikke stedfæstes efter reglerne i dette kapitel. Sampantsætning af visse strækningsanlæg kan ske efter reglerne i tinglysningslovens § 37 a.
Før oprettelse af et bygningsblad i tingbogen, skal der for Geodatastyrelsen foreligge
-
1) data med geometri for ejendommen, der ønskes registreret på bygningsbladet,
-
2) oplysning om identifikationsnummeret (BFE-nummeret), og
-
3) rids i et format godkendt af Geodatastyrelsen.
Stk. 2 Data med geometri for ejendommen skal være overført fra digitalt format godkendt af Geodatastyrelsen, indeholde oplysning om identifikationsnummeret (BFE-nummeret), og koordinater, der danner en ydre afgrænsning af den eller de bygninger, der skal være registreret på et bygningsblad i tingbogen. UTM32/ETRS89 er referencesystem.
Stk. 3 Ridset skal have matrikelkortet med matrikelbetegnelser som baggrund og angive
-
1) navn på den landinspektør med beskikkelse, der har udarbejdet ridset,
-
2) dato for udarbejdelse af rids,
-
3) ejendommens beliggenhedsadresse og identifikationsnummer (BFE-nummer),
-
4) geografiske beliggenhed og udbredelse for ejendommens bygning,
-
5) et foto for hver bygning,
-
6) målforhold,
-
7) stedfæstelsesmetode, og
-
8) nordretning.
Stk. 4 Når en bygning helt eller delvist er beliggende under terræn, skal den geografiske udbredelse under terræn vises med stiplet linje og tekst, der angiver, at beliggenhed er under terræn.
Stk. 5 Stedfæstelsen med data med geometri og rids udgår af matriklen, hvis Geodatastyrelsen modtager meddelelse fra Tinglysningsretten om, at tinglyste rettigheder er til hinder for oprettelse af bygningsbladet, eller at anmeldelsen ikke angår en bestemt fast ejendom i tinglysningslovens forstand.
Før sammenlægning af bygningsblade i tingbogen, skal der for Geodatastyrelsen foreligge
-
1) oplysning om hvilket bygningsblad og identifikationsnummer (BFE-nummer), der ønskes opretholdt,
-
2) opdateret data med geometri i overensstemmelse med § 13, stk. 2,
-
3) rids for ejendommen udarbejdet i overensstemmelse med § 13, stk. 3 og 4, som med tekst oplyser, at der sker sammenlægning af bygningsblade i tingbogen, og med tekst samt skravering eller lignende angiver hver bygning, der tilføres bygningsbladet, og
-
4) kvittering fra Vurderingsstyrelsen, hvoraf fremgår, at en landinspektør med beskikkelse har afgivet forslag til den påtænkte sammenhæng mellem identifikationsnummer (BFE-nummer) og BBR-objekter.
Stk. 2 Det er en betingelse, at de pågældende bygningsblade angår bygninger med beliggenhed på den samme samlede faste ejendom.
Stk. 3 Før stedfæstelsen noteres endeligt i matriklen, skal Geodatastyrelsen have modtaget meddelelse fra Tinglysningsretten om, at tinglyste rettigheder ikke er til hinder for sammenlægning bygningsblade i tingbogen.
Før en eller flere bygninger udskilles fra eller tilføres et bygningsblad i tingbogen, skal der for Geodatastyrelsen foreligge
-
1) opdateret data med geometri i overensstemmelse med § 13, stk. 2,
-
2) rids for ejendommen i overensstemmelse med § 13, stk. 3 og 4, hvor bygninger, der tilføres bygningsbladet, er påført oplysning herom med tekst og skravering eller lignende, og
-
3) kvittering fra Vurderingsstyrelsen, hvoraf fremgår, at en landinspektør med beskikkelse har afgivet forslag til den påtænkte sammenhæng mellem identifikationsnummer (BFE-nummer) og BBR-objekter.
Stk. 2 Før stedfæstelsen noteres endeligt i matriklen, skal Geodatastyrelsen have modtaget meddelelse fra Tinglysningsretten om, at tinglyste rettigheder ikke er til hinder for ændring af bygningsbladet i tingbogen. Tilføres bygningsbladet i tingbogen en eller flere bygninger, er det endvidere en betingelse, at Tinglysningsretten godkender, at anmeldelsen angår en bestemt fast ejendom i tinglysningslovens forstand.
Før ændring af stedfæstelsen for en ejendom registreret på et bygningsblad i tingbogen i tilfælde, hvor der hverken tilføres eller udskilles en eller flere bygninger, skal der for Geodatastyrelsen foreligge opdateret data med geometri og rids for ejendommen, hvor § 13, stk. 2-4, finder tilsvarende anvendelse.
Stk. 2 Hvis dele af ejendommen er nedrevet eller fjernet, skal ridset være påført oplysning om, at ejendommen er formindsket ved bortfjernelse eller nedrivning.
Stk. 3 Hvis ejendommen er forøget ved tilbygning, skal ridset med tekst, skravering eller lignende angive tilbygningens placering.
Stk. 4 Før stedfæstelsen noteres endeligt i matriklen, skal Geodatastyrelsen have modtaget meddelelse fra Tinglysningsretten om, at tinglyste rettigheder ikke er til hinder ændring af bygningsbladet i tingbogen.
Ved anmodning om nedlæggelse af en ejendom registreret på et bygningsblad i tingbogen, er nedlæggelse i matriklen betinget af, at der foreligger dokumentation for, at ejendommen er bortfjernet fra den samlede faste ejendom, og at Geodatastyrelsen fra Tinglysningsretten har modtaget meddelelse om, at tinglyste rettigheder ikke er til hinder for at nedlægge bygningsbladet.
En bygning på søterritoriet eller i Danmarks eksklusive økonomiske zone skal anmeldes til Geodatastyrelsen til registrering i register over bygninger på søterritoriet og i Danmarks eksklusive økonomiske zone. Anmeldelsespligt påhviler den, der har myndighedstilladelse til opførelsen. Ved anmeldelsen skal der for Geodatastyrelsen foreligge
-
1) identifikationsnummer (BFE-nummer),
-
2) dokumentation for, at der foreligger myndighedstilladelse til opførelsen, og
-
3) koordinater til et punkt indenfor bygningens ydre afgrænsning, hvor UTM32/ETRS89 er referencesystem.
Stk. 2 Geodatastyrelsen kan af egen drift foretage registrering efter stk. 1.
Forinden Geodatastyrelsen anmoder Tinglysningsretten om at oprette et bygningsblad i tingbogen for en bygning på søterritoriet eller i Danmarks eksklusive økonomiske zone, skal bygningen være registreret i register over bygninger på søterritoriet og i Danmarks eksklusive økonomiske zone, og der skal for Geodatastyrelsen foreligge
-
1) data med geometri for bygningen,
-
2) rids i et format godkendt af Geodatastyrelsen, og
-
3) en erklæring fra anmelder om, at bygningen ikke samtidigt er registreret på et andet bygningsblad i tingbogen.
Stk. 2 Data med geometri skal overføres i overensstemmelse med § 13, stk. 2.
Stk. 3 Ridset skal angive
-
1) navn på den person, der har udarbejdet ridset,
-
2) dato for udarbejdelse af rids,
-
3) identifikationsnummer (BFE-nummer),
-
4) bygningens geografiske beliggenhed og udbredelse med fremhævede linjer,
-
5) beliggenhed af andre bygninger og landarealer indenfor ridset,
-
6) en beskrivelse af bygningen, der mindst oplyser funktion, og for vindmøller angiver møllenummer,
-
7) målforhold, der ikke er mindre end 1:10.000,
-
8) stedfæstelsesmetode, og
-
9) nordretning.
Stk. 4 Er der ikke landarealer på ridset, skal der foreligge et oversigtskort, der angiver målforhold, og viser et udsnit af nærmeste landareal samt markerer det areal, som ridset dækker.
Stk. 5 Stedfæstelsen med data med geometri og rids udgår af register over bygninger på søterritoriet eller i Danmarks eksklusive økonomiske zone, hvis Geodatastyrelsen modtager meddelelse fra Tinglysningsretten om, at anmeldelsen ikke angår en bestemt fast ejendom i tinglysningslovens forstand.