Kapitel 3 Den interne revision
Har bestyrelsen ikke oprettet en intern revision i medfør af § 25 p, stk. 4, i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, § 66, stk. 4, i lov om arbejdsskadesikring eller § 9, stk. 4, i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, skal bestyrelsen mindst én gang om året drøfte behovet for at oprette en intern revision under hensyntagen til virksomhedens kompleksitet, herunder hvorvidt virksomheden outsourcer og insourcer aktiviteter. Bestyrelsens beslutning skal fremgå af bestyrelsens forhandlingsprotokol.
Stk. 2 Har virksomheden oprettet en intern revision, finder bestemmelserne vedrørende den interne revision anvendelse.
Den interne revision skal fungere uafhængigt af den daglige ledelse.
Stk. 2 Den interne revision skal ledes af en revisionschef. Ansættelse og afskedigelse af revisionschefen må alene foretages af bestyrelsen, og kan foretages for koncernen som helhed.
Stk. 3 Revisionschefen skal have en teoretisk uddannelse svarende til, hvad der kræves for at blive godkendt revisor.
Stk. 4 Revisionschefen skal ved ansættelsen have deltaget i revisionsarbejde i mindst 3 år inden for de seneste 5 år.
Bestyrelsen kan udpege en eller flere vicerevisionschefer.
Stk. 2 Bestyrelsen kan udpege en vicerevisionschef som stedfortræder for revisionschefen.
Stk. 3 § 18, stk. 2, 2. pkt., og stk. 3-5, § 20, stk. 1-3, og § 21, stk. 2, 3 og 5, vedrørende revisionschefen finder tilsvarende anvendelse for vicerevisionschefer.
Bestyrelsen skal senest 1 måned efter en revisionschefs tiltrædelse indberette dette til Finanstilsynet.
Stk. 2 Bestyrelsen skal ved indberetning til Finanstilsynet om tiltrædelse af revisionschefen i medfør af stk. 1, afgive en erklæring om, at revisionschefen opfylder kravene efter § 18, stk. 3 og 4.
Stk. 3 I forbindelse med den i stk. 2 krævede erklæring skal bestyrelsen meddele, om revisionschefen påtegner årsregnskabet i henhold til § 30.
Stk. 4 Bestyrelsen skal ved ændring af beslutning om, hvorvidt revisionschefen påtegner årsregnskabet, meddele Finanstilsynet dette.
Stk. 5 Bestyrelsen og revisionschefen skal senest 1 måned efter fratrædelse af revisionschefen sende hver sin redegørelse til Finanstilsynet om baggrunden herfor.
Stk. 6 Bestyrelsen skal ved beslutning om at nedlægge den interne revision oplyse Finanstilsynet herom.
Revisionen udført af den interne revision skal omfatte alle væsentlige og risikofyldte områder i virksomheden, hvor Finanstilsynet er tillagt beføjelser eller bemyndigelser, jf. bilag 4. For AES Udbetaling skal revisionen udført af den interne revision omfatte alle væsentlige og risikofyldte områder, som er omfattet af opgavevaretagelsen efter § 3 i lov om den selvejende institution Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Stk. 2 Bestyrelsen skal sikre, at revisionschefen har adgang til alle oplysninger, som denne finder nødvendige for revisionens gennemførelse, herunder bestyrelsesprotokollen.
Stk. 3 Revisionschefen og medarbejderne i den interne revision må ikke deltage i andet arbejde i virksomheden eller koncernen end revision, bortset fra arbejde omfattet af § 24 d, stk. 9 og § 25 p, stk. 8, i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, § 63 i lov om arbejdsskadesikring og § 9, stk. 8, i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, jf. bilag 4.
Stk. 4 Intern revision må ikke udføre opgaver, hvis opgaveudførelsen er egnet til at vække tvivl hos en velinformeret tredjemand om den interne revisions uafhængighed.
Stk. 5 Revisionschefen må ikke erklære, konkludere eller oplyse om forhold eller dokumenter, som revisionschefen, ansatte i den interne revision eller konsulenter, som revisionschefen gør anvendelse af, har udarbejdet grundlaget for.
Revisionschefer og vicerevisionschefer må ikke have økonomiske interesser i virksomheder, der er koncernforbundet med den virksomhed eller koncern, som de er ansat i, jf. § 24 b, stk. 9, i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, § 63 i lov om arbejdsskadesikring og § 5 a, stk. 10, i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond.
Virksomheder og koncerner, der har en intern revision, skal have en funktionsbeskrivelse, der er godkendt af bestyrelsen. Den interne revision kan udarbejde funktionsbeskrivelsen for koncernen som helhed. Funktionsbeskrivelsen skal derefter tiltrædes af de enkelte koncernvirksomheders bestyrelser. Funktionsbeskrivelsen skal som minimum indeholde bestemmelser om
-
1) den interne revisions almindelige beføjelser, ansvar og arbejdsopgaver, herunder at den revision, der er udført af intern revision, skal omfatte alle væsentlige og risikofyldte områder i virksomheden,
-
2) medarbejdernes kvalifikationer,
-
3) hvorledes og i hvilket omfang revisionschefen og medarbejderne i den interne revision sikres løbende efteruddannelse,
-
4) at ansættelse og afskedigelse af medarbejdere i den interne revision skal foretages eller godkendes af revisionschefen, og at medarbejdernes uddannelse skal godkendes af revisionschefen,
-
5) den interne revisions budget, og at dette godkendes af bestyrelsen, hvilket skal fremgå af et bestyrelsesprotokollat, og
-
6) oplysning om aftaler mellem virksomhedens ledelse og den interne revision om udførelse af særlige revisionsopgaver. Engangsopgaver og opgaver af midlertidig karakter behøver kun at fremgå af den interne revisions protokol.
Stk. 2 Den interne revision må kun påtage sig arbejdsopgaver i medfør af stk. 1, nr. 1, som den interne revision har tilstrækkelige kompetencer og ressourcer til at udføre.
I virksomheder og koncerner, der har en intern revision, skal revisionsarbejdet udføres i overensstemmelse med god revisorskik og i henhold til en revisionsaftale mellem den eksterne revision og revisionschefen. Revisionsaftalen kan udarbejdes for koncernen som helhed. Revisionsaftalen skal indeholde
-
1) en overordnet beskrivelse af hvilke revisionsopgaver, der skal udføres, og hvilke af disse opgaver, der påhviler henholdsvis den eksterne revision og den interne revision,
-
2) retningslinjer for samarbejdet mellem den eksterne revision og den interne revision, herunder for det arbejde den eksterne revision skal udføre i forbindelse med kontrol af den interne revisions arbejde, og
-
3) en beskrivelse af, hvordan og i hvilket omfang, der udveksles oplysninger mellem den interne revision og den eksterne revision om den udførte revision.
Stk. 2 Det skal fremgå af revisionsaftalen, at revisionschefen ved revisionen af årsregnskabet deltager i revisionen af de væsentlige og risikofyldte områder, hvis revisionschefen påtegner årsregnskabet i medfør af § 20, stk. 3 og 4, og § 30, stk. 2.
I virksomheder, der har en revisionschef, skal revisionschefen også være revisionschef i koncernens øvrige virksomheder.
Stk. 2 Stk. 1 finder ikke anvendelse, hvis virksomheden drives midlertidigt med henblik på afvikling af forud indgåede engagementer eller med henblik på medvirken ved omstrukturering af erhvervsvirksomheder.
Stk. 3 Stk. 1 finder ikke anvendelse på dattervirksomheder, der ikke er hjemmehørende i Danmark.
Den interne revision skal føre en revisionsprotokol til brug for bestyrelsen og et eventuelt revisionsudvalg. Den interne revision skal i protokollen redegøre for den udførte revision i løbet af året, som kan danne grundlag for revisionsmæssige delkonklusioner. Den interne revision skal fremlægge protokollen på alle bestyrelsesmøder og møder i et eventuelt revisionsudvalg. Enhver protokoltilførsel skal underskrives af den samlede bestyrelse, eventuelle eksterne revisionsudvalgsmedlemmer, den eksterne revision og revisionschefen.
Stk. 2 Den interne revision skal altid afgive et årsprotokollat til behandling på et bestyrelsesmøde, der ligger efter regnskabsårets afslutning og senest på det bestyrelsesmøde, hvor årsregnskabet godkendes af bestyrelsen. Den interne revision skal i årsprotokollatet redegøre for typen og omfanget af det udførte revisionsarbejde, herunder hvorledes den interne revision har udført revisionen af de væsentlige og risikofyldte områder og konklusionen herpå. Har bestyrelsen valgt, at revisionschefen skal påtegne årsregnskabet, skal den interne revision i årsprotokollatet redegøre for, hvordan den interne revision har deltaget i revisionen af de væsentlige og risikofyldte områder og konklusionen herpå.
Stk. 3 Revisionschefen skal fremlægge den interne revisions årsprotokollat, revisionsplanen og budgettet for den interne revision på det eller de relevante bestyrelses- og revisionsudvalgsmøder. Revisionsplanen skal være fleksibel og tilpasses løbende, så den interne revision kan håndtere uforudsete hændelser og prioritere i forhold til ændrede eller nye risici.
Den interne revision skal i årsprotokollatet for ATP konkludere, hvorvidt virksomhedens risikostyring, compliancefunktion, forretningsgange og interne kontroller på alle væsentlige og risikofyldte områder er tilrettelagt og fungerer på betryggende vis, jf. bilag 4.
Stk. 2 Den interne revision skal i årsprotokollatet for AES Udbetaling konkludere, hvorvidt virksomhedens risikostyring, forretningsgange og interne kontroller på alle væsentlige og risikofyldte områder, der er omfattet af opgavevaretagelsen efter § 3 i lov om den selvejende institution Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, er tilrettelagt og fungerer på betryggende vis, jf. bilag 4.
Stk. 3 Den interne revision skal i årsprotokollatet for LD Fonde konkludere, hvorvidt virksomhedens risikostyring, compliance, forretningsgange og interne kontroller på alle væsentlige og risikofyldte områder er tilrettelagt og fungerer på betryggende vis, jf. bilag 4.
Den interne revision skal opsummere alle bemærkninger, som revisionen har fremført over for bestyrelsen og et eventuelt revisionsudvalg, i et særskilt afsnit i årsprotokollatet. Opsummeringen skal indeholde en status for de fremførte bemærkninger for det pågældende regnskabsår, samt en status for de åbentstående bemærkninger fra det foregående årsprotokollat, jf. bilag 3. Den interne revision skal nævne, hvis revisionen ikke har givet anledning til bemærkninger.
Stk. 2 Revisionschefen skal som minimum oplyse i et særskilt afsnit i årsprotokollatet, at revisionschefen ikke erklærer, konkluderer eller oplyser om forhold eller dokumenter, som revisionschefen eller ansatte i den interne revision har udarbejdet grundlaget for, jf. § 21, stk. 5.
Stk. 3 Den interne revision skal i årsprotokollatet oplyse, om den interne revision har modtaget alle de oplysninger, den har anmodet om.
Stk. 4 § 5, stk. 3 og 4, samt §§ 6 og 16 finder tilsvarende anvendelse på den interne revisions årsprotokollat.