Kapitel 5 Planlægning, design og udførelse
Udføres eller idriftsættes gasinstallationen af flere aktører i fællesskab eller i delentrepriser, skal der i dokumentationen for installationen indgå en beskrivelse af ansvarsfordelingen mellem disse aktører, så alle dele af gasinstallationen har en ansvarshavende.
Efter udførelse af ethvert arbejde på en gasinstallation, herunder eftersyn, har den autoriserede eller godkendte virksomhed ansvaret for, at den samlede gasinstallation er tæt, at gasforbrugende apparater er korrekt indreguleret, og at ventilations- og aftrækssystemer har den korrekte funktion. Virksomheden har tillige ansvaret for, at det udførte installationsarbejde samt den del af den øvrige installation, der er visuelt tilgængelig, lever op til reglerne. Dette gælder uanset, at virksomheden ikke har udført den oprindelige installation.
Stk. 2 I forbindelse med udkald finder stk. 1 ikke anvendelse. Den autoriserede eller godkendte virksomhed har ved udkald ansvar for, at udførte reparationer er sikkerhedsmæssigt forsvarlige, og at gasinstallationen i øvrigt ikke er behæftet med synlige fejl.
Stk. 3 Fundne fejl skal udbedres inden afslutning af udført eftersyn eller reparation. Konstateres mindre fejl, der ikke udgør en sikkerhedsmæssig risiko, og som ikke umiddelbart udbedres, skal den autoriserede eller godkendte virksomhed gøre ejeren eller brugeren opmærksom på disse fejl.
Ved valg af placering skal der tages højde for
-
1) gasinstallationsklasse,
-
2) områdets eller bygningens beskaffenhed,
-
3) installationens og opstillingsrummets anvendelse,
-
4) adgang for uvedkommende,
-
5) mulighed for hensigtsmæssig fremføring af fleksible tilslutninger, gasrør og gasledninger,
-
6) opstillingsrummets konstruktion og placering,
-
7) risiko for brand i forbindelse med installationen og konsekvenserne af en udefrakommende brand,
-
8) muligheden for etablering af fornøden ventilation,
-
9) opstillingsstedets tilgængelighed,
-
10) den fysiske aktivitet på opstillingsstedet, herunder tilsynet med og eftersyn af installationen,
-
11) erfarings- og kompetenceniveau for installationens brugere og
-
12) andre påvirkninger, som installationen kan blive udsat for under udførelse og drift.
Hele gasinstallationen og enkeltdele heraf skal konstrueres og udføres, så de har den nødvendige styrke til at modstå de forudsigelige driftspåvirkninger i installationen, herunder at de er sikret mod indre beskadigelser, tryk, korrosion og temperatur.
Vandbårne gasinstallationer skal være installeret, så de til enhver tid er sikret imod frost.
Der skal sikres fornøden ventilation, der tager hensyn til gassens relative vægtfylde (densitet). Ventilationen skal sikre, at der ikke på noget tidspunkt kan forekomme en koncentration af gas, der kan medføre en risiko for forgiftning eller eksplosion.
Stk. 2 Ved dimensionering af ventilationen skal der tages højde for den samlede apparatbestand i det pågældende rum.
Hvor et opstillingsrum for gasapparater er tilstrækkeligt ventileret, anses dette ikke for eksplosionsfarligt område.
Stk. 2 Et opstillingsrum kan karakteriseres som ikke eksplosionsfarligt område, hvis der er etableret yderligere sikkerhedsforanstaltninger i form af detektering med automatisk afbrydelse af gastilførslen.
Der må ikke ske tilsigtede udslip af gas i bygninger.
Stk. 2 Ved afblæsninger fra åbninger, regulatorer og sikkerhedsventiler eller lignende skal det sikres, at afblæsning sker til det fri og uden risiko for personer, husdyr eller ejendom.
Hvor der kan forekomme trykstigning højere end installationens maksimale tilladelige tryk, skal der sikres tilstrækkelig aflastning af installationen.
Under udførelse af gasinstallationer skal der tages hensyn til, at drift og vedligeholdelse af installationen skal kunne ske uden fare for personer, husdyr eller ejendom.