SU-bekendtgørelsen Kapitel 22

Denne konsoliderede version af sU-bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om statens uddannelsesstøtte (SU-bekendtgørelsen)

Bekendtgørelse nr. 97 af 29. januar 2024,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 570 af 27. maj 2024

Kapitel 22 Uddannelsesstøtte til hele uddannelser i udlandet
Hele uddannelser i udlandet, der giver ret til uddannelsesstøtte
§ 70

Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte til hele uddannelser i udlandet, jf. §§ 1-7, efter samme regler som til uddannelser i Danmark med de ændringer, der følger af § 71-84.

§ 71

Uddannelsen skal være af en sådan art, at den, hvis den var udbudt i Danmark, ville kunne

Stk. 2 Uddannelsen skal leve op til danske standarder for saglighed, videnskabelighed og forskningsfrihed. Uddannelsen og uddannelsesinstitutionen må ikke have til formål at fremme, eller være usagligt påvirket af religiøse eller politiske værdier, herunder må der ikke stilles krav om, at uddannelsessøgende eller videnskabeligt personale er af en bestemt overbevisning, eller rumme væsentlige elementer af forkyndende art.

Stk. 3 Uddannelsen skal være tilrettelagt som fuldtidsstudium med en normering på 60 ECTS-point eller tilsvarende per studieår. På videregående uddannelser, hvor ECTS-systemet anvendes, kan der i det enkelte studieår tillades en tilrettelæggelse på ned til 54 ECTS-point, hvis uddannelsen samlet set opfylder kravet om 60 ECTS-point per studieår.

Stk. 4 Uddannelsen må ikke være udbudt som voksenuddannelse i studielandet, eller tilrettelagt sådan, at den i Danmark ville være udbudt som voksenuddannelse, herunder at uddannelsen i hovedsagen er rettet mod uddannelsessøgende med erhvervserfaring eller uddannelsens indhold og tilrettelæggelse tager hensyn til voksnes arbejds- og livserfaring og mulighed for at kombinere uddannelse med tilknytning til arbejdsmarkedet.

Stk. 5 Uddannelsen må ikke være tilrettelagt som fjernundervisning. Ved fjernundervisning forstås undervisning, hvor mere end 25 pct. af undervisningen er tilrettelagt som fjernundervisning.

§ 72

Uddannelsen og uddannelsesinstitutionen skal være offentligt anerkendt i studielandet, jf. dog stk. 2-4.

Stk. 2 Styrelsen kan sidestille anden anerkendelse end offentlig anerkendelse eller institutionens medlemskab af faglige sammenslutninger med offentlig anerkendelse, hvis uddannelser og uddannelsesinstitutioner ikke generelt anerkendes af offentlige myndigheder i studielandet.

Stk. 3 Er uddannelsen udbudt i et andet land, end hvor den gradsudstedende institution hører hjemme, og er uddannelsen eller institutionen ikke offentligt anerkendt i studielandet, skal uddannelsesudbuddet være kvalitetssikret af en kvalitetssikringsinstitution, der er internationalt anerkendt. Er uddannelsesudbuddet anerkendt af en kvalitetssikringsinstitution, der er optaget i European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR), er der tale om international anerkendelse. Hvis den udenlandske kvalitetssikringsinstitution ikke er medlem af EQAR, kan institutionen anses for at være internationalt anerkendt, hvis institutionen

  • 1) har tilstrækkelig professionel kapacitet til at udføre kvalitetssikringsaktiviteter, eksempelvis akkreditering, og er uafhængig i sit virke for så vidt angår arbejdsprocesser, udførelse, metodevalg og i sine faglige konklusioner, vurderinger og anbefalinger,

  • 2) sikrer gennemsigtighed og pålidelighed i metoder og processer og i sin udførelse af kvalitetssikringsundersøgelser, og at den i sit virke inddrager internationale eksperter og interessenter, herunder studerende, og

  • 3) selv undergår tilbagevendende evalueringer af egen praksis af en instans, som er uafhængig af kvalitetssikringsinstitutionen.

Stk. 4 Styrelsen vurderer om kvalitetssikringen er foretaget af en kvalitetssikringsinstitution, som kan anses for at være international anerkendt.

§ 73

Uddannelsesstøtte til hele uddannelser i udlandet administreres af styrelsen, der i hvert enkelt tilfælde træffer afgørelse om betingelserne i §§ 71-72, om en uddannelse i udlandet giver ret til uddannelsesstøtte, og om tildeling af støtte til uddannelse i udlandet.

Stk. 2 Styrelsen træffer den endelige administrative afgørelse om, hvilke uddannelser i udlandet der giver ret til uddannelsesstøtte, jf. §§ 71-72.

Uddannelsesstøtte til hel uddannelse i et andet nordisk land
§ 74

Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte til en hel uddannelse i et andet nordisk land, når betingelserne i §§ 70-72 er opfyldt, og uddannelsen

  • 1) giver en erhvervskompetence, der umiddelbart kan finde anvendelse i Danmark, eller

  • 2) er en gymnasial uddannelse, der giver adgang til en kompetencegivende uddannelse i Danmark.

Uddannelsesstøtte til hel uddannelse i Tyskland til uddannelsessøgende, der tilhører det tyske mindretal i Danmark
§ 75

Uddannelsessøgende, der tilhører det tyske mindretal i Danmark, kan få uddannelsesstøtte til uddannelse i Tyskland, når betingelserne i §§ 70-72 er opfyldt, og der er tale om uddannelse, der giver kvalifikationer til mindretallets institutioner og organisationer i Danmark.

Uddannelsesstøtte til hel uddannelse i udlandet i øvrigt
§ 76

Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte til hele uddannelser i udlandet, der giver en erhvervskompetence, der umiddelbart kan finde anvendelse i Danmark, når betingelserne i §§ 70-72 er opfyldt. Uddannelsessøgende kan dog ikke få uddannelsesstøtte til supplering i udlandet.

§ 77

Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte i den normerede uddannelsestid målt i måneder til erhvervsrettet uddannelse i udlandet af op til 4 års normeret uddannelsestid.

Stk. 2 Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte i de sidste 4 år af uddannelsen til erhvervsrettet uddannelse i udlandet af mere end 4 års normeret uddannelsestid. Ved opgørelsen af, hvornår den uddannelsessøgende begynder på de sidste 4 år af uddannelsen, ses der bort fra perioder med lønnet praktik eller projektorienteret forløb med løn i udlandet.

§ 78

Der kan ikke gives uddannelsesstøtte til det første år af en videregående uddannelse i udlandet, når dette første år er på niveau med gymnasial uddannelse el.lign. almen uddannelse i Danmark. Der gives ikke uddannelsesstøtte til Freshman Year af en bacheloruddannelse i USA.

Stk. 2 Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte i den normerede uddannelsestid, dog højst 3 år, til følgende uddannelser, der træder i stedet for en dansk studentereksamen som adgangsgivende til videregående uddannelser i Danmark:

  • 1) International Baccalaureate.

  • 2) Baccalauréat à Option Internationale.

  • 3) Den Europæiske Studentereksamen ved Europaskolerne.

Stk. 3 Uddannelsessøgende kan få uddannelsesstøtte i den normerede uddannelsestid, dog højst 3 år, til uddannelsen til studentereksamen ved Duborg-Skolen i Flensborg og A. P. Møller Skolen i Slesvig.

§ 79

Uddannelsesstøtte til uddannelse i udlandet i øvrigt gives inden for klippekortet. Uddannelsesstøtte til de uddannelser, der er nævnt i § 78, gives dog uden for klippekortet.

Stk. 2 I den støttetid på 4 år, der er nævnt i § 77, fratrækkes støttetid, der tidligere er brugt til de uddannelser i udlandet, der er nævnt i § 77.

Stk. 3 Slutlån efter lovens § 21 kan uanset stk. 1 og 2 i alt gives i 12 måneder inden for de sidste 12 måneder af uddannelsen, hvis den uddannelsessøgende ikke er forsinket i uddannelsen.

Studieaktivitet
§ 80

En uddannelsessøgende, der får uddannelsesstøtte inden for klippekortet til en hel uddannelse i udlandet uden for de nordiske lande, er studieaktiv, når den uddannelsessøgendes studiemæssige fremgang målt i måneder svarer til det antal klip, der bruges til uddannelsen (er i takt). Når den uddannelsessøgende har fået forlænget støttetiden med et antal klip efter §§ 27 eller 32, stk. 1, medregnes disse klip ikke i opgørelsen af, hvor mange klip der er brugt til uddannelsen. Den studiemæssige fremgang måles i forhold til de regler, der gælder for uddannelsen.

Stk. 2 Styrelsen kan i særlige tilfælde fravige kravet om studieaktivitet, hvis en uddannelsessøgende, der får uddannelsesstøtte inden for klippekortet til en hel uddannelse i udlandet uden for de nordiske lande, er blevet forsinket i uddannelsen i forbindelse med prøver, der ikke er bestået, eller lignende forsinkelse af uddannelsen. Fravigelse af studieaktivitetskravet medfører ikke, at støttetiden efter § 77 forlænges.

Stk. 3 En uddannelsessøgende, der får uddannelsesstøtte til en hel uddannelse i udlandet, sørger ved dokumentation fra uddannelsesinstitutionen for, at styrelsen hver 6. måned regnet fra studiestart får meddelelse om studieforløb, herunder studieaktivitet. Dokumentation i forbindelse med afslutning eller afbrud af uddannelsen skal indsendes senest 2 måneder efter uddannelsen er afsluttet eller afbrudt.

Ansøgning m.v.
§ 81

Ansøgning om godkendelse af hele uddannelser i udlandet som støtteberettigende skal indgives gennem styrelsens selvbetjeningssystem, jf. § 85.

§ 82

Styrelsens godkendelse af, at en hel uddannelse i udlandet giver ret til uddannelsesstøtte, jf. §§ 71-72, gælder for en periode på 4 år, hvorefter godkendelsen bortfalder.

Stk. 2 Styrelsen kan uden en ansøgning godkende, at en hel uddannelse i udlandet giver ret til uddannelsesstøtte, og kan godkende, at en godkendelse, jf. stk. 1, forlænges.

Stk. 3 Hvis uddannelsen ikke længere opfylder betingelserne i §§ 71-72, bortfalder godkendelsen, jf. stk. 1. Styrelsen kan bestemme, at godkendelsen, jf. stk. 1 bortfalder, hvis uddannelsen er ændret efter godkendelsen.

Stk. 4 Hele uddannelser i udlandet, som efter styrelsens godkendelse giver ret til uddannelsesstøtte, jf. stk. 1-3, fremgår af en liste, som er tilgængelig på styrelsens hjemmeside www.su.dk og i styrelsens selvbetjeningssystem, jf. § 85.

§ 83

Den uddannelsessøgende kan tidligst søge om uddannelsesstøtte, jf. lovens kapitel 10 a til en hel uddannelse i udlandet 3 måneder før den måned, hvor den uddannelsessøgende vil kunne få uddannelsesstøtte. Ansøgning om uddannelsesstøtte til uddannelse i udlandet, der påbegyndes efter årsskiftet, kan dog tidligst indgives i december.

Stk. 2 Ansøgning om uddannelsesstøtte til en uddannelse i udlandet, der er godkendt som støtteberettigende, skal være modtaget i styrelsens selvbetjeningssystem, jf. § 85, inden udgangen af den periode, som godkendelsen, jf. § 82, stk. 1, af den udenlandske uddannelse er givet for.

Stk. 3 Uddannelsessøgende, der søger om uddannelsesstøtte, kan tildeles uddannelsesstøtte og bevare retten hertil, selvom uddannelsens godkendelse bortfalder, jf. 82, efter ansøgningstidspunktet.

§ 84

Den uddannelsessøgende skal sende alle nødvendige oplysninger i forbindelse med tildeling af uddannelsesstøtte til en hel uddannelse i udlandet gennem styrelsens selvbetjeningssystem, jf. § 85.

Stk. 2 Styrelsen kan bestemme, at oplysninger, der fremsendes ved ansøgning efter stk. 1, og som ikke er affattet på dansk eller et andet sprog, som styrelsen behersker, skal være vedlagt en oversættelse til ét af disse sprog. Nærmere krav til oversættelsen, herunder hvilke sprog styrelsen behersker, offentliggøres på styrelsens hjemmeside www.su.dk.