Bekendtgørelse om Værnepligtsnævnet Kapitel 1

Denne konsoliderede version af bekendtgørelse om Værnepligtsnævnet er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1371 af 9. december 2007

Kapitel 1 Værnepligtsnævnets kompetence og organisation
§ 1

Værnepligtsnævnet behandler klager over sessionsafgørelser om udelukkelse fra værnepligtstjeneste og egnethed til værnepligtstjeneste, jf. værnepligtslovens § 4 og § 7, samt klager over afgørelser efter værnepligtslovens §§ 27 og 28 om udsættelse med værnepligtstjeneste.

Stk. 2 Værnepligtsnævnet træffer endvidere afgørelse i sager om fritagelse for værnepligtstjeneste efter værnepligtslovens § 3, stk. 1, og § 29 samt afgørelse i sager efter § 4, stk. 1, i lov om værnepligtens opfyldelse ved bistandsarbejde i udviklingslande.

Stk. 3 Kvinder, der ønsker at forrette tjeneste på værnepligtslignende vilkår, kan ikke indbringe afgørelser for Værnepligtsnævnet.

§ 2

Værnepligtsnævnet består af en formand, der skal være dommer, og fem andre medlemmer. Nævnets medlemmer udpeges af forsvarsministeren. Formanden udpeges efter indstilling fra Domstolsstyrelsen. To af medlemmerne udpeges efter indstilling fra de værnepligtiges talsmandsorganer og et medlem, der skal være læge, efter indstilling fra Forsvarets Sundhedstjeneste. Lægen deltager kun i afgørelsen af sager i henhold til værnepligtslovens § 11, stk.1, nr. 3.

Stk. 2 Der udpeges en stedfortræder for hvert medlem. Udpegelse sker for en periode på 4 år ad gangen, dog for repræsentanterne og stedfortræderne indstillet af de værnepligtiges talsmandsorganer for 1 år uden mulighed for genudpegning.

Stk. 3 Forsvarsministeriet udpeger en sekretær for nævnet.

§ 3

Formanden tilrettelægger Værnepligtsnævnets arbejde, herunder arbejdet i sekretariatet, og drager omsorg for sagernes forberedelse og for, at de sager, der er forelagt nævnet, fremmes med tilbørlig hurtighed. Formanden leder forhandlingerne og afstemningerne på nævnets møder.

Stk. 2 Formanden kan bemyndige den stedfortræder, der er udpeget for ham, til at træde i sit sted.

§ 4

Formanden drager omsorg for, at nævnets medlemmer indkaldes til behandling og afgørelse af sagerne. Er et medlem forhindret i at deltage i behandlingen af en sag, skal stedfortræderen for den pågældende så vidt muligt indkaldes.

Stk. 2 Værnepligtsnævnet er beslutningsdygtigt, når formanden eller dennes stedfortræder og 2 andre medlemmer er til stede, deraf mindst 1 af de af de værnepligtiges talsmandsorganer indstillede medlemmer. Ved behandling af klager over sessionsafgørelser om egnethed til værnepligtstjeneste, jf. værnepligtslovens § 7, skal et af de tilstedeværende medlemmer endvidere være nævnets lægefaglige medlem.

Stk. 3 Ved behandling af sager efter § 4, stk. 1, i lov om værnepligtens opfyldelse ved bistandsarbejde i udviklingslande tilkalder formanden tillige den af Udenrigsministeriet beskikkede tilforordnede.