Bekendtgørelse om Værnepligtsnævnet Kapitel 2

Denne konsoliderede version af bekendtgørelse om Værnepligtsnævnet er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1371 af 9. december 2007

Kapitel 2 Sagernes forberedelse
§ 5

Værnepligtsnævnet eller formanden på nævnets vegne kan afvise klager, jf. § 1, stk. 1, eller ansøgninger, jf. § 1, stk. 2, der ikke er omfattet af nævnets kompetence, eller som er indgivet af en, der ikke er berettiget. Det samme gælder klager, jf. § 1, stk. 1, der er indgivet senere end 4 uger fra det tidspunkt, da den påklagede afgørelse er meddelt den værnepligtige.

Stk. 2 Klager over sessionsafgørelser om egnethed til værnepligtstjeneste skal afvises, såfremt den værnepligtiges egnethed ikke har været behandlet på to uafhængige sessioner, jf. værnepligtslovens § 9.

§ 6

Klager over afgørelser, jf. § 1, stk. l, og ansøgninger, jf. § 1, stk. 2, indgives skriftligt til Værnepligtsnævnet, Sekretariatet, Jonstrupvej 240, Postboks 145, 2750 Ballerup eller til den myndighed, der har truffet afgørelsen.

Stk. 2 Klager, jf. § 1, stk. 1, skal stemples med dato for modtagelsen.

§ 7

Klager omfattet af § 1, stk. 1, forelægges den indklagede myndighed, der tilbagesender klagen med en udtalelse og en redegørelse for sagens faktiske og retlige omstændigheder samt sagens dokumenter.

Stk. 2 Såfremt klagen er indgivet til den indklagede myndighed, indsendes klagen inden 4 uger til Værnepligtsnævnet i overensstemmelse med retningslinierne i stk. 1. Såfremt indsendelse ikke kan ske inden for den angivne frist, skal Værnepligtsnævnet orienteres om klagen og om grunden til, at rettidig indsendelse ikke kan ske.

Stk. 3 Ansøgninger, jf. § 1, stk. 2, tilstilles Forsvarets Personeltjeneste, Beredskabsstyrelsen eller Militærnægteradministrationen, der forbereder sagsbehandlingen og tilbagesender sagen med en indstilling til Værnepligtsnævnet.

§ 8

Værnepligtsnævnet eller formanden på nævnets vegne kan beslutte, at der skal indhentes en socialrapport til belysning af den værnepligtiges forhold.

Stk. 2 Værnepligtsnævnet eller formanden på nævnets vegne kan i øvrigt indhente oplysninger, hvor det skønnes hensigtsmæssigt.

§ 9

En klager, jf. § 1, stk. 1, skal af Værnepligtsnævnet gøres bekendt med det materiale, jf. § 7 og § 8, der er fremkommet i sagen, og have lejlighed til at afgive en udtalelse.

Stk. 2 Værnepligtsnævnet eller formanden på nævnets vegne kan fastsætte en frist for afgivelse af den i stk. 1 nævnte udtalelse med den virkning, at nævnet kan træffe afgørelse i sagen efter fristens udløb, selvom en udtalelse ikke er fremkommet.

§ 10

Formanden kan på nævnets vegne bestemme, at der skal indhentes yderligere skriftlige indlæg og træffe bestemmelse om afslutning af den skriftlige forberedelse. Formanden kan bestemme, at den skriftlige forberedelse skal genoptages og formen herfor.

§ 11

Klager, jf. § 1, stk. 1, og ansøgninger, jf. § 1, stk. 2, fritager ikke den værnepligtige for at give møde til værnepligtstjeneste efter en udstedt indkaldelsesordre.

Stk. 2 Værnepligtsnævnet eller formanden på nævnets vegne kan annullere en indkaldelsesordre eller stille den i bero. Formanden kan bemyndige nævnets sekretær til at træffe de nævnte beslutninger.