Drikkevandsbekendtgørelsen Kapitel 1

Denne konsoliderede version af drikkevandsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

ophæves den 1. januar 2025

Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg

Bekendtgørelse nr. 940 af 22. juli 2024

Kapitel 1 Anvendelsesområde, definitioner og undtagelser
Anvendelsesområde
§ 1

Bekendtgørelsen fastsætter regler om følgende:

  • 1) De krav til vandkvaliteten, som skal være opfyldt for drikkevand.

  • 2) Hvilke kontrolmålinger der skal foretages af drikkevand.

  • 3) Hvordan der skal føres kontrol med indvundne vandmængder.

  • 4) Hvilken underretning der skal gives til forbrugerne.

  • 5) Hvilket tilsyn der skal føres med drikkevandet i vandforsyningssystemerne, hvorved forstås vandforsyningsanlægget med tillæg af vandinstallationer frem til forbrugerens taphane.

Stk. 2 Det skal i hvert enkelt tilfælde tilstræbes, at vandkvaliteten er bedst mulig uanset kravene til drikkevandskvaliteten i denne bekendtgørelse.

§ 2

Denne bekendtgørelse finder ikke anvendelse på:

  • 1) Naturligt mineralvand, der anerkendes som sådan af den ansvarlige myndighed, som omhandlet i direktiv 2009/54/EF.

  • 2) Vand der betragtes som lægemiddel i henhold til direktiv 2001/83/EF.

Definitioner
§ 3

I denne bekendtgørelse forstås ved:

  • 1) Behandlingskemikalier og filtermedier, der kommer i kontakt med drikkevand: Kemikalier og filtrer, der anvendes til vandbehandling.

  • 2) Drikkevand:

    • a) Alle former for vand, der enten ubehandlet eller efter behandling er beregnet til drikkebrug, madlavning, fødevaretilberedning eller andre husholdningsformål i både offentlige og private ejendomme, uanset vandets oprindelse, og uanset om det leveres gennem distributionsnet eller leveres fra tankvogn eller tankskib.

    • b) Alle former for vand, der anvendes i fødevarevirksomheder til fremstilling, behandling, konservering eller markedsføring af produkter eller stoffer bestemt til konsum.

    • c) Alle former for vand, der anvendes til fremstilling af lægemidler eller andre produkter, hvortil der stilles særlige sundhedsmæssige krav til vandet.

  • 3) Fare: En biologisk, kemisk, fysisk eller radiologisk agens i vand eller et andet aspekt af vandtilstanden, som potentielt kan skade menneskers sundhed.

  • 4) Forbrugerens fordelingsnet: Rør fittings og anordninger, som er installeret mellem vandhaner, der sædvanligvis anvendes til drikkevand i både private og offentlige ejendomme og vandforsyningens distributionsnet.

  • 5) Fødevarevirksomhed: en fødevarevirksomhed som defineret i artikel 3, nr. 2, i forordning 178/2002/EF.

  • 6) Jupiter-databasen: Den fælles offentlige database for grund- og drikkevand samt boringer (Jupiter).

  • 7) Kommerciel eller offentlig aktivitet: Institutioner, hospitaler, restauranter, hoteller, forlystelsesetablissementer m.v.

  • 8) Leder af en fødevarevirksomhed: en leder af en fødevarevirksomhed som defineret i artikel 3, nr. 3, i forordning 178/2002/EF.

  • 9) Vandforsyning: En enhed, der leverer drikkevand.

Råvand der må bruges til produktion af drikkevand
§ 4

Råvand der anvendes til produktion af drikkevand, skal være enten grundvand eller undtagelsesvist overfladevand eller havvand, uanset mængden af produceret eller leveret vand pr. dag, jf. dog denne bekendtgørelses § 5, stk. 1, nr. 1, og § 7.

Stk. 2 Overfladevand må ikke være vand i drænledninger.

Undtagelser
§ 5

Følgende vand er ikke omfattet af reglerne om krav til drikkevandskvaliteten eller kontrolmålinger:

  • 1) Vand til fødevarevirksomheder, hvor der i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fødevarehygiejne eller Europa-Parlamentets og Rådets forordning om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer, alene er krav om anvendelse af rent vand, som defineret i forordningerne.

  • 2) Drikkevand fra vandforsyningsanlæg, der i gennemsnit leverer mindre end 10 m3 drikkevand om dagen til én husstand uden kommerciel eller offentlig aktivitet.

Stk. 2 Tilsynsmyndigheden skal underrette forbrugere af drikkevand fra vandforsyningsanlæg, der er omfattet af § 5, stk. 1, nr. 2, om, at vandet ikke er underlagt obligatorisk kontrol. Tilsynsmyndigheden skal minimum hvert sjette år underrette ejeren af vandforsyningsanlægget om, at ejeren med fordel kan foretage en kontrol af vandet. Tilsynsmyndigheden skal desuden underrette den berørte befolkning om god vandkvalitet og om enhver foranstaltning, der kan træffes for at beskytte deres sundhed mod skadelige virkninger forårsaget af forurening fra drikkevand. Underretning kan ske ved offentlig annoncering. Desuden skal den berørte befolkning straks ydes passende vejledning, når kvaliteten af dette vand har vist sig at indebære en potentiel fare for menneskers sundhed, jf. bestemmelsen herom i lovens § 62, stk. 4.

§ 6

Miljøstyrelsen undtager efter ansøgning fra en fødevarevirksomhed helt eller delvist vand, der bruges til en fødevarevirksomheds specifikke formål, hvis Fødevarestyrelsen har vurderet, at vandets kvalitet ikke kan påvirke den færdige fødevares sikkerhed, og bekræftet, at forsyningen af vand til disse fødevarevirksomheder overholder relevante forpligtelser, navnlig i henhold til procedurerne for risikoanalyse og principperne om kritiske kontrolpunkter og udbedrende foranstaltninger i henhold til relevant EU-lovgivning om fødevarer. Ansøgningen skal indsendes til Fødevarestyrelsen.

Regnvand fra tage
§ 7

Regnvand opsamlet fra tage kan bruges til WC-skyl og tøjvask i maskine, jf. dog stk. 4.

Stk. 2 Anlæg til opsamling af regnvand fra tage til brug for WC-skyl og tøjvask i maskine skal ikke overholde kvalitetskravene til drikkevand og er ikke underlagt krav om kontrolmålinger, jf. dog stk. 4.

Stk. 3 Anlæg til opsamling af regnvand fra tage til brug for WC-skyl og tøjvask i maskine skal være udført i overensstemmelse med gældende Rørcenter-anvisning udarbejdet af Teknologisk Institut.

Stk. 4 I institutioner og bygninger med offentlig adgang må brug af regnvand opsamlet fra tage til brug for WC-skyl kun ske med tilsynsmyndighedens tilladelse efter drøftelse med Styrelsen for Patientsikkerhed. I institutioner og bygninger med offentlig adgang må regnvand ikke anvendes til tøjvask. Der kan ikke gives tilladelse til brug af regnvand til WC-skyl og tøjvask i institutioner for børn under 6 år, hospitaler samt plejehjem og andre institutioner for særligt følsomme grupper.

Stk. 5 Ejeren af en ejendom, hvortil der søges om tilladelse til brug af regnvand, jf. stk. 4, 1. pkt., skal over for tilsynsmyndigheden dokumentere, at kravene til vandkvaliteten ved bygningens taphaner til drikkevand kan opretholdes, når opsamlingsanlægget er i brug, herunder at ejendommens ledningsnet til drikkevand er egnet til lavt vandforbrug. Ejeren skal sikre, at brugerne til enhver tid er informeret om, at der anvendes regnvand opsamlet fra tage, f.eks. ved opslag.

Stk. 6 Tilsynsmyndigheden kan efter drøftelse med Styrelsen for Patientsikkerhed træffe afgørelse om, at brug af regnvand, jf. stk. 4, skal ophøre, hvis det er nødvendigt for at sikre vandkvaliteten ved bygningens taphaner.