Drikkevandsbekendtgørelsen Kapitel 7

Denne konsoliderede version af drikkevandsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

ophæves den 1. januar 2025

Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg

Bekendtgørelse nr. 940 af 22. juli 2024

Kapitel 7 Forholdsregler mod utilfredsstillende vandkvalitet og dispensationer
Forholdsregler ved overskridelser
§ 20

Opfylder drikkevandet ikke de kvalitetskrav eller krav til indikatorparametre, som er fastsat i medfør af denne bekendtgørelse, kan vandforsyningen, hvis den ønsker at gøre dette gældende, indsende dokumentation til tilsynsmyndigheden om, at overskridelsen skyldes forbrugerens fordelingsnet.

Stk. 2 Kan tilsynsmyndigheden på baggrund af den indsendte dokumentation tilslutte sig, at overskridelsen skyldes forbrugerens fordelingsnet, hvorfra der ikke leveres vand til offentligheden, skal tilsynsmyndigheden sikre, at berørte forbrugere informeres i overensstemmelse med vandforsyningslovens § 62, stk. 6 og 7.

Stk. 3 Kan tilsynsmyndigheden på baggrund af den indsendte dokumentation tilslutte sig, at overskridelsen skyldes forbrugerens fordelingsnet, hvorfra der leveres vand til offentligheden, skal tilsynsmyndigheden iværksætte de fornødne foranstaltninger med henblik på at foranledige det ulovlige forhold lovliggjort, herunder om nødvendigt meddele påbud i overensstemmelse med vandforsyningslovens § 62.

Stk. 4 I tilfælde af manglende overholdelse af indikatorparametrene i bilag 1, c, skal tilsynsmyndigheden iværksætte de fornødne foranstaltninger med henblik på at genoprette drikkevandskvaliteten, herunder om nødvendigt meddele påbud i overensstemmelse med vandforsyningslovens § 62, hvis dette er nødvendigt af hensyn til beskyttelsen af menneskers sundhed.

Stk. 5 Hvis en overskridelse af parameterværdien bly, jf. bilag 1, b, skyldes forbrugerens fordelingsnet, skal tilsynsmyndigheden, uanset om der leveres vand til offentligheden, vurdere om en eller flere af følgende foranstaltninger er relevante og i givet fald sikre, at de relevante foranstaltninger bliver gennemført:

  • 1) Ejere af offentlige og private ejendomme tilskyndes til at udføre en risikovurdering af forbrugernes fordelingsnet.

  • 2) Forbrugere og ejere af offentlige og private ejendomme underrettes om foranstaltninger med henblik på at fjerne eller mindske risikoen for manglende overholdelse af kvalitetsstandarder for drikkevand på grund af forbrugernes fordelingsnet.

  • 3) Forbrugere vejledes om betingelserne for forbrug og brug af drikkevand og om mulige foranstaltninger for at undgå, at nævnte risici genopstår.

  • 4) Hvis det er økonomisk og teknisk muligt, gennemføres foranstaltninger til udskiftning af komponenter fremstillet af bly i forbrugernes eksisterende fordelingsnet.

§ 21

Opfylder drikkevandet ikke de kvalitetskrav eller krav til indikatorparametre, som er fastsat i medfør af denne bekendtgørelse, og skyldes overskridelsen ikke forbrugerens fordelingsnet, skal tilsynsmyndigheden iværksætte de fornødne foranstaltninger med henblik på at foranledige det ulovlige forhold lovliggjort, herunder om nødvendigt meddele påbud i overensstemmelse med vandforsyningslovens § 62, jf. dog stk. 2.

Stk. 2 I tilfælde af manglende overholdelse af krav til indikatorparametrene i bilag 1, c, skal tilsynsmyndigheden sikre genoprettelse af drikkevandskvaliteten, hvis dette er nødvendigt af hensyn til beskyttelsen af menneskers sundhed.

Dispensationer fra kvalitetskrav i bilag 1, b
§ 22

Tilsynsmyndigheden kan dispensere fra de parameterværdier, der er fastsat i bilag 1, b, inden for en maksimal værdi, som tilsynsmyndigheden fastlægger, såfremt dispensationen ikke indebærer en potentiel fare for menneskers sundhed, og såfremt drikkevandsforsyningen i det pågældende område ikke kan opretholdes på nogen anden rimelig måde. Tilsynsmyndigheden træffer afgørelse om sundhedsfare efter drøftelse med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Stk. 2 Dispensationer efter stk. 1 kan kun gives, hvis overskridelsen af parameterværdien fastsat i bilag 1, b:

  • 1) er målt i et nyt tilstrømningsområde til indvinding af drikkevand,

  • 2) skyldes en ny forureningskilde, der påvises i tilstrømningsområdet til indvinding af drikkevand, eller nyligt eftersøgte eller påviste parametre, eller

  • 3) skyldes en uforudset og ekstraordinær situation i et eksisterende tilstrømningsområde til indvinding af drikkevand, som kan føre til midlertidige begrænsede overskridelser af parameterværdierne.

Stk. 3 Varigheden af dispensationen begrænses til så kort en periode som muligt og må ikke overstige tre år. Tilsynsmyndigheden foretager inden udløbet af dispensationsperioden en revision for at fastslå, om der er gjort tilstrækkelige fremskridt.

Stk. 4 I forbindelse med dispensationer, der er givet i medfør af stk. 1, angives følgende:

  • 1) årsagen til dispensationen,

  • 2) den pågældende parameter, tidligere relevante kontrolresultater og den højeste tilladte parameterværdi i henhold til dispensationen,

  • 3) det geografiske område, mængden af vand, der leveres pr. dag, den berørte befolkning, og om der er nogen relevant leder af en fødevarevirksomhed, der påvirkes,

  • 4) et passende kontrolprogram, om nødvendigt med øget kontrolhyppighed,

  • 5) et sammendrag af planen for de nødvendige udbedrende foranstaltninger, herunder en tidsplan for arbejdet og et skøn over omkostningerne og bestemmelserne om revision, og

  • 6) varigheden af dispensationen.

Stk. 5 Tilsynsmyndigheden sikrer, at den befolkning, der berøres af dispensationen, straks informeres på passende vis om nævnte dispensation og om betingelserne i forbindelse hermed. Derudover sikrer tilsynsmyndigheden om nødvendigt, at befolkningsgrupper, for hvilke dispensationen kan indebære en særlig risiko, vejledes.

Stk. 6 Tilsynsmyndigheden sender dispensationen til Miljøstyrelsen via Jupiter-databasen eller en anden digital løsning.

§ 23

Under særlige omstændigheder kan en tilsynsmyndigheden, efter Miljøstyrelsens godkendelse, give en 2. dispensation for så vidt angår tilfælde i § 22, stk. 2, nr. 1 og 2, såfremt dispensationen ikke indebærer en potentiel fare for menneskers sundhed, og såfremt drikkevandsforsyningen i det pågældende område ikke kan opretholdes på nogen anden rimelig måde.

Stk. 2 Tilsynsmyndigheden sender vandforsyningens ansøgning, revisionens resultater, tilsynsmyndighedens udkast til en begrundet afgørelse samt udtalelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed til Miljøstyrelsen til godkendelse af en 2. dispensation.

Stk. 3 Kan Miljøstyrelsen godkende dispensationen, sender Miljøstyrelsen revisionens resultater samt en begrundelse for sin beslutning, om den 2. dispensation til Kommissionen. Varigheden af denne 2. dispensation må ikke overstige tre år.

Stk. 4 § 22, stk. 3-6, finder tilsvarende anvendelse ved 2. dispensation.

Dispensationer fra bilag 1, d
§ 24

Tilsynsmyndigheden kan dispensere fra de parameterværdier, der er fastsat i bilag 1, d, inden for en maksimal værdi, som tilsynsmyndigheden fastlægger, såfremt dispensationen ikke indebærer en potentiel fare for menneskers sundhed, og såfremt drikkevandsforsyningen i det pågældende område ikke kan opretholdes på nogen anden rimelig måde. Tilsynsmyndigheden træffer afgørelse om sundhedsfare efter drøftelse med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Stk. 2 Varigheden af dispensationen begrænses til så kort en periode som muligt og må ikke overstige tre år. Tilsynsmyndigheden foretager inden udløbet af dispensationsperioden en revision for at fastslå, om der er gjort tilstrækkelige fremskridt.

Stk. 3 I forbindelse med dispensationer, der er givet i medfør af stk. 1, angives følgende:

  • 1) årsagen til dispensationen,

  • 2) den pågældende parameter, tidligere relevante kontrolresultater og den højeste tilladte parameterværdi i henhold til dispensationen,

  • 3) det geografiske område, mængden af vand, der leveres pr. dag, den berørte befolkning, og om der er nogen relevant leder af en fødevarevirksomhed, der påvirkes,

  • 4) et passende kontrolprogram, om nødvendigt med øget kontrolhyppighed,

  • 5) et sammendrag af planen for de nødvendige udbedrende foranstaltninger, herunder en tidsplan for arbejdet og et skøn over omkostningerne og bestemmelserne om revision, og

  • 6) varigheden af dispensationen.

Stk. 4 Tilsynsmyndigheden, sikrer, at den befolkning, der berøres af dispensationen, straks informeres på passende vis om nævnte dispensation og om betingelserne i forbindelse hermed. Derudover sikrer tilsynsmyndigheden om nødvendigt, at befolkningsgrupper, for hvilke dispensationen kan indebære en særlig risiko, vejledes.

Stk. 5 Tilsynsmyndigheden sender dispensationen til Miljøstyrelsen via Jupiter eller en anden digital løsning.

§ 25

Under særlige omstændigheder kan en tilsynsmyndigheden give en anden og en tredje dispensation fra parameterværdier der er fastsat i bilag 1, d, såfremt dispensationerne ikke indebærer en potentiel fare for menneskers sundhed, og såfremt drikkevandsforsyningen i det pågældende område ikke kan opretholdes på nogen anden rimelig måde. Tilsynsmyndigheden træffer afgørelse om sundhedsfare efter drøftelse med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Stk. 2 § 24, stk. 2-5 finder tilsvarende anvendelse ved 2. og 3. dispensation.