- Side 357 -
I tilknytning til foranstående bemærkninger om udgravningsskader mv. er der anledning til at omtale byggelovens § 12, der af gode grunde giver problemer i praksis. Se om bestemmelsen Britta Moll Bown: Byggeloven (2018) s. 100-04.
(...)
Byggelovens § 12 drejer sig om »fundering, udgravning, ændring af terrænhøjde eller anden terrænændring på en grund«, og går altså ud over de temaer, som byggeloven i øvrigt handler om, idet § 12 også regulerer terrænarbejder på ubebyggede grunde uden forbindelse med byggeri.
(...)
Byggelovens § 12 indeholder navnlig fire regler.
(...)
- Side 358 -
...anbefalinger blev ikke fulgt, idet der i stedet blev funderet med nedborede pæle, således at man undgik rystelser ved nedramning. Der opstod alligevel betydelige revnedannelser på nabobygningen, der var ca. 100 år gammel og funderet i 60 cm. dybde i overensstemmelse med dagældende praksis. Naboejerens opfordring om at standse arbejdet blev afvist.
(...)
...piloteringsarbejde i medfør af byggelovens § 12 og ved at begynde piloteringsarbejdet uden at undersøge funderingen af sagsøgerens ejendom og foretage nødvendige foranstaltninger til at undgå revnedannelser«, var bygherren og dennes rådgivende ingeniør solidarisk ansvarlige for skaderne. Landsretten tiltrådte af de af byretten anførte grunde, at skaderne skyld-
(...)
- Side 359 -
Det fremgår da også af U 2011.2434 VLK, at byretten havde frifundet trods manglende underretning efter byggelovens § 12. Landsretten tog denne omstændighed i betragtning ved at nedsætte det sagsomkostningsbeløb, der skulle betales.
(...)
- Side 360 -
...får fuld erstatning, hvis der sker skade). Så vidt vides træffer kommuner sjældent afgørelser i henhold til byggelovens § 12, stk. 2, formentlig fordi kommunerne er bange for selv at komme til at hænge på sikringsomkostningerne, og bygherren kan ikke betinge opfyldelsen af sine forpligtelser efter stk. 1 af, at kommunen meddeler pålæg efter stk. 2.