Kapitel 4 Foderkvote
For ferskvandsdambrug med et foderforbrug på 100 tons eller derunder skal kommunalbestyrelsen lægge bilag 3-6 og 8 til grund ved meddelelse af godkendelse eller revurdering på foderkvoteregulering.
Stk. 2 Kommunalbestyrelsen kan dispensere fra de krav til indretning, der har til formål gennem opholdstid at sikre overholdelse af miljøkvalitetskrav for medicin og hjælpestoffer i vandløb, søer eller havet, hvis ansøgeren har sandsynliggjort, at miljøkvalitetskrav kan overholdes på anden vis.
Stk. 3 For ferskvandsdambrug med et foderforbrug over 100 tons skal kommunalbestyrelsen lægge bilag 3-8 til grund ved meddelelse af godkendelse eller revurdering på foderkvoteregulering i henhold til bekendtgørelsens § 26.
For ethvert ferskvandsdambrug indsendes vedlagt ansøgningen og i forbindelse med revurdering en målfast plan over dambrugets indretning, der viser vandstrømmen gennem anlægget og placeringen af de forskellige renseforanstaltninger, deponeringer og målesteder.
For dambrug med et foderforbrug over 100 tons skal kommunalbestyrelsen i godkendelsen, udover de vilkår der følger af § 21 i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed, fastsætte vilkår om følgende:
-
1) Højeste tilladte foderforbrug.
-
2) Drifts- og indretningskrav, jf. bilag 3.
-
3) Anvendelse og sammensætning af foder i henhold til bilag 5.
-
4) Daglig opsamling af døde fisk, herunder om forsvarlig opbevaring og bortskaffelse af disse.
-
5) Driftsjournalens indhold m.v., jf. bilag 6.
-
6) BAT standardkrav, jf. bilag 7.
-
7) Mindstekrav for iltmætningen i udledningerne, jf. bilag 7, og krav til maksimale udledninger pr. døgn af medicin- og hjælpestoffer, jf. bilag 8 og bekendtgørelse om krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller havet.
-
8) Rensningsforanstaltninger skal være dimensioneret til den vandmængde, der anvendes.
-
9) Tidspunktet for revurdering af godkendelsen, jf. § 26, stk. 3 og 4.
Stk. 2 For dambrug med et foderforbrug på 100 tons eller derunder skal kommunalbestyrelsen i godkendelsen, udover de vilkår der følger af § 21 i bekendtgørelse om listevirksomhed, fastsætte vilkår om følgende:
-
1) Højeste tilladte foderforbrug.
-
2) Drifts- og indretningskrav, jf. bilag 3.
-
3) Anvendelse og sammensætning af foder i henhold til bilag 5.
-
4) Daglig opsamling af døde fisk, herunder om forsvarlig opbevaring og bortskaffelse af disse.
-
5) Driftsjournalens indhold m.v., jf. bilag 6.
-
6) BAT krav i henhold til § 30 i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed.
-
7) Mindstekrav for iltmætningen i udledningerne, jf. bilag 7, og krav til maksimale udledninger pr. døgn af medicin- og hjælpestoffer, jf. bilag 8 og bekendtgørelse om krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller havet.
-
8) Rensningsforanstaltninger skal være dimensioneret til den vandmængde, der anvendes.
-
9) Tidspunktet for revurdering af godkendelsen, jf. § 5.
I godkendelsen skal kommunalbestyrelsen udover de vilkår, der følger af § 21 i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed, endvidere fastsætte egenkontrolvilkår således, at det sikres,
-
1) at prøvetagning og egenkontrol er i overensstemmelse med bilag 4,
-
2) at der kontinuerligt skal måles vandføring af både det samlede vandindtag og den samlede vandafledning fra ferskvandsdambruget (målenøjagtighed på +/- 5 %), jf. bilag 3, dog kun den samlede vandafledning ved indvinding af kildevæld,
-
3) at de i bilag 4, punkt 2, nævnte supplerende oplysninger ved prøveudtagningen skal noteres i driftsjournalen,
-
4) at prøverne skal udtages, jf. bilag 4, punkt 1, og analyseres for de i bilag 4 nævnte parametre af et akkrediteret laboratorium, og
-
5) at resultatet af prøverne samt supplerende oplysninger skal være kommunalbestyrelsen i hænde senest 4 uger efter, at prøverne er udtaget.
Stk. 2 For dambrug med et foderforbrug over 100 tons skal kommunalbestyrelsen fastsætte følgende vilkår om egenkontrolprøverne:
-
1) Der skal inden for en driftsperiode på 1 år (365 dage +/- 15 dage) udtages 12 prøver af det samlede vandindtag og 12 prøver af det samlede vandudtag.
-
2) Prøveudtagningen skal fordeles jævnt over driftsperioden, ét prøvesæt pr. måned.
Stk. 3 For dambrug med et foderforbrug på 100 tons eller derunder skal kommunalbestyrelsen fastsætte følgende vilkår om egenkontrolprøverne:
-
1) Der skal inden for en driftsperiode på 1 år (365 dage +/- 15 dage) udtages et af kommunalbestyrelsen fastsat antal prøver af det samlede vandindtag og et antal prøver af det samlede vandudtag.
-
2) Prøveudtagningen skal fordeles jævnt over driftsperioden.
I godkendelsen skal kommunalbestyrelsen fastsætte vilkår om afgitringer ved vandindtag og -udløb.
Stk. 2 Kravene om afgitringer ved vandindtag finder ikke anvendelse, hvis der kun er tale om indvinding af grund- og drænvand eller ved indvinding fra kildevæld.
Stk. 3 Gitrene skal indrettes og drives efter følgende bestemmelser:
-
1) I ethvert indløb og udløb skal der som minimum være anbragt et gitter, og åbningerne i gitteret skal være ≤6 mm ved indløb og ≤10 mm ved udløb. Hvis hensyn til bevaring og beskyttelse af fiskearter i det pågældende vandsystem kræver det, skal der fastsættes vilkår om, at åbningerne i gitteret skal være <6 mm ved indløb og <10 mm ved udløb.
-
2) Afgitringen skal være intakt og i funktion hele året.
-
3) Opfylder afgitringen ikke længere vilkårene, skal ferskvandsdambruget straks underrette kommunalbestyrelsen.
-
4) Ind- og udløbsgitre skal udføres i et solidt, ikke fleksibelt og ikke forgængeligt materiale.
-
5) Ind- og udløbsgitre skal fastmonteres i et bygværk og være tætsluttende langs bredder, sider og bund af vandløbet.
-
6) Gitterstavene skal være rektangulære i tværsnit eller have udpræget ellipsefacon.
-
7) Enhver gittersektion skal sikres eller aflåses, således at gitteret ikke umiddelbart kan fjernes eller løftes.
-
8) Indløbsgitterets overkant skal være mindst 30 cm over højeste vandstand, og udløbsgitterets overkant skal være mindst 1 m over højeste vandstand.
-
9) Ind- og udløbsgitre skal placeres, således at de flugter med vandløbets bredder eller placeres, således at der ikke opstår blindgyder, herunder områder hvor vandrende fisk skal bevæge sig modsat deres normale vandringsretning (med- eller modstrøms) for at kunne genoptage vandringen.
Stk. 4 Kommunalbestyrelsen kan i særlige tilfælde dispensere fra kravene i stk. 3, nr. 1, om gitterstørrelse på højst 10 mm ved udløb, når udløb sker ved frit fald over rist, bioblok eller lignende, og såfremt udslip fra dambruget er sikret på anden måde.
Stk. 5 Kommunalbestyrelsen kan dispensere fra kravene i stk. 3, nr. 8, om højden på afgitringen ved ind- og udløb, hvis ind- og udløbet foregår via et rør med fuldt dækkende gitter.