- Side 211 -
Betingelserne for at opnå designbeskyttelse formuleres i DSL § 3 således, at designet skal være nyt og skal have individuel karakter. Se for EU-designet tilsvarende DSF art. 5 og 6.
(...)
...dagen for registreringsansøgningens indgivelse (eller prioritetsdagen, hvis der er påberåbt prioritet, jf. § 16). Design er formodningsvis »identiske«, hvis deres udseende kun adskiller sig fra hinanden på uvæsentlige punkter, jf. DSL § 3, stk. 2, 2. pkt. – og §§ 5 og 6 fastlægger nærmere, hvornår et design skal anses som »offentligt tilgængeligt«.
(...)
- Side 212 -
...og sag C-345/13: Karen Millen (EU:C:2014:2013). For ikke-registrerede EU-design skal rettighedshaveren ikke direkte kunne »påvise«, at designet har individuel karakter, men blot »identificere den eller de bestanddele i designet«, som giver det individuel karakter, jf. sag C-345/13: Karen Millen (EU:C:2014:2013), hvilket må ses som en bevislettelse.
(...)
- Side 213 -
...af DSL § 3, stk. 3, 2. pkt., at der ved vurderingen af, om designet har fornøden individuel karakter, skal tages hensyn til de frihedsgrader (valgmuligheder), designeren har haft ved udformningen af designet. Det betyder, at kravene til produktets individuelle karakter (adskillelsesevne) reduceres, når designerens variationsmuligheder er begrænsede.
(...)
- Side 214 -
...tekniske funktion. Domstolen præciserer i DOCERAM-dommen, at der i så forbindelse ikke skal tages udgangspunkt i opfattelsen hos en »objektiv iagttager«, men at der derimod skal tages hensyn til »samtlige objektive relevante omstændigheder i hver enkelt sag«, hvorved det kan indgå som et element blandt flere, om der foreligger »alternative design«.
(...)
...nogle på forhånd givne funktionskrav, kan det dog næppe udelukkes, at den informerede brugers opmærksomhed netop af denne grund vil samle sig om den (mindre) del af formgivningen, som ikke er funktionsbestemt, og at en individuel udformning af denne del vil kunne dominere det samlede produktudtryk og give dette »individuel karakter«. I øvrigt kan som
- Side 224 -
...2. pkt., henholdsvis DSF art. 10, stk. 2 (for EU-design), at der ved vurderingen af designrettens omfang skal tages hensyn til »den grad af frihed« (antallet af valgmuligheder), som designeren har haft ved udviklingen af designet. Ordlyden genkendes fra DSL § 3, stk. 3, 2. pkt., hvor kriteriet har betydning for, om designret overhovedet kan opnås.
(...)
...222 v.sp. jf. herved U 2013.2135 SH. Det følger heraf, at dersom designet har tilstrækkelig individuel karakter til at opfylde beskyttelsesbetingelsen i DSL § 3, stk. 3, vil udnyttelsen af designet ikke krænke andre design. Herved undgås »afhængige« rettigheder, som de kendes fra såvel ophavsretten som patentretten, sml. ovenfor pkt. 1.6, note 14.
- Side 230 -
...ved efterfølgende administrativ prøvning skal ses i sammenhæng med begrænsningerne i Patent- og Varemærkestyrelsens muligheder for ex officio at undersøge og afslå en registreringsansøgning, jf. ovenfor pkt. 7.3.1. Samme udvikling i retning af, at det offentlige udviser tilbageholdenhed med hensyn til at opstille »absolutte« registreringshindringer
(...)
- Side 231 -
...i strid med DSL §§ 1-8, herunder kravene til nyhed og individuel karakter. Se nærmere DSL § 25, stk. 2, om den krævede retlige interesse for visse anmodninger efter stk. 1. Den administrative prøvning sker alene på grundlag af de oplysninger, som indsendes af den, der anmoder om prøvningen, og som derfor må formodes at være relevante for anmoderen.