- Side 1261 -
...nærmere beskrevet i DSKL §§ 28-29, der handler om boets beskatning ved udlodning, og DSKL §§ 36-38, der vedrører udlodningsmodtagerens beskatning af aktiver, der udloddes fra dødsboet med succession. Disse regler beskrives nærmere nedenfor under 2.2.3 og 4.3.2. Generelt er succession ved overdragelse af erhvervsvirksomhed og aktier beskrevet i kap. 21.
- Side 1262 -
...boets skattemæssige stilling, på samme måde som boet indtrådte i afdødes skattemæssige stilling, jf. DSKL § 36, stk. 1-2. Modtageren anses således for at have erhvervet et udloddet aktiv på det tidspunkt, til det beløb og under de omstændigheder, som det i sin tid blev erhvervet af afdøde, boet eller afdødes ægtefælle, se nærmere nedenfor under 4.3.2.
- Side 1276 -
Beskatningen af boet i forbindelse med en udlodning er fastlagt i DSKL §§ 28 og 29. Udgangspunktet er, at en gevinst ved udlodning skal medregnes ved opgørelsen af boets indkomst, jf. DSKL § 29. Hertil gælder flere undtagelser, hvorefter der ikke skal ske beskatning i boet.
(...)
...29, stk. 2, med henvisning til DSKL § 27, stk. 2. En tredje undtagelse er, jf. DSKL § 28, når udlodningen er sket med succession efter DSKL § 36, stk. 1. Retsvirkningerne af succession er beskrevet i afsnit 2.2.3. Til trods for muligheden for succession kan boet dog vælge helt eller delvis at lade sig beskatte som ved et salg, jf. DSKL § 28, stk. 3.
(...)
...udelukket, hvis et udlæg sker med tab. Et tab skal fradrages ved opgørelsen af boets indkomst efter de sædvanlige regler om tabsfradrag, herunder reglerne om kildeartsbegrænsede fradrag, jf. DSKL § 28, stk. 2. Ved opgørelsen af, om en udlodning er sket med gevinst eller tab, anses de beløb, hvortil aktiverne er opført i boopgørelsen, som afståelsessum.
(...)
- Side 1278 -
Det er boet, der bestemmer, om der skal ske udlæg med succession eller med beskatning i boet. Boet kan vælge at lade sig beskatte helt eller delvist, og dermed kan det også vælge hel eller delvis succession i boet. Muligheden for delvis succession gælder for samme aktiv til én og samme udlægsmodtager, jf. DSKL § 28, stk. 3.
- Side 1280 -
...3, kan kun finde sted, hvis der samtidig succederes i gevinst efter ejendomsavancebeskatningsloven, jf. DSKL § 28, stk. 1, 2. pkt. Denne regel skal ses i sammenhæng med EBL § 5, stk. 4, der bestemmer, at anskaffelsessummen for en ejendom skal nedsættes med ikke beskattede genvundne afskrivninger ved opgørelsen af den skattepligtige ejendomsavance.
- Side 1302 -
DSKL § 66, stk. 1, og denne bestemmelses henvisning til DSKL §§ 28 og 29. Succession kan kun vælges, hvis boets aktiver og nettoformue på skæringsdagen i boopgørelsen overstiger beløbsgrænserne, der begge udgør et reguleret grundbeløb på 2.595.100 kr. (2023: 3.160.900 kr.).