- Side 1261 -
...nærmere beskrevet i DSKL §§ 28-29, der handler om boets beskatning ved udlodning, og DSKL §§ 36-38, der vedrører udlodningsmodtagerens beskatning af aktiver, der udloddes fra dødsboet med succession. Disse regler beskrives nærmere nedenfor under 2.2.3 og 4.3.2. Generelt er succession ved overdragelse af erhvervsvirksomhed og aktier beskrevet i kap. 21.
- Side 1262 -
...boets skattemæssige stilling, på samme måde som boet indtrådte i afdødes skattemæssige stilling, jf. DSKL § 36, stk. 1-2. Modtageren anses således for at have erhvervet et udloddet aktiv på det tidspunkt, til det beløb og under de omstændigheder, som det i sin tid blev erhvervet af afdøde, boet eller afdødes ægtefælle, se nærmere nedenfor under 4.3.2.
- Side 1276 -
...29, stk. 2, med henvisning til DSKL § 27, stk. 2. En tredje undtagelse er, jf. DSKL § 28, når udlodningen er sket med succession efter DSKL § 36, stk. 1. Retsvirkningerne af succession er beskrevet i afsnit 2.2.3. Til trods for muligheden for succession kan boet dog vælge helt eller delvis at lade sig beskatte som ved et salg, jf. DSKL § 28, stk. 3.
(...)
...udelukket, hvis et udlæg sker med tab. Et tab skal fradrages ved opgørelsen af boets indkomst efter de sædvanlige regler om tabsfradrag, herunder reglerne om kildeartsbegrænsede fradrag, jf. DSKL § 28, stk. 2. Ved opgørelsen af, om en udlodning er sket med gevinst eller tab, anses de beløb, hvortil aktiverne er opført i boopgørelsen, som afståelsessum.
(...)
De udlodninger, der kan ske med succession i henhold til DSKL § 36, stk. 1, er kun udlodninger til fysiske personer. Dertil kommer, at dødsboet kan overdrage aktier med succession til en erhvervsdrivende fond efter reglerne i ABL §§ 35 B-35 F, jf. ABL § 35 B, stk. 4. Se kap. 21 for en nærmere beskrivelse af disse regler.
(...)
- Side 1277 -
...C, stk. 12 og 13. Denne mulighed er især relevant for fast ejendom, unoterede aktier og afskrivningsberettigede aktiver i en virksomhed, hvor der er adgang til at overtage hele ejendommen, aktieposten eller virksomheden uden avancebeskatning i dødsboet, selv om erhververen kun arver et mindre beløb og betaler for resten af værdien ved et arvingskøb.
- Side 1280 -
...afskrivninger i dødsboet. Hvis det er tilfældet, sker beskatningen heraf hos arvingen ved dennes senere salg af ejendommen. Det sikres, jf. DSKL § 39, stk. 3, ved, at arvingen skal nedsætte ejendommens anskaffelsessum med de afskrivninger, som ikke er blevet beskattet som genvundne afskrivninger hos dødsboet, jf. i øvrigt EBL § 5, stk. 4, nr. 1-5.
- Side 1282 -
...modtageren på det tidspunkt, til det beløb og under de omstændigheder, hvormed det i sin tid er erhvervet af afdøde, boet eller eventuelt ægtefællen. Er der i afdødes, boets eller ægtefællens ejertid sket skattemæssigt relevante ændringer i et aktivs status, overtages aktivet af modtageren med hensyntagen til sådanne ændringer, jf. DSKL § 36, stk. 1-2.
(...)
Sker arveudlæg med beregning af passivpost efter BAL § 13 a, lægges de omstændigheder med hensyn til anskaffelsestid, anskaffelsessum og anskaffelseshensigt, som blev lagt til grund ved beregningen af passivposten, til grund for beskatningen af aktivet hos modtageren, DSKL § 36, stk. 2. For
(...)
- Side 1283 -
...regler, der gjaldt før den 1. januar 1999, sker der beskatning ved videresalg af disse aktier, uanset ejertidens længde, jf. den dagældende DSKL § 36, stk. 3, der nu er ophævet. Denne bestemmelse er altså en undtagelse fra den almindelige regel i ABL § 8, hvorefter sådanne aktieejere kan sælge datterselskabsaktier og koncernselskabsaktier skattefrit.
- Side 1289 -
...kompensere for den udskudte skat. Denne mulighed gælder også for aktiver, der overtages ved succession i et dødsbo, jf. DSKL § 36. I SKM2018.319.HR er det fastslået, at der ikke både kan beregnes en passivpost og gives fradrag for udskudt skat, ligesom der er ret til at anvende det største af de nedslag, der kan beregnes efter de pågældende regler.
(...)
- Side 1291 -
...passivposternes beregning påklages til Skatteankestyrelsen, se nærmere under 4.9. De omstændigheder med hensyn til anskaffelsestid, anskaffelsessum og anskaffelseshensigt, som endeligt lægges til grund ved beregningen af passivposten, er bindende for beskatningen af udlægsmodtageren, jf. DSKL § 36, stk. 2, og TfS 1996, 50 H, der er nærmere omtalt i afsnit 4.4.
- Side 1304 -
...konjunkturudligningsskat vedrørende hensættelse på konjunkturudligningskonto samt indeholdte udbytteskatter mv. Særboet godskrives kun foreløbige skatter, i det omfang de tilsvarende indtægter indgår i særboet, jf. DSKL § 68, stk. 2, med henvisningen til DSKL §§ 15, stk. 3, og 16, stk. 2 og 3. Særboet godskrives ingen del af afdødes A- og B-skatter.