Kapitel 4 Information om køleforbrug, fakturering m.v. til slutkunder og slutbrugere
Den faktureringsansvarlige skal sikre, at slutkunder og slutbrugere modtager en faktura for køleforbrug på grundlag af det faktiske forbrug eller aflæsninger af fordelingsmålere mindst én gang årligt.
Stk. 2 Den faktureringsansvarlige kan indføre et system, hvor slutkunden eller slutbrugeren selv foretager aflæsning af måleren og underretter om aflæsningen. Kun i de tilfælde, hvor slutkunden eller slutbrugeren ikke har givet meddelelse om aflæsning af fordelingsmåleren for det årlige køleforbrug, baseres faktureringen på et anslået forbrug eller en fast takst.
Stk. 3 Følgende oplysninger skal meddeles slutkunder og slutbrugere i eller sammen med deres fakturaer på en klar og letforståelig måde, når fakturaen er baseret på faktisk køleforbrug eller aflæsninger af fordelingsmålere:
-
1) De faktiske aktuelle priser og aktuelt faktisk energiforbrug eller samlede køleomkostninger og aflæsninger af fordelingsmålere.
-
2) Oplysninger om brændselssammensætningen og de hermed forbundne årlige drivhusgasemissioner, herunder for slutkunder og slutbrugere, der forsynes via fjernkøling, og en beskrivelse af de forskellige afgifter, gebyrer og takster, der anvendes.
-
3) Sammenligninger af slutkundens eller slutbrugerens aktuelle energiforbrug med forbruget i samme periode året før, i det omfang oplysninger om denne periodes energiforbrug haves, i en grafisk fremstilling og korrigeret for graddage. Kravet om korrigering for graddage finder ikke anvendelse, såfremt energiforbruget er varigt og uændret uden påvirkning af sæsoner og omskifteligt vejr. Såfremt der ikke korrigeres for graddage, skal dette fremgå af fakturaen.
-
4) Kontaktoplysninger om slutkundeorganisationer, energimyndigheder eller lignende organer, herunder websteder, hvorfra der kan hentes oplysninger om, hvilke foranstaltninger til forbedring af energieffektiviteten der tilbydes, og om sammenlignende slutkunde- og slutbrugerprofil og objektive tekniske specifikationer for energiforbrugende udstyr.
-
5) Oplysninger om tilknyttede klageprocedurer eller alternative tvistbilæggelsesmekanismer.
-
6) En sammenligning med en normeret, gennemsnitlig slutkunde eller referenceslutbruger i samme brugerkategori, såfremt dette er muligt. I forbindelse med elektroniske fakturaer, jf. stk. 4, kan sådanne sammenligninger i stedet gøres tilgængelige online med henvisning i fakturaerne. Medfører sammenligningen risiko for, at anonymitet ikke kan sikres for de øvrige slutkunder eller slutbrugere, skal sammenligningen undlades.
Stk. 4 Den faktureringsansvarlige sikrer, at slutkunder får mulighed for at vælge elektroniske fakturaer og faktureringsoplysninger, jf. stk. 1 og 3, og at de får en klar og let forståelig redegørelse for, hvordan fakturaen er fremkommet. Fakturaer, der ikke er baseret på faktisk forbrug eller aflæsninger af fordelingsmålere, skal indeholde en klar og letforståelig redegørelse for, hvordan det beløb, der er angivet på fakturaen er beregnet, og som minimum indeholde de oplysninger, der er omhandlet i stk. 3, nr. 4 og 5.
Stk. 5 Den faktureringsansvarlige sikrer, at slutkunder og slutbrugere efter anmodning oplyses om andelen af vedvarende energi i fjernkølingssystemet.
Den faktureringsansvarlige skal sikre, at slutkunder og slutbrugere, foruden faktureringen, jf. § 13, får stillet forbrugsoplysninger om køleforbrug til rådighed, der er nøjagtige og bygger på det faktiske forbrug eller aflæsninger af fordelingsmålere. Oplysningerne skal som minimum omfatte en oversigt over udviklingen i køleforbruget.
Stk. 2 Såfremt der er installeret fjernaflæste målere eller fjernaflæste fordelingsmålere, leveres forbrugsoplysninger, jf. stk. 1, baseret på faktisk køleforbrug eller aflæsninger af fjernkølingsfordelingsmålere til slutbrugeren mindst hver måned. Dette gælder dog ikke uden for kølingssæsonen.
Stk. 3 Forbrugsoplysninger, jf. stk. 1, kan leveres til slutkunden eller slutbrugeren elektronisk eller gøres tilgængelige via internettet. Stilles oplysningerne til rådighed for slutkunden eller slutbrugeren via internettet, skal slutkunder og slutbrugere underrettes herom i henhold til det i stk. 2 angivne interval.
Fjernkølingsvirksomheder skal sikre, at slutkunder med fjernaflæste energimålere, foruden oplysningerne, der ikke aflæses via drive-by-teknologi, har let og gratis adgang til supplerende oplysninger om hidtidigt forbrug, som giver mulighed for, at slutkunden kan foretage detaljeret kontrol. De supplerende oplysninger om hidtidigt forbrug skal omfatte:
-
1) De samlede oplysninger om energiforbrug for mindst de foregående tre år eller perioden fra indgåelse af leveringsaftalen, hvis den er kortere end tre år.
-
2) Detaljerede oplysninger om forbrugstidspunktet for en hvilken som helst dag, uge, måned og år. Disse oplysninger stilles til rådighed for slutkunderne via internettet eller målergrænsefladen for en periode på mindst de foregående 24 måneder eller perioden siden leveringsaftalens indgåelse, hvis den er kortere. Oplysninger, jf. 1. pkt. skal stilles til rådighed for slutkunderne så tæt på realtid som teknisk muligt.
Den faktureringsansvarlige skal på anmodning fra en slutkunde eller slutbruger stille oplysninger om energifakturering og hidtidigt forbrug eller aflæsninger af energimålere- eller fordelingsmålere, jf. §§ 13-15, til rådighed for en leverandør af energitjenester, der er udpeget af slutkunden eller slutbrugeren.
Den faktureringsansvarlige skal sikre, at slutkunder og slutbrugere gratis modtager fakturaer og faktureringsoplysninger, jf. § 13, og at slutkunder og slutbrugere har passende og gratis adgang til deres forbrugsoplysninger, jf. § 14, jf. dog stk. 3.
Stk. 2 Fordelingen af omkostningerne ved faktureringsoplysninger om individuelt forbrug af varme, køling og varmt brugsvand i ejendomme med flere lejligheder og bygninger til flere formål udføres uden ekstra omkostninger for slutkunder og slutbrugere.
Stk. 3 Omkostninger som følge af overdragelsen af opgaven i stk. 2 til tredjepart, såsom tjenesteleverandør, som omfatter måling og fordeling samt opgørelse af det faktiske individuelle forbrug i sådanne ejendomme, kan videreføres til slutkunder og slutbrugere i det omfang sådanne omkostninger er rimelige.
Stk. 4 Bestemmelen i stk. 3 finder ikke anvendelse i de tilfælde, hvor bestemmelsen er i strid med anden lovgivning.