- Side 427 -
Valgloven indeholder således regler om valgret, valgkredse, stemmeafgivning mv. Der benyttes forholdstalsvalg kombineret med valg i kredse. For så vidt angår reglerne om valgret, er der som udgangspunkt tale om en gengivelse af grundlovens § 29. Valglovens § 2 indeholder imidlertid en nærmere angivelse af, hvad der ligger i begrebet »fast bopæl i riget«:
(...)
- Side 428 -
...forstås bogstaveligt, derved at man skal have folkeregisteradresse i kommunen eller regionen. En sproglig fortolkning af kravet i grundlovens § 29 om »fast bopæl i riget« ville umiddelbart tilsvarende pege i retning af et egentlig krav om folkeregisteradresse i Danmark. Valglovens § 2 viser dog, at kravet åbenbart skal forstås knap så bogstaveligt.
(...)
...Folkeparti, og med Lene Espersen som ny konservativ justitsminister nedsatte Justitsministeriet sammen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet et udvalg til at overveje spørgsmålet. Efter et halvt års arbejde kunne udvalget aflevere en omfattende betænkning med forslag til udvidelse af valgretten for visse personer, der opholder sig i udlandet (Bet. 1432).
(...)
- Side 430 -
...udvalgets opfattelse være grundlovsmæssigt udelukket at udstrække kredsen af personer, der anses for at have fast bopæl i riget under udlandsophold til trods for, at deres fravær fra riget er af længerevarende og mere fast karakter, videre end den afgrænsning af kredsen, der med udvidelsen i 1980 allerede er sket ved folketingsvalglovens § 2, stk. 2.«