- Side 48 -
Er et barns forælder eller forældre døde, kan der iflg. FAL § 20 fastsættes samvær med barnets nærmeste pårørende, f.eks. bedsteforældre, hvis barnet er knyttet til disse. Derved kan barnet bevare kontakt med forældrenes familier.
- Side 81 -
...knyttet til, jf. FAL § 20, stk. 1. Der kan f.eks. være tale om en situation, hvor en samværsfar er død. I sådanne tilfælde kan farforældrene, men ikke morforældrene anmode om samvær. Ligeledes kan ældre søskende over 18 år anmode om samvær, hvis begge forældre er døde. En tidligere stedfar vil også kunne få fastsat samvær, hvor et barns forældre er døde.
(...)
...pårørende kan få fastsat samvær, er, at dette er bedst for barnet efter en konkret, individuel vurdering. Barnet skal have en tilknytning til den, der ansøger om samvær, men tilknytningen behøver ikke være nær. Der kan fremover efter en konkret vurdering fastsættes samvær med nære pårørende i samme omfang, som hvis der var tale om samvær med en forælder.
(...)
...ukendt. Der er dermed mulighed for, at Familieretshuset efter ansøgning kan fastsætte samvær til en person, som har levet sammen med barnets mor og har fungeret som forælder til barnet. Dette har f.eks. betydning, hvor et barn er blevet til ved hjælp af kunstig befrugtning med anonym donorsæd, eller hvis barnets mor ikke ved, hvem den biologiske far er.
Ifølge FAL § 22 kan Familieretshuset i særlige tilfælde fastsætte anden kontakt end samvær med den forælder, som barnet ikke bor hos eller med barnets nærmeste pårørende, hvis disse opfylder betingelserne i FAL § 20 for at opnå samvær, jf. FAL § 22, stk. 2. Der skal