- Side 71 -
Lykkes det ikke forældrene at nå til enighed om omfanget eller gennemførelsen af samværet efter Familieretshusets tilbud, træffer Familieretshuset afgørelse om samvær, jf. FAL § 21, stk. 1, jf. FHL § 26, eller videresender sagen til familieretten til afgørelse, jf. FHL § 32. Samværet fastsættes i et samværsdokument – en samværsresolution.
(...)
Familieretshuset og familieretten kan afslå at fastsætte samvær iflg. FAL § 21, stk. 3.
(...)
- Side 72 -
...hos faren. Visse begrænsninger kan dog indlægges i samværet, og der kan efter FAL § 21, stk. 1, fastsættes vilkår for samværet. Det må forudsættes, at forældres almindelige omsorgspligt opfyldes under samværet, også selv om samværsforælderen ikke har del i forældremyndigheden (og dermed ikke umiddelbart har omsorgspligt over for barnet, jf. FAL § 2).
...omfang og hyppighed af samvær fremgår af forældreansvarsvejledningen (pkt. 5). Samvær kan fastsættes inden for meget vide rammer. Afgørende for vurderingen af omfanget af weekend- og hverdagssamvær er, hvilken ordning der efter en konkret vurdering af barnets forhold, jf. FAL § 21, stk. 2, og af hvad der vil være bedst for det enkelte barn, jf. FAL § 4.
- Side 78 -
...har fungeret i nogen tid, men som ønskes ændret på grund af en aktuel uenighed mellem forældrene, kan en af dem ansøge om ændring af denne, jf. FAL § 21, stk. 3. En anmodning om samvær eller anden kontakt kan efter FAL § 39 afvises, hvis forholdene ikke har ændret sig væsentligt. Derved skærmes barnet mod gentagne ansøgninger om, at samværet ændres.
(...)
- Side 79 -
...forhold, herunder beslutninger om barnets ferie med denne. Det løbende samvær med samværsforælderen bortfalder helt, hvis det helt eller delvist ligger i bopælsforælderens ferie med barnet. Hvis feriesamvær med samværsforælderen er fastsat til hver andet år, griber det imidlertid ind i bopælsforælderens mulighed for at placere sin ferie med barnet.
(...)
...andre grunde (der ikke skyldes samværsforælderen), jf. FAL § 21. Bopælsforælderen har dog ret til at holde ferie med barnet i et rimeligt omfang. Hvis bopælsforælderen imidlertid holder mere ferie med barnet end normalt eller placerer sin ferie på tidspunkter, hvor der ellers skulle være samvær, vil det afskære barnets kontakt med samværsforælderen.
(...)
...sig passiv i længere tid, kan samværet ophæves. Samværet kan i dissse tilfælde ophæves på grund af samværsforælderens personlige forhold, misbrug, kriminalitet, grove tilfælde af chikane mv. eller på grund af barnets psykiske forhold. At en samværsfar f.eks. har et polititilhold om ikke at opsøge moren, er ikke i sig selv nok til at ophæve samvær.
- Side 82 -
Efter FAL § 22, stk. 3, kan der efter anmodning træffes afgørelse om anden kontakt, en anmodning kan afslås, og en afgørelse kan ændres eller ophæves efter reglerne i FAL § 21, stk. 1 og 3. En afgørelse om anden kontakt kan ikke gennemtvinges eller sanktioneres på anden måde.