Bemærk, at § 4 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 4, om det har en betydning.
- Side 61 -
Det følger af FAL § 4, at alle afgørelser efter loven skal træffes ud fra, hvad der er barnets bedste. Dette grundlæggende princip understøttes i FAL § 1, hvorefter hensynet til barnets bedste og barnets
(...)
- Side 63 -
vurderingen i FAL § 4, ville være et tungtvejende hensyn at beskytte børnene mod omfattende seksuelle overgreb.
- Side 64 -
...forælder uden påviselig grund har forsøgt at hindre den andens kontakt til barnet, skal retten anlægge et fremtidsorienteret perspektiv ved vurderingen af, hvad der er bedst for barnet. Der lægges således stor vægt på, hvem af forældrene der har bedst evne til at samarbejde og dermed på længere sigt kan sikre barnets kontakt med den anden forælder.
- Side 67 -
...skabt ro om barnet under sagens behandling – vil oftest kunne opnås ved en midlertidig afgørelse om barnets bopæl. En sådan afgørelse kan være nødvendig af hensyn til barnet, hvis forældrene ikke kan blive enige om, hvor barnet skal bo under sagens behandling, eller hvor en eneindehaver af forældremyndigheden ønsker at flytte til udlandet med et barn.
- Side 71 -
...bedømmelse, jf. FAL § 4. Udgangspunktet er, at samværet skal indpasses bedst muligt i det enkelte barns (og forældrenes) livsmønster og -rytme. Der skal tages udgangspunkt i barnets synspunkter og perspektiver, som indhentes ved en samtale med barnet, jf. FAL § 34, stk. 1. Det er derfor væsentligt, at barnet inddrages i sagen så hurtigt som muligt.
- Side 72 -
...omfang og hyppighed af samvær fremgår af forældreansvarsvejledningen (pkt. 5). Samvær kan fastsættes inden for meget vide rammer. Afgørende for vurderingen af omfanget af weekend- og hverdagssamvær er, hvilken ordning der efter en konkret vurdering af barnets forhold, jf. FAL § 21, stk. 2, og af hvad der vil være bedst for det enkelte barn, jf. FAL § 4.