- Side 110 -
Det tillæg, unge mennesker omfattet af denne bestemmelse fik, var mindre end det, andre ansatte modtog, hvilket strider mod forskelsbehandlingslovens forbud mod aldersdiskrimination, se også kommentaren til forskelsbehandlingslovens § 5 a, stk. 1.
(...)
- Side 111 -
I Irma-sagen197197. U 2014.470 H. antog Højesteret, at forskelsbehandlingslovens § 5 a, stk. 5, om adgang til ved overenskomst at fastsætte særlige regler om aflønning og afskedigelse af unge under 18 år ikke går videre end hjemlet i beskæftigelsesdirektivets art. 6, stk. 1, se om dommen nedenfor i kommentaren til § 5 a.
- Side 152 -
Reglen i forskelsbehandlingslovens § 5 a, stk. 1, der blev indsat ved ændringen af loven i april 2004, skal sikre opfyldelse af disse bestemmelser i direktiverne for så vidt angår forholdene på arbejdsmarkedet. Bestemmelsen svarer til § 11 og § 12 i lov om ligebehandling af mænd og kvinder.
- Side 155 -
...der var tale om et vilkår, der måtte anses for objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål. Endvidere tiltrådte Højesteret, at fastsættelsen af en afgangsalder på 67 år var anset for et hensigtsmæssigt og nødvendigt middel til at nå de omtalte formål. Aldersgrænsen kunne derfor opretholdes i medfør af forskelsbehandlingslovens § 5 a, stk. 3.
(...)
- Side 157 -
...forskelsbehandlingslovens § 5 a, stk. 3. Afskedigelsen af luftkaptajnen med henvisning til overenskomsten og Cimber Air's interne safety-regler udgjorde derfor en aldersbetinget diskrimination, jf. lovens § 2, stk. 1, og landsretten tilkendte luftkaptajnen en godtgørelse efter § 7 svarende til 9 måneders løn, idet der blev lagt vægt på grovheden af overtrædelsen.
(...)
- Side 158 -
...medhold i klagen. Klager tilkendtes en godtgørelse, der skønsmæssigt fastsattes til 25.000 kr. Ligebehandlingsnævnet lagde ved fastsættelse af godtgørelsens størrelse vægt på den praksis, der gælder, ved afslag på job pga. alder. Man udtalte samtidig, at det ligger uden for nævnets kompetence at tage stilling til, om klager måtte have et erstatningskrav.
(...)
- Side 159 -
...beskæftigelsesmæssige formål man ønsker at forfølge, fandtes bestemmelsen at være et hensigtsmæssigt middel til at fremme de unges erhvervsmæssige integration ved at lette muligheden for beskæftigelse i de tidsrum, hvor de ikke var optaget af deres studier. Bestemmelsen gik derfor ikke videre end nødvendigt og var ikke i strid med forskelsbehandlingsloven.
- Side 160 -
...Højesteret fastslog, at loven og overenskomsten ikke går videre, end beskæftigelsesdirektivet tillader. Landsretten var nået til samme resultat. Højesteret afslog ved kendelse af 16. marts 2012285285. U 2012. 2033 H. en anmodning fra HK om forelæggelse af spørgsmål for EU-Domstolen vedrørende fortolkning, navnlig af beskæftigelsesdirektivets art. 6, stk. 1.
(...)
...endvidere at udgøre et hensigtsmæssigt middel til at nå målet om at fremme de unges erhvervsmæssige integration, og lavere aflønning og muligheden for afskedigelse ved det fyldte 18. år måtte også anses for nødvendige midler til at nå målet. Beskæftigelsesdirektivets art. 6, stk. 1, var dermed overholdt, og Irma og beskæftigelsesministeriet blev frifundet.