- Side 283 -
...typer af sager. Disse regler stiller i en vis udstrækning øgede krav til sagsbehandlingen i forhold til de krav, forvaltningsloven stiller, f.eks. en videregående pligt til partshøring end forvaltningslovens § 19. Derudover stiller speciallovgivningen krav, som ikke kendes i forvaltningsloven, f.eks. krav om hurtig sagsbehandling og helhedsprincippet.
- Side 292 -
...forvaltningslovens § 19 og § 21 og reglen om suspension af afgørelsen i § 9 b ikke. I stedet er disse regler erstattet af bestemmelser om forudgående varsling om indgrebet, dets årsag, retsgrundlag mv., jf. lovens § 3. Tvangsindgrebsloven forudsætter dermed, at selv beslutninger om så vidtgående indgreb som husundersøgelse og visse andre tvangsindgreb ik-
(...)
- Side 295 -
...indkvarteret på samme asylcenter, skulle flytte fra hinanden, da kvinden var mindreårig (17 år), var en afgørelse i forvaltningslovens forstand. Da der ikke var partshørt eller givet en begrundelse i overensstemmelse med forvaltningslovens §§ 19 og 22, blev afgørelsen underkendt som ugyldig og hver af ægtefællerne blev tilkendt en godtgørelse på 10.000 kr.
- Side 299 -
...i en af de ansattes sygedagpengesag i Vallensbæk Kommune, og at kommunen derfor havde både pligt og ret til at sende lægelige oplysninger til den selvejende institution for at opfylde pligten i forvaltningslovens § 19 om partshøring, inden kommunen traf afgørelse om at standse udbetaling af sygedagpenge, som institutionen var indtrådt i retten til.
- Side 333 -
...medansøgere, uanset at oplysningerne om samtlige ansøgere er indgået på en samlet sag om besættelse af den pågældende stilling. Denne begrænsning har i øvrigt til følge, at pligten til partshøring i sådanne sager ikke omfatter oplysninger, der angår sammenligningen af ansøgere, inden den endelige udvælgelse sker, jf. forvaltningslovens § 19, stk. 2, nr. 4.
- Side 339 -
...vuggestuen over oplysningerne i medfør af forvaltningslovens § 19, stk. Efter den dagældende bestemmelse i forvaltningslovens § 15 (nu § 15 b) kunne daginstitutionens ret til at blive partshørt ikke begrænses og videregivelsen af oplysningerne om A’s helbredsforhold var derfor berettiget og ikke i strid med reglerne i forvaltningsloven og persondataloven.
(...)
Stk. 1. En arbejdsgiver har ikke ret til efter forvaltningslovens §§ 9, 19 og 24 at blive gjort bekendt med helbredsmæssige eller lægelige oplysninger om lønmodtageren, der indgår i en sag om refusion af sygedagpenge efter § 54 i kommunen eller i Ankestyrelsen, selv om arbejdsgiveren er part i sagen, jf. dog stk. 4.
(...)
- Side 340 -
...oplysninger efter forslaget alene skulle tilgå arbejdsgiver, hvis oplysningerne vurderes at have væsentlig betydning for, at arbejdsgiveren kan varetage sine økonomiske interesser i en sag om helt eller delvist afslag på refusion, medmindre afgørende hensyn til lønmodtagers interesse i hemmeligholdelse efter forholdets særlige karakter er påkrævet.
- Side 348 -
Den centrale bestemmelse om partshøring er forvaltningslovens § 19, stk. 1., som har følgende indhold:
(...)
- Side 350 -
...således ikke pligt efter forvaltningslovens § 19 til at præsentere parten for en foreløbig afgørelse, hvori myndigheden både redegør for sagens omstændigheder og vurderer oplysningerne på baggrund af de relevante regler, forklarer hvorledes myndigheden fortolker retsgrundlaget, eller til at meddele, hvilken afgørelsen myndigheden mener, der bør træffes.
(...)
...forelægges for parten med henblik på, at parten udtaler sig om det. Det er således det indsamlede oplysningsgrundlag, parten skal inviteres til at udtale sig om. At parten har givet udtryk sin opfattelse af, hvorledes sagen bør falde ud, og har haft lejlighed til at argumentere herfor, er ikke altid tilstrækkeligt til at imødekomme hans ret til partshøring.
- Side 352 -
...nogle tilfælde, berettiger opfattelsen ikke til, at partshøring undlades. Mange sager viser desuden, at en sådan skråsikker tro på, at sagerne ikke indeholder fejloplysninger, er farlig. Selv meget omhyggelige myndigheder kan tage helt fejl på centrale punkter. Under alle omstændigheder åbner forvaltningslovens § 19 ikke op for en sådan tankegang.
(...)
...Dette er imidlertid ikke altid nok til at opfylde kravene i forvaltningslovens § 19. Der er både praktisk og principielt set stor forskel på løbende at spørge parten ud om hans forhold, ønsker og lignende, og den mere teknisk prægede indbydelse efter forvaltningslovens § 19 til at deltage i sagens oplysning. Se nærmere om dialogprincippet i kapitel 9.
- Side 355 -
...af partshøringspligten, initiativet hertil skal tages af forvaltningen, parten skal anmodes om at udtale sig, og det skal tydeligt kunne ses, at myndigheden beder parten om en udtalelse, samt at det er en frivillig sag, om parten ønsker at bruge sin ret. Og det følger direkte af ordlyden, at partshøringen skal gennemføres, før der træffes afgørelse.
(...)
- Side 357 -
...var meget kompliceret, og kommunens oplysninger om deres indbyrdes forhold meget omfattende. Kommunen havde haft nogle samtaler med parten, men sendte ikke et omfattende notat, der var udarbejdet om sagens bevisligheder, til partshøring. Ombudsmanden kritiserede, at kommunen ikke havde partshørt i overensstemmelse med forvaltningslovens § 19, stk. 1.
(...)
- Side 358 -
...tilbud til parten om at udtale sig, og det er derfor hverken påkrævet eller foreneligt med formålet at parten samtidig udspørges uddybende eller bliver indskærpet sin oplysningspligt. Partshøringen omfatter samtlige oplysninger af relevans for sagsforholdet. Det vil derfor være naturligt at partshøringen gennemføres så sent i sagsforløbet som muligt.«
(...)
Normalt vil det også stride mod formålet med forvaltningslovens § 19, hvis det ikke præciseres, at parten ikke er forpligtet til at svare. Partshøring er som anført i FOB 2001.441 ikke en partsafhøring, jf. også FOB 2012.12-8.
(...)
- Side 360 -
...endelig afgørelse. Der er i denne, som i mange andre principafgørelser ikke en nærmere forklaring på Ankestyrelsens fortolkning af retsgrundlaget. Der er således ingen juridisk forklaring på, hvorledes fremgangsmåden kan være forenelig med det klare forbud i forvaltningslovens § 19, stk. 1, mod, at der træffes afgørelse, før parten er blevet hørt.
- Side 363 -
...undlade partshøring, jf. forvaltningslovens § 19, stk. 2, nr. 3. Betingelsen vil være opfyldt, hvis Arbejdstilsynet støder på livsfarlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven under et besøg på en arbejdsplads. Tilsynet vil kunne udstede påbud eller forbud med henblik på en lovliggørelse af forholdene uden først at skulle partshøre, jf. FOB 1999.726 ff.
(...)
Er der i lovgivningen specialregler om partshøring, kan disse gå forud for reglen i forvaltningslovens § 19, stk. 1. Betingelsen er, at specialreglen stiller parten bedre end efter § 19, samt at reglen overlapper denne. Regler, der pålægger en myndighed at gøre parten opmærksom på, at der er ret til partsakt-
(...)
- Side 364 -
...sikrer, at parten får oplysningerne forelagt automatisk, eller at parten bliver anmodet om at kommentere dem, jf. FOB 1990.260 og FOB 1990.484. Reglerne i den sociale retssikkerhedslovs § 4, i servicelovens § 50 og § 19, stk. 1, i lov om social pension må antages at supplere forvaltningslovens § 19 og rejser derfor ikke spørgsmål om at fravige denne.
- Side 366 -
...partshøringsmangler, i den påklagede afgørelse. Dette giver sig udslag i, at klageinstansen enten stadfæster den påklagede afgørelse, efter at klageinstansen selv har sørget for, at parten har fået lejlighed til at udtale sig i overensstemmelse med forvaltningslovens § 19, stk. 1, eller retter fejlen ved at ændre afgørelsen i overensstemmelse med klagerens påstand.