Bemærk, at § 27 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 27, om det har en betydning.
- Side 144 -
...efter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde kan føre til, at en oplysning er fortrolig og dermed undergivet tavshedspligt. Opregningen må antages at dække langt den overvejede del af de hensyn, der kan føre til tavshedspligt. Opregningen er dog ikke udtømmende. Om hvilke oplysninger der anses for fortrolige, se Komm. forvaltningslov s. 517 ff.
(...)
Ved siden af bestemmelsen i forvaltningslovens § 27, stk. 1, findes der fortsat specielle tavshedspligtsbestemmelser i speciallovgivningen, der pålægger forvaltningsmyndighederne en tavshedspligt, som er mere vidtgående
(...)
- Side 145 -
Det følger endvidere af forvaltningslovens § 27, stk. 2, at der inden for den offentlige forvaltning, dvs. hvor der foreligger et over/underordnelsesforhold, kun kan gives pålæg om tavshedspligt – f.eks. ved stempling – hvis oplysningerne efter deres karakter er fortrolige.
(...)
- Side 146 -
...De suppleres af forvaltningslovens § 27, stk. 3, hvorefter f.eks. forskere, der får overladt materiale, kan pålægges tavshedspligt. Tilsidesættelse af regler udfærdiget i medfør af forvaltningslovens § 1, stk. 2, og pålæg efter § 27, stk. 3, er gjort strafbar efter strl. § 152 – og §§ 152 c-f – ved en bestemmelse i forvaltningslovens § 27, stk. 4.
- Side 150 -
...måde som »privatlivet tilhørende hemmeligheder« i tidligere § 264 b og omfatter således f.eks. oplysninger om interne familieforhold, seksualforbindelser, private stridigheder, skilsmisse, sygdomme, selvmordsforsøg, erhvervs- og formueforhold (smh. FOB 1974.290). I øvrigt kan vejledning herom ofte udledes af de for professionen gældende standarder.