- Side 144 -
Hvis en myndighed modtager en henvendelse, som ikke vedrører dennes område, skal den så vidt muligt videresende henvendelsen til den rette myndighed, jf. forvaltningslovens § 7, stk. 2.
- Side 247 -
Det nærmere retsgrundlag for vejledningspligten findes dels i forvaltningslovens § 7, dels i en almindelig uskreven retsgrundsætning om vejledningspligt, dels i god forvaltningsskik.
(...)
...forvaltningen, hvortil kommer, at forvaltningsloven generelt kun gælder for »afgørelsessager«, jf. § 2. Bestemmelsen skal dog fortolkes noget bredere, jf. forarbejderne, rets- og (navnlig) ombudsmandspraksis.354354. Jf. FT 1985-86, tillæg A, sp. 88 og 129 f. Betydningen af uskrevne retsgrundsætninger og god forvaltningsskik omtales nærmere nedenfor.
(...)
- Side 252 -
...Forvaltningsret Sagsbehandling, 1972 s. 79. Reglen har bl.a. den betydning, at hvis en henvendelse, fx en ansøgning eller en klage, sendes til en forkert myndighed, inden en lovbestemt frist udløber, så er henvendelsen rettidig, selv om videresendelsen til den rette myndighed medfører, at den rette myndighed først modtager henvendelsen efter fristens udløb.
- Side 260 -
...skal forvaltningen hjælpe den, der kender lidt til sagen/dokumenterne, men blot ikke nok til at materialet kan findes, jf. vejledningspligten i forvaltningslovens § 7.403403. Jf. FOB 1995.283 om Sundhedsstyrelsens vejledningspligt i en sag, hvor nogle forskere havde bedt om aktindsigt i Patientklagenævnssager. Dette gælder i særlig grad journalister.