Bøger, som nævner Funktionærloven § 17a

Gratialer, tantiemer mv. – § 17 a

- Side 768 -

...videreført i 2005 og 2006. En medarbejder – der havde været ansat i perioden januar-juni 2006 – fik ved landsretten medhold i, at der var tale om en »lignende ydelse« efter FUL § 17 a, hvorfor han havde krav på en forholdsmæssig andel af den bonus, han ville have været berettiget til, hvis han fortsat havde været ansat ved udgangen af kalenderåret.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 771 -

Se om forholdet mellem FUL § 17 a og FUL § 9, stk. 3, Østre Landsrets dom af 21. december 1999, B-360-99, om beregning af bonus ved fritstilling, omtalt s. 426.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 772 -

...under orlov og længerevarende sygdom, mv. Landsretten lagde vægt på bonussens betydelige størrelse (svarende til ca. 3 måneders løn) og fandt under de foreliggende omstændigheder, at der var tale om vederlæggelse af F’s arbejdsydelse. Aftalen om 3 års ansættelse som betingelse for opnåelse af bonus blev derfor anset som værende i strid med FUL § 17 a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Som det fremgår, vil bonus uanset betegnelsen, herunder uafhængigt af om bonus benævnes »fastholdelsesbonus«, være omfattet af FUL § 17 a, hvis der er tale om vederlag for udførelse af arbejde på samme måde som løn. Der kan

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 773 -

...erfaring med sådant arbejde. Højesterets flertal konkluderede på den baggrund, at fastholdelsesbonus alene blev ydet af ovennævnte grunde og af hensyn til forsyningssikkerheden, hvorfor fastholdelsesbonus var en præmiering af medarbejderen for at forblive i sin stilling, mens den ikke var en vederlæggelse for udførelse af arbejde på samme måde som løn.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...og derfor som omfattet af FUL § 17 a. Med dommen har Højesteret anerkendt, at fastholdelsesbonus kan falde uden for FUL § 17 a, men det må antages, at det kun vil være tilfældet i helt særlige situationer, hvor særligt tungtvejende hensyn i virksomheden begrunder det. Se også Morten Langer og Nicole Offendal: Incentives og bonusordninger, s. 63 f.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 774 -

Anvendelsen af FUL § 17 a har ofte været fremme i forbindelse med overskudsdelings- eller medejerordninger. Disse omfattes typisk af bestemmelsens dækningsområde.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 775 -

...arbejdsopgaver var tilendebragt eller i proces. Da det ikke var meningen, at alle punkter skulle være udført, tilkendtes F en skønsmæssig andel af bonussen. Den omstændighed, at F var i opsagt stilling, kunne ikke føre til et andet resultat henset til, at det var A, der ca. 2 måneder efter tilsagnet om bonus opsagde F som følge af omsætningsnedgang.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Herudover har anvendelsen af FUL § 17 a på aktieoptioner og warrants givet anledning til mange diskussioner og retssager, der med vedtagelsen af lov nr. 309 og 310 af 5. maj 2004 har ført til, at købs- og tegningsretter til aktier mv. efter § 17 a, stk. 2, positivt er undtaget fra FUL § 17 a og i stedet er omfattet af aktieoptionsloven, jf. nedenfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

FUL § 17 a finder anvendelse på fantomaktier og såvel gratis- som favøraktier, der ikke er omfattet af aktieoptionsloven.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 776 -

...opfyldt. Den fratrådte må som følge af en båndlæggelsesperiode på 5, respektive 7 år nøje overveje risikoen for efterfølgende kursfald, før beslutning om køb af favørkursaktier respektive accept af gratisaktier tages. Det bemærkes, at ligningslovens § 7 A blev ophævet i 2011, men at der i maj 2016 er genindført lettere ændrede regler, se herom s. 392.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...medhold heri. Højesteret henviste til, at de pågældende aktieoptioner blev tildelt efter visse objektive kriterier, der blev opfyldt. Aktieoptionerne måtte derfor anses for vederlag omfattet af § 17 a og erhvervet på tildelingstidspunktet. F kunne derfor ikke, jf. § 21, fratages aktieoptioner for 1998 og havde krav på en forholdsmæssig andel for 1999.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 777 -

En række optionsprogrammer havde helt andre kendetegn, og det måtte derfor forventes, at en række grænser for anvendelsen af § 17 a måtte afklares via domstolene. Det foranledigede Folketinget til at vedtage en ny lov vedrørende aktieoptioner (med tilhørende justering af FUL § 17 a), der nærmere er beskrevet nedenfor.

Læs på Jurabibliotek


Lovens anvendelsesområde

Regeringen nedsatte i 2002 et aktieoptionsudvalg. Retspraksis havde frem til udvalgets nedsættelse udviklet sig således, at også aktieoptioner og warrants erhvervet af en medarbejder som et led i sin ansættelse ved fratræden blev reguleret af FUL § 17 a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Af FUL § 17 a, stk. 2, der blev indsat samtidig med gennemførelsen af aktieoptionsloven, fremgår, at §17a, stk. 1 ikke finder anvendelse på købe- og tegningsrettigheder til aktier mv., der er omfattet af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier mv. i ansættelsesforhold.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 778 -

Loven gør, som det fremgår af bemærkningerne, op med anvendelsen af FUL § 17 a og AFTL § 36 på aktieoptioner. Aftaler omfattet af loven, der opfylder lovens krav og betingelser, vil derfor fremover ikke kunne tilsidesættes som stridende mod FUL § 17 a eller som urimelige.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...hvor lønmodtageren ubetinget får ejendomsretten til aktierne med det samme, og som derfor falder uden for aktieoptionsloven, vil altså stadig kunne være omfattet af såvel FUL § 17 a som AFTL § 36, således U 2003.1067 SH, hvor en tilbagekøbsklausul som i MACH-dommen blev tilsidesat efter AFTL § 36. Ordninger, hvor lønmodtageren ved udnyttelse af en

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 779 -

Spørgsmålet, om en incitamentsordning, der er baseret på kapitalandele, er omfattet af aktieoptionsloven eller FUL § 17 a, giver fortsat anledning til retssager, da en medarbejder, der har opsagt sin stilling, kan behandles forskelligt, afhængigt af om ordningen er omfattet af aktieoptionsloven eller FUL § 17 a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tildelingen af betingede aktier faldt uden for aktieoptionslovens ordning. De aktieoptioner og betingede aktier, som F havde fået tildelt, var derfor omfattet af aktieoptionsloven. I U 2011.203/3 H fastslog Højesteret, at gratis medarbejderaktier og favøraktier kan sidestilles med tantieme og gratiale og derfor er omfattet af FUL § 17 a, jf. ovenfor.

Læs på Jurabibliotek



Hvad kan aftales ved lønmodtagerens fratræden?

- Side 782 -

...øget aftalefrihed på området. De begrænsninger i aftalefriheden vedrørende lønmodtagerens retsstilling ved fratræden, som ovennævnte sondring er udtryk for, blev ophævet. Samtidig blev indført regulering vedrørende arbejdsgiverens mulighed for at tilbagekøbe aktier m.v. erhvervet i henhold til en ordning eller aftale omfattet af aktieoptionsloven.

Læs på Jurabibliotek



Ordninger etableret før 1. januar 2019

- Side 783 -

...udnytte dem, miste retten til sine optioner, medmindre andet fremgår af aktieoptionsprogrammet eller den konkrete aftale. Det vil sædvanligvis ikke være tilfældet, at lovens ordning er fraveget i programmet eller den konkrete aftale. Herudover vil fremtidige tildelinger bortfalde. Hermed er der gjort op med den forholdsmæssige tildeling efter FUL § 17 a.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 785 -

...forudsætter en optjening pr. kalenderår og baserer sig på samme principper som FUL § 17 a, altså at retten til aktieoptionerne optjenes bagudrettet. Se som eksempler herpå Sø- og Handelsrettens domme af 15. december 2005 (F-13-04) og 3. august 2006 (F-32-04), 30. oktober 2009 (F-5-08), U 2004.1480 H, U 2005.671 H, U 2006.901 SH og U 2006.2887 SH.

Læs på Jurabibliotek