Bøger, som nævner Funktionærloven § 2

- Side 221 -

...Arbejdsretten. Det gælder funktionærlovens § 2, stk. 10, og §§ 10-14. Disse bestemmelser behandles nærmere i afsnit 4 og 5. Men først vil jeg i afsnit 2 forsøge at sætte forholdet mellem Arbejdsretten og funktionærloven i et lidt bredere perspektiv end spørgsmålet om, hvilken slags sager Arbejdsretten, henholdsvis de almindelige domstole beskæftiger sig med.

Læs på Jurabibliotek



ARBEJDSRETTENS KOMPETENCE I SAGER OM FORTOLKNING AF FUNKTIONÆRLOVEN

- Side 227 -

...opfattelse afgøres ved de almindelige domstole. Efter en afgørelse dér, kunne spørgsmålet om overenskomstbrud eventuelt på ny indbringes for Arbejdsretten. Arbejdsgiverparten tilføjede, at lønmodtagerparten ikke ved at maskere sagen som et overenskomstbrud kunne opnå en afgørelse ved Arbejdsretten af et spørgsmål, der hører under de almindelige domstole.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 232 -

For det tredje må det antages, at Arbejdsretten har kompetence til at fortolke lovbestemmelser, der alene eller i hovedsagen vedrører sagsforhold, der er henlagt til Arbejdsrettens kompetence. Dette gælder f.eks. funktionærlovens § 2, stk. 10, i sager, der vedrører lovligheden af konfliktvarsler, jf. nedenfor.

Læs på Jurabibliotek



FUNKTIONÆRLOVENS § 2, STK. 10

- Side 235 -

Vølunddommens resultat blev skrevet direkte ind i funktionærloven allerede i dennes første udgave fra 1938, Bestemmelsen findes i dag i funktionærlovens § 2, stk. 10, som er det sidste stykke i funktionærlovens paragraf om opsigelsesvarsler. Den lyder således:

Læs på Jurabibliotek

(...)

Arbejdsretten frifandt DA bl.a. med den begrundelse, at varslingen fandtes at have tilstrækkelig hjemmel i funktionærlovens § 2, stk. 10, sammenholdt med almindelige arbejdsretlige grundsætninger og med, at den relevante overenskomst henviste til Hovedaftalen mellem DA og LO.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 236 -

...litteratur og praksis med et udtryk, der i øvrigt er udgået af almindeligt sprogbrug – ikke ske fortrædigelse af modparten efter afslutningen af en lovlig konflikt. Dette indebærer bl.a. en pligt for arbejdsgiveren til at genansætte medarbejdere, der har deltaget i en lovlig konflikt. Kun hvis driftsmæssige hensyn begrunder det, kan genansættelse undlades.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...skyldes det, at bestemmelsen er placeret i funktionærlovens regel om opsigelse (altså definitivt ophør af ansættelsesforholdet). Dette har fået arbejdsretlige teoretikere til at fastslå, at lovbestemmelsen forudsætter, at en (lovlig) strejke elle lockout afbryder ansættelsesforholdet definitivt. Dette er endvidere fastslået af Højesteret i U 2003.667 H.

Læs på Jurabibliotek