Bøger, som nævner Funktionærloven § 2

Virksomhedsoverdragelsesloven (6. udg.)
Forfattere: Sandro Ratkovic og Lise Lauridsen
Udgivelsesdato: 25. jun 2020
DJØF Forlag

Overdragelser, der ikke er omfattet af loven

- Side 51 -

Funktionærer kan bevare deres anciennitet efter køb på tvangsauktion i kraft af bestemmelsen i funktionærlovens § 2, stk. 8, se kommentaren til § 2, afsnit 8.2, ligesom en række overenskomster har fastsat opsigelsesvarsler efter den tid, den pågældende lønmodtager har været ansat i virksomheden uden afbrydelse, uanset ejerskiftets retlige karakter.

Læs på Jurabibliotek



Forpagtning og franchising

- Side 53 -

...netop har en arbejdsgivers stilling i forhold til lønmodtagerne. Denne praksis er i øvrigt i overensstemmelse med ældre praksis om funktionærers bevarelse af anciennitet, jf. funktionærlovens § 2, stk. 8, og dommen U 1974.868 SH, hvor en funktionær efter et forpagterskifte bevarede den anciennitet, som hun havde optjent hos den overdragne forpagter.

Læs på Jurabibliotek



Faktisk overtagelse af en virksomhed kan også være en overdragelse

- Side 70 -

I de sager, hvor der foreligger en faktisk overtagelse (inden for eller uden for virksomhedsoverdragelsesloven), er funktionærlovens § 2, stk. 8, om videreførelse af anciennitet, efter at arbejdsgivervirksomheden har skiftet ejer, ofte relevant for de medarbejdere, der er blevet overtaget, og som har funktionærstatus.

Læs på Jurabibliotek



Ændring af ansættelsesvilkår

- Side 183 -

...ligesom en funktionær ikke er bundet af aftaler, der forringer dennes funktionærlovssikrede rettigheder, jf. funktionærlovens § 21, fx en aftale i strid med funktionærlovens § 2, stk. 8, om ikke at overføre anciennitet (jf. U 1989.897 SH og Sø- og Handelsrettens dom af 9. april 1986 – F-191-84), se herom Ole Hasselbalch, Ansættelsesretten, s. 1284.

Læs på Jurabibliotek



Hvornår er der tale om en reel fratræden?

- Side 194 -

...erhververen, uden at der er tale om en reel afbrydelse af dette, ville lønmodtageren ikke – uanset om den pågældende i øvrigt ikke var forpligtet til at fortsætte – kunne kræve dobbeltløn, jf. funktionærlovens § 2, stk. 8 (se Funktionærret, s. 578 f., Ole Hasselbalch, Ansættelsesretten, s. 1298, samt H.G. Carlsen m.fl., Dansk Funktionær Ret, s. 401 f.).

Læs på Jurabibliotek



Anciennitet – opsigelse

- Side 228 -

...udelukker, at en gyldig opsigelse forbliver virksom efter en overdragelse. Virksomhedsoverdragelsesloven nævnes desværre ikke, men det må anses for givet, at også lønmodtagere, der ikke er omfattet af funktionærloven, behandles på samme måde efter virksomhedsoverdragelsesloven i kraft af dennes formulering om indtræden i rettigheder og forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 229 -

I relation til midlertidige ansættelsesforhold, prøvetid etc. betragtes ansættelsesforholdet under ét, således at erhververen ikke kan beregne en ny midlertidig ansættelsesperiode efter funktionærlovens § 2, stk. 4, eller en ny prøvetid, jf. funktionærlovens § 2, stk. 5, jf. Vestre Landsrets dom af 4. maj 1990 (B-2256-88).

Læs på Jurabibliotek



Hvad dækker »aftale om løn- og arbejdsforhold« – aftalte særvilkår?

- Side 231 -

...Carlsen m.fl., Dansk Funktionær Ret, s. 401 ff.) er ikke væsentligt ændret i relation til erhververens pligt til at acceptere byrdefulde særvilkår, mens erhververens ret til at påberåbe sig de vilkår, der er byrdefulde for lønmodtageren, må gælde uanset erhververs kendskab hertil ved overtagelsen (medmindre de kan anses for frafaldet ved passivitet).

Læs på Jurabibliotek