Bøger, som nævner Funktionærloven § 21

Overenskomster, der gengiver eller henviser til lovgivningen

- Side 1176 -

Afgørelsen af spørgsmålet beror herefter på, om problemet kan karakteriseres som værende af fagretlig karakter, om overenskomstaftalen må antages at afskære konkret eller abstrakt lovfortolkning, og i bekræftende fald om organisationen via overenskomsten har kunnet afskrive medlemmets mulighed for at gå til domstolene, jf. FUL § 21.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om behandling i det fagretlige regi

- Side 1186 -

Accepterer funktionæren, at organisationen indbringer sagen for Afskedigelsesnævnet, er han bundet heraf og kan ikke efterfølgende under henvisning til FUL § 21 rejse en tilsvarende sag for domstolene.

Læs på Jurabibliotek



Voldgiftsklausuler i ansættelsesaftaler

- Side 1187 -

Denne bestemmelse må i funktionærforhold sammenholdes med FUL § 21, idet en voldgiftsaftale navnlig på grund af de økonomiske konsekvenser er en forringelse af funktionærens retsstilling.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Der er imidlertid ikke i disse – ældre – sager henvist til FUL § 21.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1188 -

I U 2007.1682 Ø henviste landsretten derimod til FUL § 21.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...anlagde sag ved de almindelige domstole med påstand om udbetaling af en bonus, men A påstod denne sag afvist under henvisning til voldgiftsklausulen. Både byretten og landsretten fandt, at A havde haft saglig grund til at indsætte den pågældende klausul, og da der ikke var grundlag for at tilsidesætte denne i medfør af FUL § 21, blev sagen afvist.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...voldgiftsklausulen, som hverken kunne tilsidesættes efter forudsætningssynspunkter, FUL § 21 eller på andet grundlag. Landsretten stadfæstede med tilføjelse af, at konsulenten »havde adgang til særligt følsomme oplysninger om [arbejdsgiverens] kunder«, og at han ved ansættelsen »var bevidst om voldgiftsklausulen, som efter sin ordlyd er klar og tydelig«.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1189 -

...2020.993 Ø indeholdt ansættelsesaftalen en klausul, hvorefter »[e]nhver tvist, der udspringer af nærværende aftale, afgøres endelig og bindende ved voldgift. …«. Landsretten udtalte, at klausulen var klar og tydelig, og fandt som byretten ikke grundlag for at tilsidesætte den, hverken efter forudsætningssynspunkter, FUL § 21 eller på andet grundlag.

Læs på Jurabibliotek