- Side 243 -
FUL § 21 fastslår, at funktionærlovens bestemmelser ikke ved aftale mellem parterne kan fraviges til ugunst for funktionæren.
(...)
FUL § 21 kommer til anvendelse på såvel aftaler indgået ved ansættelsesforholdets etablering som aftaler indgået under ansættelsen, jf. U 1939.593 SH.
(...)
FUL § 21 har i praksis navnlig været et værn imod, at funktionæren skal give afkald på fremtidige rettigheder. Det gælder dog generelt for de aftaler, der indgås under ansættelsen, at de ikke må stride imod FUL § 21.
(...)
- Side 244 -
at de var opsagt på udbetalingstidspunktet, og de havde ikke fraskrevet sig retten til gratialet, jf. FUL § 21. Se også U 2011.203/3 H, U 2011.193 H og U 2016.814 H omtalt s. 407.
(...)
...antagelse i teori og praksis, at FUL § 21 alene kunne fraviges ved aftale, hvis den indgåede aftale samlet set ikke stillede funktionæren ringere end funktionærloven, men det er i dag usikkert, hvilket selvstændigt indhold § 21 har i relation til at begrænse aftaler mellem arbejdsgiveren og funktionæren om at fravige funktionærlovens bestemmelser.
(...)
- Side 245 -
...medfør af andre regler.« Dissensen lagde – som landsretten − vægt på, at ændringer af ansættelsesvilkårene, der stred mod funktionærlovens præceptive regler, alene kunne ske, hvis aftalen samlet set ikke var til ugunst for funktionæren, hvilket den var i den konkrete situation, selv om alternativet til lønnedgangen måtte forventes at blive en opsigelse.
(...)
...vanskeligt at se, hvilken beskyttelse FUL § 21 reelt yder ved siden af de almindelige ugyldighedsregler. Således må man i dag konkludere, at man ikke kan opretholde den tidligere beskrevne retstilstand, hvorefter en aftale, der efter en samlet bedømmelse gav funktionæren mere ugunstige vilkår end funktionærloven, alene af den grund var i strid med FUL § 21.
(...)
...virkning uden ret til løn i opsigelsesperioden mv. F tiltrådte aftalen, men gjorde efterfølgende gældende, at hun ikke var bundet af aftalen. S blev frifundet i landsretten, idet der ikke var grundlag for at tilsidesætte fratrædelsesaftalen som ugyldig hverken i medfør af AFTL § 36 eller på andet grundlag, og aftalen var ikke i strid med FUL § 21.
(...)
- Side 246 -
...bestemmelser i funktionærloven fraviges, så længe funktionæren samlet set ikke stilles ringere end han ville være stillet efter en overholdelse af funktionærloven bestemmelse for bestemmelse, se for eksempel U 2003.90 H, og U 2009.404 H. Det er dog en betingelse, at det kan godtgøres, at funktionæren har givet afkald på sine rettigheder, jf. U 2003.2561 V.
...bestemmelsen i FUL § 21 ikke et tilstrækkeligt værn mod aftaler inden for funktionærlovens område, der forringer funktionærens vilkår efter loven. Hertil kommer, at FUL § 21 ikke beskytter aftaler uden for funktionærlovens rammer og heller ikke det tilfælde, at en aftale er urimelig for arbejdsgiveren. Her kan aftalelovens bestemmelser navnlig have betydning.
(...)
- Side 250 -
I U 1953.1156 SH, hvor såvel AFTL § 29 om tvang som FUL § 21 var påberåbt, tilsidesattes en aftale som stridende »i hvert fald« mod § 21.
- Side 252 -
...sådan aftale kan derfor ikke påberåbes over for konkursboet og dermed tillige Lønmodtagernes Garantifond. Som følge heraf kan de af A påberåbte urigtige/bristende forudsætninger og/eller aftalelovens § 36 ikke føre til, at hun i forhold til konkursboet og Lønmodtagernes Garantifond kan kræve sig stillet, som om aftalen om lønnedgang ikke var indgået.«