Bøger, som nævner Funktionærloven § 2a

Retskilder og retsteorier (6. udg.)
Forfattere: Christina D. Tvarnø og Ruth Nielsen
Udgivelsesdato: 07. jul 2021
DJØF Forlag

Judiciel aktivisme

- Side 173 -

...Landsrets spørgsmål i Ole Andersen-sagen2929. Sag C-499/08, Ole Andersen. førte til underkendelse af den daværende § 2 a, stk. 3, i funktionærloven, der tillod aldersdiskrimination, som stridende mod beskæftigelsesdirektivet.3030. 2000/78/EF. Ajos-sagen er en senfølge af Vestre Landsrets spørgsmål i Ole Andersen-sagen, se nærmere nedenfor i afsnit 2.4.4.

Læs på Jurabibliotek



EU-dommes præjudikatvirkning i forhold til danske domstole

- Side 180 -

...i dansk ret fra den ene hovedregel (aldersdiskrimination tilladt og saglig) til den modsatte (aldersdiskrimination forbudt og usaglig). Den dagældende § 2 a, stk. 3, i funktionærloven, hvorefter arbejdstagere ikke er berettiget til fratrædelsesgodtgørelse, hvis de har ret til en arbejdsgiverbetalt alderspension, blev ikke ændret ved den lejlighed.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udbetalte under henvisning til den dagældende § 2 a, stk. 3, i funktionærloven ikke fratrædelsesgodtgørelse, da funktionæren, fordi han var fyldt 60 år var berettiget til en arbejdsgiverbetalt alderspension, hvis han gik på pension. Da funktionæren i Ajos-sagen fik andet job og ikke gik på pension, fik han ikke udbetalt den arbejdsgiverbetalte pension.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Ugeskriftet i U 2017.824 H sammen med Højesterets dom i Ajos-sagen. fordi EU-Domstolen i Ole Andersen-sagen har fastslået, at den tidligere § 2 a, stk. 3, i funktionærloven, som den blev fortolket i fast højesteretspraksis,6565. Se senest U 2008.1892 H og U 2014.1119 H. stred mod beskæftigelsesdirektivet og dermed var i strid med det almindelige EU-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 181 -

...otte og et mindretal på en. Flertallet fandt, at tiltrædelsesloven fra 1972 med senere ændringer fortolket i lys af forarbejderne til ændringen af loven i 1993 i forbindelse med ratifikationen af Maastricht-Traktaten ikke indeholder hjemmel til i en tvist mellem private at lade det uskrevne EU-retlige princip om forbud mod forskelsbehandling på grund

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 182 -

af alder fortrænge den daværende bestemmelse i funktionærlovens § 2 a, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...da funktionæren i Ajos-sagen blev fyret. Chartret har siden fuldstændig skiftet retsvirkning. Ved Lissabon-traktatens ikrafttræden den 1. december 2009 fik Chartret traktatrang, jf. art. 6, stk. 1 TEU og har dermed direkte virkning og forrang for national ret på amme måde som traktatbestemmelser, se om forrang og direkte virkning foran i kapitel 3.

Læs på Jurabibliotek