Bøger, som nævner Funktionærloven § 2a

Sagens faktum

- Side 165 -

...arbejdstagere måtte forfølge sin erhvervsmæssige karriere og således give afkald på pensionen. Som følge af EU-dommen ændrede de danske domstole praksis og foretog en konkret vurdering af forholdene.2727. UfR 2014.1119 H. Det var muligt, idet der var tale om vertikale forhold (privat mod offentlig). Således kunne domstolene anvende direktivet direkte.

Læs på Jurabibliotek



Forelæggelseskendelsen og Domstolens afgørelse

- Side 166 -

...og for det andet, hvis det var tilfældet, om det ville være foreneligt med EU-retten, at de danske domstole foretog en afvejning op imod andre principper. I den 25 sider lange forelæggelseskendelse lagde Højesteret især vægt på anden del af spørgsmålet. Det blev lagt til grund, at det ikke ville være muligt at fortolke funktionærloven EU-konformt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...sager mellem to private, hvis det ikke er muligt at fortolke EU-konformt. Domstolen afviser, at dette kan drages i tvivl som følge af retssikkerhedsprincippet, princippet om beskyttelse af den berettigede forventning og muligheden for efterfølgende erstatning og afviser således den argumentation, som Højesteret har inddraget i forelæggelseskendelsen.

Læs på Jurabibliotek



Højesterets dom

- Side 167 -

...fortolkning. Se bl.a. Ruth Nielsen & Christina D. Tvarnø, ’Ajos-sagens betydning for rækkevidden af EU-konform fortolkning i forhold til det almindelige EU-retlige princip om forbud mod aldersdiskrimination’, UfR 2016 B. 269. men det er ikke den del af dommen, der har tiltrukket sig mest opmærksomhed og behandles heller ikke nærmere i dette kapitel.

Læs på Jurabibliotek



Perspektiver

- Side 172 -

...bestemt måde.4242. Jens Hartig Danielsen: Suverænitetsafgivelse, 1999 s. 369 og Justitsministeriets 1972-redegørelse s. 115. Generaladvokaten i sag C-6/64, Costa mod ENEL, gav ellers udtryk for at forrangsprincippet burde grundlovssikres i medlemsstaterne, men Domstolen fulgte ikke opfordringen. Således opstår konflikten først, når der sker en krænkelse.

Læs på Jurabibliotek