Bøger, som nævner Funktionærloven § 3

Restaurationspersonale

- Side 56 -

...en kabinechef og en stewardesse på et passagerfly ikke medhold i krav om minimalerstatning efter FUL § 3. Retten fastslog, at den sikkerhedsmæssige opgave var kabinepersonalets ubetinget vigtigste opgave, og at hverken denne bistand eller ydelsen i form af servering af mad og drikke til fortæring på stedet var omfattet af FUL § 1, stk. 1, litra a.

Læs på Jurabibliotek



Teknisk bistandsydelse

- Side 68 -

Luftkaptajner, trafikpiloter og co-piloter er, jf. Østre Landsrets dom af 26. februar 2008, B-730-07, heller ikke funktionærer. Se også U 2013.2915 Ø, der fastslog, at kaptajnen og styrmanden på passagerfly ikke ved en konkurs var berettiget til minimalerstatning efter FUL § 3.

Læs på Jurabibliotek



Funktionær efter overenskomst/aftale

- Side 103 -

...forhold, der ikke er nævnt i kontrakten, reguleres via funktionærloven. Det gælder også efterfølgende ændringer af funktionærloven, jf. U 1985.1082 SH om fratrædelsesgodtgørelse. Er der allerede i aftalen bestemmelser om opsigelsesvarsler, vil særreglen i funktionærlovens § 3, stk. 1, om minimalerstatning ikke kunne betragtes som »øvrige forhold«.

Læs på Jurabibliotek



Lærlinge og elever

- Side 105 -

...tilsigtet at lade de retlige forhold for elever så vidt muligt være de samme, som var fastlagt i de love, der gjaldt for færdiguddannede, herunder funktionærloven. Det indebar konkret, at den pågældende elev i forbindelse med virksomhedens konkurs fik medhold i et krav om 3 måneders minimalerstatning i konkursboet i medfør af funktionærlovens § 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...2009.97 H fastslog Højesteret, at der også uden for konkurs kan tilkendes erstatning efter FUL § 3 ved en uberettiget ophævelse af uddannelsesaftalen. Tvistighedsnævnet havde tilkendt en erstatning for uberettiget ophævelse af uddannelsesaftalen i medfør af EUL § 61, men fandt ikke, at der herudover kunne tilkendes erstatning efter funktionærloven.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Tvistighedsnævnet fastslog herefter, at der ikke samtidig kunne tilkendes erstatning efter EUL § 65, stk. 1. En af afgørelserne herom blev indbragt for domstolene, og Højesteret har nu fastslået, at der kan tilkendes erstatning efter EUL § 65, stk. 1, selv om der er tilkendt erstatning efter FUL § 3

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tages hensyn til, at eleven er tilkendt minimalerstatning. Højesteret fandt herefter, at E i den foreliggende sag havde krav på yderligere kompensation, som passende kunne fastsættes til 15.000 kr. Højesteret ændrede herved landsrettens dom. Simon Neergaard-Holm m.fl.: Arbejdspladsens kommenterede love − erhvervsuddannelsesloven, s. 195-97 og 251-53.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ikke havde krav på mere end den ene af godtgørelserne. Lønmodtagernes Garantifond havde med samme begrundelse alene udbetalt erstatning og godtgørelse efter funktionærloven. Landsretten fastslog, at LG i overensstemmelse med fondens subsidiære påstand skulle anerkende det godtgørelseskrav, der stillede F gunstigst – her de 15.000 kr. – og tilkendte

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 109 -

Funktionærloven har for elever navnlig betydning i virksomhedsophørs- og konkurssituationer, hvor FUL § 3 kan bringes i anvendelse, ligesom ancienniteten fra uddannelsesperioden medregnes ved funktionærens senere opsigelse.

Læs på Jurabibliotek



Lovens betydning for ikke-funktionærer

- Side 112 -

Derimod accepterer U 1966.465 VL analog anvendelse af minimalerstatningsreglen i FUL § 3. Er man ikke omfattet af de få særbestemmelser, der hjemler en tabsuafhængig erstatning, må dansk rets almindelige erstatningsregler finde anvendelse. Senere praksis viser også, at afgørelsen ikke er i overensstemmelse med gældende ret.

Læs på Jurabibliotek



Arbejdstager bosiddende i Danmark, ansat af dansk arbejdsgiver til arbejde i udlandet

- Side 122 -

...funktionærlovens bestemmelser ikke fandt anvendelse på det pågældende ansættelsesforhold, etableret mellem en dansk virksomhed og en dansk lønmodtager vedrørende ansættelse i Irak. Sø- og Handelsretten fastslog imidlertid, at lønmodtageren efter princippet i FUL § 3, stk. 1, havde krav på 3 måneders løn. Dette spørgsmål forelå ikke til prøvelse for Højesteret.

Læs på Jurabibliotek