- Side 936 -
Hvis funktionæren groft misligholder sine pligter i ansættelsesforholdet, berettiger det arbejdsgiveren til øjeblikkeligt at bortvise funktionæren. Det fremgår umiddelbart af FUL § 4. Bestemmelsen har været uændret siden funktionærlovens gennemførelse.
(...)
- Side 941 -
...arbejdsgiveren at tilkendegive, at han vil påberåbe sig grov misligholdelse, må han anvende de sanktioner, FUL § 4 muliggør, og opsigelse kan i denne relation ikke betragtes som »det mindre i det mere«, fordi den indebærer en række fortsatte forpligtelser for funktionæren, samtidig med at arbejdsgiveren principielt påberåber sig en ophævelsesgrund.
- Side 966 -
Udebliver funktionæren uden grund definitivt fra arbejdet, er der ikke tvivl om, at der foreligger en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, jf. formuleringen af FUL § 4. Se eksempelvis U 1991.213 V om en langtidsledig, der uvarslet ophørte, fordi hun fik fast arbejde andetsteds.
- Side 1011 -
...var F’s nærmeste foresatte, B, afskediget. B hævdede, at han havde krav på 6 og ikke 3 måneders opsigelse, og at dette fremgik af en fuldmagt, der var udstedt til ham tidligere. F bad en kollega om at give hende fuldmagten, hvis han fandt den, idet F så ville lave en udskrift til B. Kollegaen informerede A herom. Bortvisningen af F var uberettiget.
- Side 1031 -
...kunder, der tillige var kunde hos A, blev F bortvist fra sin stilling. Landsretten konkluderede, at F som følge af grov misligholdelse af sit ansættelsesforhold var erstatningsansvarlig svarende til den avance A mistede på baggrund af, at den fælles kunde fremover ønskede at anvende F’s virksomhed. Avancen blev skønsmæssigt fastsat til 300.000 kr.
(...)
- Side 1035 -
FUL § 4 er nærmere diskuteret i 3 artikler J 1972.318, J 1972.472 og J 1972.474.