Bøger, som nævner Funktionærloven § 4

Dansk arbejdsret (5. udg.)
Forfattere: Ruth Nielsen
Udgivelsesdato: 21. aug 2023
DJØF Forlag

Misligholdelse fra arbejdstagerens side

- Side 413 -

– ret til at hæve ansættelseskontrakten, dvs. bortvise den ansatte uden varsel – ret til at opsige ansættelseskontrakten med det ved lov eller individuel eller kollektiv aftale foreskrevne varsel, se afsnit 3-6– ret til erstatning, fra funktionærer mindsteerstatning efter funktionærlovens § 4– ret til forholdsmæssigt afslag i lønnen.

Læs på Jurabibliotek


Bortvisning

...Andersen, Lars Svenning, Lars Lindencrone Petersen, Lise Lauridsen, Morten Ulrich, Sandro Ratkovic og Thomas Christian Thune: Funktionærret, Kbh. 2020. En arbejdsaftale kan kun hæves med virkning for fremtiden. Det vil bero på et skøn i det enkelte tilfælde, om der foreligger grov misligholdelse. I dette skøn indgår en række momenter, bl.a. følgende:

Læs på Jurabibliotek



Erstatning og forholdsmæssigt afslag

- Side 415 -

...misligholdelse af kontrakten fra funktionærens side, har arbejdsgiveren krav på erstatning for det ham derved påførte tab. I tilfælde af ulovlig udeblivelse eller forladen af tjenesten har arbejdsgiveren, medmindre særlige omstændigheder foreligger, mindst krav på en erstatning svarende til en halv måneds løn.1717. Se fra praksis bl.a. U 1982.1190.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 416 -

...hvor der var aftalt gensidigt opsigelsesvarsel på 14 dage i prøvetiden, hvilket blev anset for foreneligt med FUL § 2, stk. 6, der ellers som udgangspunkt giver funktionæren mulighed for at fratræde uden varsel i prøvetiden. Det gjorde funktionæren i den foreliggende sag, og arbejdsgiveren fik tilkendt en halv måneds løn i erstatning efter FUL § 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...regel om mindsteerstatning kan ikke anvendes uden for FUL’s område.2020. Jf. U 1954.394. Her må man falde tilbage på almindelige erstatningsregler. Det medfører, at arbejdsgiveren kun kan kræve erstatning for det tab, han faktisk har lidt ved arbejdstagerens misligholdelse, og ikke som efter FUL § 4 mindsteerstatning, uanset om han har lidt et tab.

Læs på Jurabibliotek



Erstatning

- Side 419 -

Hvis arbejdstageren derimod ikke får medhold ved retten, er han bortgået ulovligt, og arbejdsgiveren kan evt. kræve erstatning. Det vil han især have mulighed for, hvis der er tale om en funktionær. Som nævnt foran kan arbejdsgiveren da kræve mindsteerstatning svarende til en halv måneds løn efter FUL § 4.

Læs på Jurabibliotek



Opsigelse fra funktionærens side

- Side 422 -

...prøvetiden kan en funktionær normalt opsige uden varsel. I 2004 fastslog Højesteret,3232. U 2004.2453 H. at en aftale om gensidigt opsigelsesvarsel på 14 dage i prøvetiden for en salgsassistent i en forretning ikke er i strid med FUL § 2, stk. 6, og funktionæren blev dømt til at betale erstatning til arbejdsgiveren efter FUL § 4, se om denne nedenfor.

Læs på Jurabibliotek