Bøger, som nævner Funktionærloven § 5

Underretningspligten

- Side 433 -

...en medarbejder til løbende at underrette arbejdsgiveren om sit sygefravær. En lønmodtager skal i overensstemmelse hermed kun underrette arbejdsgiveren om sit sygefravær på den første fraværsdag og så efterfølgende give arbejdsgiveren besked om, hvornår lønmodtageren forventer at genoptage arbejdet, jf. Arbejdsrettens dom af 16. maj 2017 (2016.0467).

Læs på Jurabibliotek



Dokumentationspligten

- Side 435 -

...være nødvendigt at anmode om en lægeerklæring, når et sygefravær har varet i længere tid, jf. udtrykkeligt funktionærlovens § 5, stk. 4, hvorefter en arbejdsgiver ved et sygefravær af mere end 14 dages varighed kan »kræve nærmere oplysninger om varigheden af funktionærens sygdom gennem funktionærens læge eller en af funktionæren valgt specialist«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fremskaffe erklæringen inden for rimelig tid, jf. f.eks. Østre Landsrets dom af 7. december 2010 (B-1830-09), hvor en arbejdsgiver med urette havde bortvist en medarbejder i en opsigelsesperiode, da arbejdsgiveren ikke havde fastsat nogen frist for medarbejderens oplysning om datoen for en speciallægekonsultation, der fremkom to uger efter anmodningen.

Læs på Jurabibliotek



Sygefraværssamtaler og mulighedserklæringer

- Side 437 -

En lønmodtager, der udebliver fra en personlig samtale med arbejdsgiveren eller ikke fremsender en mulighedserklæring inden for en rimelig frist, vil fortsat have et lovligt fravær og dermed have krav på løn efter funktionærlovens § 5 eller en kollektiv overenskomst. En manglende deltagelse i en samtale eller

Læs på Jurabibliotek



Løn under sygdom

- Side 440 -

En funktionær har ret til sin sædvanlige løn ved uarbejdsdygtighed på grund af sygdom, jf. funktionærlovens § 5. Bestemmelsen er udbredt til en række andre lønmodtagergrupper via kollektive overenskomster.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Reglen i funktionærlovens § 5 giver en funktionær ret til fuld lønkompensation under et sygefravær. Det er efter bestemmelsen en betingelse, at funktionæren ikke forsætligt eller groft uagtsomt har pådraget sig sygdommen, og at funktionæren søger sygdommen helbredt bedst muligt, jf. f.eks. U 1978.149 H.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Funktionærlovens § 5 er ikke nær så detaljeret i sine krav til funktionærer, som dagpengeloven er i sine krav til lønmodtagere i almindelighed. Dagpengelovens regler om bl.a. uarbejdsdygtighed og underretnings- og dokumentationspligt svarer imidlertid til de almindelige arbejdsretlige regler og gælder derfor også i forhold til funktionærlovens § 5.

Læs på Jurabibliotek



Arbejdsgiverens refusionskrav

- Side 442 -

...almindelige loyalitetspligt over for arbejdsgiveren har pligt til at medvirke til, at arbejdsgiveren kan opnå refusion, jf. U 2020.97 H. I den konkrete sag havde lønmodtageren ikke rettidigt fået udfyldt og afleveret et oplysningsskema til sin kommune, og arbejdsgiveren kunne derfor ikke få udbetalt refusion for en periode på lidt mere end en måned.

Læs på Jurabibliotek