- Side 576 -
...samt kontraktmæssig ansættelse om udsendelse til udlandet, om at stille sig til rådighed med henblik på udsendelse eller om reaktionsstyrkeuddannelse. Uden for bestemmelserne falder enhver anden kontraktmæssig ansættelse i Forsvaret end den nævnte, hvad enten denne erstatter værnepligten (konstabler) eller den indgås i fortsættelse af værnepligten.
(...)
- Side 577 -
FUL § 6 fik sin nuværende formulering i 1948 (Se Rev.bet., s. 18 og 42 f., hvor forslaget dog på flere punkter er anderledes).
(...)
For værnepligtige omfattet af VPOL fremgår det direkte af lovens § 11, at FUL § 6, stk. 1 og 3, ikke finder anvendelse.
(...)
For alle funktionærer gælder endelig, jf. FUL § 6, stk. 2, at funktionæren ikke under den første indkaldelse har krav på løn fra arbejdsgiveren. Denne er derimod forpligtet til under senere indkaldelser at betale funktionæren løn for den måned, i hvilken indkaldelsen finder sted, og den derpå følgende måned.
(...)
I U 1982.651 SH fastslog retten ligeledes, at en genindkaldt befalingsmand, der efter ansøgning blev overført til civilt arbejde, også var omfattet af FUL § 6, stk. 2.
- Side 579 -
...funktionæren ikke denne forpligtelse, kan arbejdsgiveren hæve ansættelsesforholdet fra indkaldelsesdagen. Bestemmelsen understreger, at arbejdsgiveren i disse tilfælde kan hæve ansættelsesforholdet og ophøre med betalingsforpligtelsen fra indkaldelsestidspunktet, og denne reaktion er der ikke i teksten belæg for at antage kan bortfalde ved passivitet.
(...)
...indebærer, at arbejdsgiveren efter almindelige erstatningsregler kan rejse et krav over for funktionæren, vil tidspunktet for den forsinkede underretning kunne spille en rolle ved vurderingen af erstatningskravet. Der er ikke i VPOL eller i FUL § 6 støtte for, at der i disse situationer kan kræves erstatning svarende til ½ måneds løn i medfør af FUL
(...)
- Side 580 -
...indførelsen af VPOL er de fleste afgørelser om FUL § 6 uden interesse. For de funktionærer, der ikke er omfattet af VPOL, skal det dog bemærkes, at selv om arbejdsgiveren efter § 6, stk. 1, kan opsige funktionæren, indebærer manglende opsigelse, at ansættelsesforholdet betragtes som hvilende under militærtjenesten, jf. JD 1950.110 og U 1981.854 B.