Bøger, som nævner Funktionærloven § 7

Graviditetsbetinget sygdom

- Side 505 -

Det følger af FUL § 7, stk. 3, at funktionæren har ret til fuld løn i tilfælde af uarbejdsdygtighed på grund af graviditeten af de grunde, der er nævnt i barselslovens § 6, stk. 2, i perioden fra graviditetens indtræden til barselsorlovens begyndelse.

Læs på Jurabibliotek



Graviditets- og barselsforløbet

- Side 508 -

Barselsloven regulerer funktionærens og dennes ægtefælles ret til fravær på grund af graviditet og barsel (og adoption) samt bestemmer, hvornår der ydes dagpenge under fravær. Endelig indeholder FUL § 7 (og til dels § 5) bestemmelser, der på tværs af barselsloven vedrører samme problemstilling.

Læs på Jurabibliotek



Underretning om graviditet

- Side 510 -

Det fremgår af FUL § 7, stk. 1, 1. pkt., at funktionæren senest 3 måneder før det forventede fødselstidspunkt skal give oplysning om, hvornår hun påregner at begynde sin barselsorlov. Tilsvarende bestemmelse findes i BL § 15, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 511 -

...til at hæve tjenesteforholdet fra den dag, graviditeten forvoldte arbejdsudygtighed, jf. U 1963.343 SH. Ved gennemførelsen af ligebehandlingsloven blev der samtidig fremsat forslag om, at denne bestemmelse udgik, idet man i bemærkningerne til lovforslaget (FT 1977-78 tillæg A sp. 3108) angav, at opsigelse under henvisning til graviditet var ulovlig.

Læs på Jurabibliotek



4 uger før forventet fødsel – BL § 6, stk. 1, og § 20, FUL § 7

- Side 513 -

...af FUL § 7, stk. 2, at funktionæren har ret til halv løn fra barselsorlovens begyndelse frem til 14 uger efter fødslen. Dette har den betydning, at der i denne periode optjenes ret til ferie med løn i det efterfølgende ferieår. Endvidere er bestemmelsen af værdi for højtlønnede funktionærer, hvis halve løn er større end den maksimale dagpengesats.

Læs på Jurabibliotek


Perioden fra forventet til faktisk fødsel (inkl. fødselsdagen)

...Ligeledes har funktionæren i medfør af FUL § 7 i denne periode ret til halv løn. Det er således arbejdsgiverens »risiko«, at fødslen finder sted senere end forventet, med den følge, at den samlede periode, hvor funktionæren har ret til halv løn, forlænges. Omvendt er det funktionærens risiko, hvis den faktiske fødsel finder sted før forventet fødsel.

Læs på Jurabibliotek


De første 14 uger efter fødsel

...fravær fra fødselstidspunktet eller fra modtagelse i hjemmet. Herefter har hun ret til yderligere 12 ugers fravær (barselsorlov). Hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt, har hun i denne periode på i alt 14 uger ret til dagpenge efter BL § 20, stk. 1, samt halv løn fra arbejdsgiveren, jf. FUL § 7, stk. 2. Perioden regnes fra den dag, barnet blev født.

Læs på Jurabibliotek



Opsigelse under graviditet og barsel – FUL § 7, stk. 4

- Side 521 -

I dette afsnit omtales alene den særlige lønmæssige konsekvens af, at arbejdsgiveren afskediger funktionæren i arbejdsudygtighedsperioden, jf. FUL § 7, stk. 4. At afskedigelse på grund af graviditet mv. i øvrigt er i strid med ligebehandlingsloven, er omtalt nærmere s. 857.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I U 1981.537 SH fastslog retten, at FUL § 7, stk. 2, sidste pkt., måtte forstås således, at der i tilfælde af opsigelse skal betales fuld løn i opsigelsesperioden, uanset om det givne varsel måtte være længere end det lovlige mindstevarsel.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 522 -

...at der i hvert fald skulle ydes fuld løn for den periode, hvor arbejdsgiveren efter § 7 havde ydet halv løn, og at funktionæren ej heller havde krav på fuld løn i hele opsigelsesperioden. Det bemærkes herom, at funktionæren alene oppebar dagpenge i knap 2 måneder af opsigelsesperioden, hvorefter hun genoptog arbejdet og fik fuld løn i restperioden.

Læs på Jurabibliotek



Optjening af ferieret

- Side 530 -

...barselsperiode eller andre orlovs- eller tjenestefrihedsperioder, hvor der ikke ydes løn fra arbejdsgiveren. En medarbejder, der har modtaget fuld eller delvis løn i hele orlovsperioden, vil således have ret til fuld betalt ferie efter genoptagelse af arbejdet. Det afgørende er således, om der er ydet løn (helt eller delvis), eller om der ikke er ydet løn.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 532 -

...funktionær, F, der i medfør af FUL § 7 fik halv løn under barsel, i det følgende ferieår, hvor hun var fratrådt, ikke kunne få feriedagpenge for de dage, der var optjent ferieret til under barsel med ½ løn. Det gjorde ingen forandring heri, at F dermed ikke fik økonomisk mulighed for at holde ferie med mere end »halv« feriegodtgørelse for disse dage.

Læs på Jurabibliotek



Feriegodtgørelse ved fratræden

- Side 558 -

...også selv om funktionæren har fået sygedagpenge fra kommunen og af praktiske grunde fratrækker beløb ud over minimalerstatningsperioden i erstatningsopgørelsen. Tilsvarende skal der betales feriegodtgørelse af halv løn under barsel, jf. FUL § 7, selv om funktionæren får udbetalt dagpenge, der overstiger dette beløb, jf. U 1992.598 H forudsætningsvis.

Læs på Jurabibliotek