Bemærk, at § 15b blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 15b, om det har en betydning.
- Side 355 -
...en skattefri spaltning,362362. Der var konkret tale om udenlandske selskaber, men spaltningsdefinitionen i fusionsskattelovens § 15 b, stk. 2, omfatter såvel danske som udenlandske selskaber. idet aktiverne i det indskydende selskab blev overført til kapitalejerne uden vederlag i forbindelse med spaltningen. Af SKATs indstilling fremgik bl.a., at:
(...)
...spaltningsbegrebet. Spaltningsdefinitionen i fusionsskattelovens § 15 b, stk. 2, skal således opfyldes, hvilket bl.a. forudsætter, at der skete overførsel af aktiver til et andet selskab, og at der herfor ydes vederlag i aktier. I denne sag sker overførslen ikke til et andet selskab, men derimod til de oprindelige aktionærer, og der blev ikke ydet vederlag herfor.«
- Side 358 -
...15 b, stk. 1, jf. § 15 a, stk. 1. Med virkning fra og med indkomståret 2010 er fusionsskattelovens § 15 b, stk. 6, ændret således, at det altid er muligt at anvende reglerne i § 15 b, stk. 4, når et udenlandsk selskab, som ikke er omfattet af begrebet selskab i en medlemsstat, spaltes, uanset om den danske kapitalejer er et selskab eller en person.
(...)
...skattepligtige kapitalejere kan tillægges retsvirkninger som en spaltning i henhold til fusionsskattelovens §§ 15 a og b. Dette beror på en meget konkret vurdering af såvel beslutningsprocessen som spaltningsmåden, hvor manglende lighed med det i fusionsskattelovens § 15 b, stk. 2, forudsatte vil medføre afslag, se hertil eksempelvis SKM 2001.315 TSS.
(...)
...aktiver til datterselskabet efterfulgt af en overdragelse af datterselskabsaktierne til det indskydende selskabs kapitalejere. Der er således ikke tale om en direkte overdragelse af aktiver og passiver fra det indskydende selskab til et af det indskydende selskabs kapitalejere ejet selskab, og dermed er overdragelsen uden for § 15 b, stk. 2’s ordlyd.
- Side 385 -
...regler for fusion, kap. 1.379379. Det vil sige bestemmelserne i fusionsskattelovens §§ 5, 6 og 8. Fusionsskattelovens § 15 b, stk. 1, gælder for spaltning af udenlandske selskaber, mens fusionsskattelovens § 15 b, stk. 2, gælder for spaltning af danske selskaber. Gennemgangen i det følgende vil vedrøre spaltning af danske selskaber, jf. § 15 b, stk. 2.
(...)
...aktiver i forhold til anskaffelsessum, -tid og -hensigt, ligesom det modtagende selskab indtræder i foretagne afskrivninger og nedskrivninger. Se nærmere afsnit 9.4.1.2 om rækkevidden af successionen i medfør af fusionsskattelovens § 8. Se endvidere om muligheden for at bruge genanbringelsesreglen i ejendomsavancebeskatningslovens § 6 a, SKM 2009.432 SR.
- Side 386 -
...omfang kapitalejerne modtager kontantvederlag, bliver dette beskattet, jf. fusionsskattelovens § 15 b, stk. 4, 3. pkt., der henviser til fusionsskattelovens § 9. Et eventuelt kontantvederlag beskattes jf. fusionsskattelovens § 9, som henholdsvis udbytte eller aktieavance efter aktieavancebeskatningslovens bestemmelser, se hertil ovenfor afsnit 9.3.1.3.
(...)
- Side 387 -
...selskab ophører eller ej i forbindelse med spaltningen, men såfremt det indskydende selskab ikke ophører, vil de (tilbageværende) kapitalandele i det indskydende selskab samt kapitalandelene i det modtagende selskab blive anset som anskaffet på samme tidspunkt, nemlig det oprindelige anskaffelsestidspunkt for kapitalandelene i det indskydende selskab.
(...)
...som aktierne i GF A/S. Ifølge samme bestemmelses 8. pkt. skal anskaffelsessummen for aktierne i GF A/S før spaltningen fordeles på de aktier, aktionærerne efterfølgende ejer i G A/S og F A/S. Fordelingen foretages efter forholdet mellem kursværdien af aktierne i G A/S og aktierne i F A/S og den samlede kursværdi af disse aktier på spaltningsdatoen.