- Side 1107 -
...som det indskydende selskab, jf. dog FUSL § 10, stk. 2. Eventuelle skattemæssige afskrivninger, som det indskydende selskab har foretaget, anses for foretaget af det modtagende selskab. Aktiver, som skal afskrives forholdsmæssigt i det indskydende selskab i medfør af SEL § 31, stk. 5, kan også kun afskrives forholdsmæssigt i det modtagende selskab.
(...)
...af driftsmidlerne ikke forretningsmæssigt begrundet. Med hensyn til adgangen til afskrivning på goodwill fandt Landsskatteretten, at goodwillen i det indskydende selskab var tilknyttet den for flere år siden ophørte produktionsvirksomhed. Det modtagende selskab kunne derfor hverken succedere i afskrivningsgrundlaget for driftsmidler eller goodwill.
(...)
...successionen, at det modtagende selskab også succederer i denne kvalifikation, jf. FUSL § 8, stk. 2, 1. pkt. Successionsprincippet er dog ikke til hinder for beskatning på grundlag af det modtagende selskabs forhold, jf. FUSL § 8, stk. 2, 2. pkt. Det modtagende selskab kan således anses for at have erhvervet aktiver og passiver i spekulationshensigt
(...)
- Side 1108 -
...at den skattemæssige behandling af de aktiver og passiver, som det modtagende selskab ikke har erhvervet fra det indskydende selskab, ikke ændres som følge af fusionen. Det er dog en forudsætning, at de aktiver og passiver, der erhverves ved fusionen fremstår som særskilte poster såvel i det modtagende selskabs regnskab som i dets skatteopgørelse.
(...)
I FUSL § 8, stk. 1-8, er det i detaljer fastlagt, hvorledes successionen konkret skal tillægges betydning for de overtagne aktiver og passiver. For en detaljeret gennemgang henvises der til bestemmelserne og Den juridiske vejledning 2023 C.D.5.2.7.1-2.
(...)
...skattepligtige indkomst, anses dette udbytte for modtaget af det modtagende selskab i fusionen. Udbyttet vil derfor skulle nedbringe et eventuelt tabsfradrag hos det modtagende selskab efter bestemmelsen herom i ABL § 5 A. Der henvises til kap. 18 for en beskrivelse af beskatningen af afkast af aktier i form af udbytte samt gevinst eller tab på aktier.
(...)
...deltager det indskydende og det modtagende selskab, og hovedreglen er, at underskud i disse selskaber ikke kan fremføres til anvendelse af det modtagende selskab. Det gælder også det modtagende selskabs eget underskud. Hermed er det sikret, at det ikke er muligt at omgå bestemmelsen ved at lade et underskudsselskab være det modtagende selskab i en fusion.
(...)
...pkt. I den situation kan det modtagende selskab efter en fusion fortsat udnytte underskud fra såvel det indskydende som det modtagende selskab. Hensigten er, at det modtagende selskab efter fusionen skal kunne anvende såvel sine egne underskud som underskud fra det eller de indskydende selskaber på samme måde, som hvis fusionen ikke havde fundet sted.
(...)
- Side 1109 -
...lovfæstet. Enhedsprincippet indebærer, at det ikke kun er det eller de indskydende selskabers underskud og det modtagende selskabs egne underskud fra før fusionen, der ikke kan fradrages i det modtagende selskabs indkomst efter fusionen. Det er også underskud i selskaber, der indtil fusionen var sambeskattet med det indskydende eller modtagende selskab.
(...)
- Side 1110 -
...fusionen med selskab B. Til gengæld kunne A anvende underskud fra indkomstårene 2011-2013, hvor selskab B indgik i sambeskatningen. Med hensyn til fusionen mellem C og D udtalte Skatterådet, at C fortsat kunne anvende D’s underskud efter fusionen, da C og D havde været sambeskattet i hele den periode, hvor underskuddene var opstået, jf. FUSL § 8, stk. 6.
(...)
- Side 1111 -
...SEL § 31, stk. 2, 9. pkt. Men forholdet var også omfattet af FUSL § 8, stk. 6, 2. pkt., da H2 og H3 var sambeskattede på fusionsdatoen. Skatterådet fandt derfor, at H2 kunne anvende underskuddene i H3 fra de indkomstår, hvor selskaberne havde været sambeskattede. Endelig kunne H1 anvende underskuddene i H3, da selskaberne havde været sambeskattede.
(...)
- Side 1112 -
...omhandler alene underskud fra indkomstår forud for fusionsdatoen. Da skattefri fusion som ovenfor nævnt kan ske med tilbagevirkende kraft, jf. lovens § 6, er der indsat et stk. 7, som vedrører underskud i et af de fusionerende selskaber, der er opstået i perioden mellem fusionsdatoen og den dato, hvor fusionen er vedtaget i alle de fusionerende selskaber.
(...)
Efter FUSL § 8, stk. 7, begrænses retten til underskudsfremførelse dels ved en begrænsning i adgangen til at modregne underskud i det modtagende selskabs nettokapitalindtægter mv., dels ved et bortfald, når selskabet er tomt. Der henvises til den lignende bestemmelse i SEL § 12 D og omtalen heraf i kap. 29.
(...)
...selskaber er koncernforbundne, dvs. samme aktionærkreds ejer eller råder over mere end 50 pct. af hhv. kapitalen eller stemmerne. Der sker heller ikke underskudsbegrænsning, hvis der er tale om underskud i selskaber, der er omfattet af SEL § 12 D, stk. 7 (visse finansieringsvirksomheder). Der henvises til Den juridiske vejledning 2023 C.D.2.4.5.2.3.
(...)
...det: »Et overskud i et selskab kan ved en skattefri fusion med et andet selskab modregnes i underskud fra fusionsdatoen og frem til det tidspunkt, hvor fusionen vedtages. Hvis aktionærerne i et selskab, der har overskud, i stedet for at fusionere med et selskab med underskud, køber et selskab med underskud oparbejdet i den nævnte periode, således at
(...)
- Side 1113 -
...§ 16 C, stk. 8, ABL § 9, stk. 4, og § 43, stk. 3, KGL § 31, stk. 3, og § 31 A, stk. 3, og EBL § 6, stk. 3 (kildeartsbegrænsede tab), ikke fremføres til fradrag i fremtidige gevinster i det modtagende selskab. Bestemmelsen skal sikre, at et selskab med skattemæssige gevinster ikke kan eliminere disse ved fusion med et selskab med skattemæssige tab.
- Side 1118 -
...modtagende selskabs indkomstopgørelse efter SEL § 12, hvis foreningens aktiver og gæld som helhed overdrages til et af foreningen ejet eller oprettet aktieselskab, hvori foreningen ejer hele aktiekapitalen. Tilsvarende gælder for tab fra tidligere indkomstår. Det er en betingelse, at aktieselskabet ikke tidligere har drevet erhvervsmæssig virksomhed.
- Side 1119 -
...selskab eller til et fast driftssted eller en fast ejendom i Danmark. Bestemmelserne i FUSL § 8, stk. 5, om den skattemæssige behandling af de aktiver og passiver, som det modtagende selskab ikke har erhvervet fra det indskydende selskab, § 8, stk. 6, § 8, stk. 7, og § 8, stk. 8, om tabs- og underskudsfremførsel finder derimod anvendelse fuldt ud.
- Side 1120 -
...udenlandske modtagende selskabs faste driftssted eller faste ejendom her i landet. Det vil sige, at det udenlandske modtagende selskab succederer i de aktiver og passiver, der er knyttet til det faste driftssted eller den faste ejendom i Danmark. Det er igen for at sikre, at Danmark fortsat har beskatningsretten til de avancer, der er succederet i. Så-
(...)
- Side 1121 -
...Underskuddet i filial F ville være uberørt af fusionen, idet selskab F ikke indgik i fusionen. Filial C kunne dog ikke anvende underskuddet, da betingelserne herfor i SEL § 31, stk. 4, 2. pkt., ikke var opfyldt. Det skyldtes, at filial B som det indskydende selskab ikke indgik i sambeskatningen i det indkomstår, hvori underskuddet i filial B var opstået.
...af begrebet »selskab« i fusionsdirektivets art. 3 og ikke ved beskatningen her i landet anses for en transparent enhed, kan FUSL § 15, stk. 4, anvendes. Bestemmelsen fastslår, at kap. 1 i loven finder tilsvarende anvendelse, og der er ligeledes fastsat regler om, hvornår bestemmelserne i FUSL § 8, stk. 1-4, kan anvendes på aktiverne og passiverne.
- Side 1133 -
...begrænsningen af det modtagende selskabs mulighed for at anvende fremførte underskud også i forhold til spaltninger. Det gælder også undtagelsen om, at begrænsningen ikke gælder for underskud, der er opstået, mens selskaberne har været sambeskattede samt håndteringen af »svævende underskud«, jf. afsnit 2.2.5 og Den juridiske vejledning 2023 C.D.3.1.4.3.2.
- Side 1135 -
For så vidt angår bestemmelsen i FUSL § 8 om de modtagende selskabers succession, præciseres det, at reglerne i stk. 1-4, der vedrører succession i det
- Side 1141 -
...bestemmelsen i FUSL § 8, stk. 6, om underskud finder fuldt ud anvendelse i tilfælde af tilførsel af aktiver. Den sidstnævnte bestemmelse betyder, at foreligger der underskud fra tidligere år enten i det indskydende eller i det modtagende selskab, så kan disse underskud ikke fradrages ved det modtagende selskabs indkomstopgørelse. Dette omfatter også
(...)
- Side 1142 -
...fradragsberettigede tab fra tidligere indkomstår, jf. LL § 16 C, stk. 8, ABL § 9, stk. 4, og § 43, stk. 3, EBL § 6, stk. 3, KGL § 31, stk. 3, eller § 31 A, stk. 3, der fremføres til fradrag i det modtagende selskab, jf. FUSL § 8, stk. 8. Det indskydende selskabs tab og underskud fra tidligere år kan derimod stadig fradrages i dette selskabs indkomst.