- Side 23 -
Reglen i grundlovens § 14 om ministres kontrasignatur – sammenholdt med bestemmelserne i §§ (12,) 13 og 15 og den forfatningsretlige udvikling – gør, at benævnelsen »kongen« reelt skal forstås som regeringen. Regeringen har således del i den lovgivende magt, og den udøvende magt er alene regeringens område.
(...)
...fremsætte og stadfæste lovforslag, retten til at benåde og give amnesti, muligheden for at udskrive valg m.fl. Grundlovens § 14 sammenholdt med den forfatningsretlige udvikling – og bestemmelserne i §§ (12,) 13 og 15 – gør, at disse beføjelser i dag reelt også må anses for tillagt regeringen. Spørgsmålet er dog, hvilken karakter disse kompetencer har.
- Side 43 -
...bestemt dagsorden. Variationen hos forfatterne har imidlertid ikke i første omgang interesse. Såfremt en prærogativlære opstilles, har dette spørgsmål derimod betydning. Undersøgelserne i det følgende vil beskæftige sig med alle ovennævnte beføjelser, om end i forskelligt omfang. I det følgende vil »prærogativ«, »kongeligt prærogativ« og »regeringspræ-